Παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΑΚ στις Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κατάργηση του Γραφείου Ηρακλείου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο νέο Οργανισμό του Υπ.Πο.Α.

Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα. Κονιόρδου και την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα. Γεροβασίλη απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τακ μετά από απόφαση της Δ.Ε. για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Γραφείου Π.Ε. Ηρακλείου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η επιστολή είχε αποδέκτες επίσης τη Γεν. Γραμματέα Πολιτισμού κα Βλαζάκη, τους βουλευτές καθώς και τους Δημάρχους της Ανατολικής Κρήτης.

Στο κείμενο της επιστολής του ΤΕΕ/ΤΑΚ σημειώνεται ότι «Η Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, με έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώνει ότι με το σχέδιο του νέου Οργανισμού καταργείται το Γραφείο Π.Ε. Ηρακλείου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ αντίστοιχα, στο ίδιο σχέδιο, το Γραφείο Π.Ε. Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζεται σε Δ/νση με χωρική αρμοδιότητα στη Βόρεια Ελλάδα».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι έχει ζητηθεί ακόμη και από την Περιφέρεια Κρήτης η ενίσχυση του Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούν αφενός οι προοπτικές της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης και αφετέρου η αξιοποίηση πληθώρας ευρημάτων του θαλάσσιου χώρου που περιβάλλει την Κρήτη και τονίζεται ότι «η Κρήτη αποτελεί την κοιτίδα του Μινωϊκού Πολιτισμού και το σταυροδρόμι συνάντησης των θαλασσοκρατόρων της Μεσογείου. Το γεγονός αυτό και μόνο θα αρκούσε για τη σύσταση Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης και Νήσων Νοτίου Αιγαίου, ως αυτοτελής Διεύθυνση».

Η επιστολή κλείνει με σαφείς προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την αναδιατύπωση των άρθρων που αφορούν στις Εφορείες Εναλίων Αρχαιοτήτων στο σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπ.Πο.Α. έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του Γραφείου Ηρακλείου και να αναβαθμιστεί περαιτέρω σε αυτοτελές Τμήμα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Νοτίου Αιγαίου με χωρική αρμοδιότητα την Περιφέρεια Κρήτης και τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο που την περιβάλλει.