Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, με έκπληξη πληροφορήθηκε την απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φώφης Γεννηματά στη Βουλή στην ερώτηση του βουλευτή κ. Ευτ. Δαμιανάκη για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου όπως αναφέρει μετξύ άλλων με ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση συνεχίζεται ως εξής:\”Η απάντηση ότι αναστέλλεται η λειτουργία του βάσει κάποιων δεικτών που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΚΠΕ την προηγούμενη χρονιά, φανερώνει είτε έλλειψη πληροφόρησης είτε προσχεδιασμένο κλείσιμο του Κέντρου.

Τη σχολική χρονιά που μας πέρασε το ΚΠΕ Βάμου ήταν κλειστό μέχρι τα Χριστούγεννα. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα τοποθετήθηκε με ευθύνη του υπουργείου ένας (1) εκπαιδευτικός, όταν τις προηγούμενες χρονιές υπηρετούσαν εκεί επτά (7) και την ίδια σχολική χρονιά στα περισσότερα άλλα ΚΠΕ υπηρετούσαν πέντε (5) εκπαιδευτικοί στο καθένα.

Όπως ήταν φυσικό, το ΚΠΕ δεν μπόρεσε να δεχτεί μαθητικές ομάδες τη σχολική χρονιά για την οποία εξέτασε το Υπουργείο τους «δείκτες»:

Γιατί δεν είχε καθόλου εκπαιδευτικούς μέχρι τα Χριστούγεννα.
Γιατί και μετά τα Χριστούγεννα είχε μόνο έναν εκπαιδευτικό (ο οποίος προφανώς δεν ήταν ούτε ο Σούπερμαν ούτε ο Φλας).
Γιατί ο προγραμματισμός των επισκέψεων σχολείων στα ΚΠΕ (βάσει αιτήσεων και προθεσμιών του Υπουργείου) γίνεται πριν τα Χριστούγεννα, όταν δηλαδή δεν υπήρχε κανένας εκπαιδευτικός στο ΚΠΕ Βάμου.
Γιατί οι αιτήσεις για επισκέψεις σχολείων στα ΚΠΕ γίνονται με βάση συγκεντρωτικό κατάλογο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρουν τα ΚΠΕ τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά, κατάλογο από τον οποίο απουσίαζε εντελώς το ΚΠΕ Βάμου, καθώς όταν το Υπουργείο έστειλε στα σχολεία τον κατάλογο αυτό (φθινόπωρο), δεν υπηρετούσε κανένας εκπαιδευτικός στο ΚΠΕ Βάμου. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι την αμέσως προηγούμενη χρονιά το ΚΠΕ Βάμου προσέφερε στα σχολεία που το επισκέπτονταν επτά (7) διαφορετικά προγράμματα για να διαλέξουν, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κανείς βλέποντας τον κατάλογο των προγραμμάτων των ΚΠΕ για τη σχολική χρονιά 2009-2010.

Γι΄ αυτό λέμε ότι είτε πρόκειται για κακή πληροφόρηση της Αναπληρώτριας Υπουργού είτε για προσχεδιασμένο κλείσιμο: Πρώτα δε στέλνουμε καθόλου εκπαιδευτικούς και δε λειτουργεί το ΚΠΕ, μετά στέλνουμε μόνο έναν και υπολειτουργεί, και μετά λέμε ότι δεν παράγει έργο (αφού δε στείλαμε ανθρώπους για να παράγουν έργο) και το κλείνουμε.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει, έστω και τώρα, να αναγνωρίσει τις δικές του ευθύνες και να προκηρύξει άμεσα τουλάχιστον πέντε (5) θέσεις εκπαιδευτικών για να στελεχώσουν το ΚΠΕ και να προγραμματίσουν τη λειτουργία του, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς. Θεωρούμε απαράδεκτη και λανθασμένη οποιαδήποτε συσχέτιση της λειτουργίας του με την κάλυψη των κενών θέσεων των σχολείων, καθώς αυτή η τακτική το άφησε χωρίς εκπαιδευτικούς πέρσι. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα στο νομό που φιλοξενεί τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, που ζει από τον τουρισμό και τη γεωργία που εξαρτώνται απόλυτα από τη διατήρηση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού του\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook