Εκδήλωση στην οποία προχώρησε στον απολογισμό του έργου της στη μέχρι τώρα θητεία της, πραγματοποίησε η δημοτική αρχή Χανίων απόψε στο ΚΑΜ.

Ο δήμαρχος Χανίων κατά την ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δήμου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων δημοτικών κτιρίων, την ενοποίηση των κοινωνικών δομών διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, τη σύσταση ελέγχου στάθμευσης και κοινόχρηστων χώρων. 

Επίσης, όπως ο ίδιος υποστήριξε η δημοτική αρχή έβαλε σε τάξη τα οικονομικά του δήμου, ενώ κατηγοριοποίησε τα δημοτικά τέλη. Ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε συν τοις άλλοις στη λειτουργία του δημοτικού καταφυγίου αστέγων και την ένταξη του συνόλου των παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ.

 

Ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου Χανίων

Φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της Δημοτικής Αρχής. Στο κάλεσμα του «Δήμου Ενεργών Πολιτών» για τα δυόμισι χρόνια του έργου μας ως δημοτικής αρχής των Χανίων. Μια πορεία, που ξεκινήσαμε όσοι, στο διάστημα των πολλών τελευταίων ετών, βλέπαμε τη βαθύτατη ανάγκη, που υπήρχε στην κοινωνία για την επικράτηση νέων αντιλήψεων στα αυτοδιοικητικά θέματα των Χανίων. 
Και με αυτήν ακριβώς την υπόσχεση ζητήσαμε και πετύχαμε τη μαζική στήριξη των Χανιωτών και αναλάβαμε τις τύχες του Μητροπολιτικού Δήμου Χανίων το Σεπτέμβριο του 2014, μετά από μια μεγάλη εκλογική νίκη.

Από την αρχή η αγωνία μου και η αγωνία μας ήταν να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σε δύσκολους καιρούς, κάτι όμως, που αποτελεί και μία μεγάλη πρόκληση.


Αναλάβαμε μεθοδικά και συγκροτημένα τη μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε πράξη, σε όλα τα επίπεδα, τις αλλαγές που δεσμευθήκαμε να φέρουμε: καταγραφή, ιεράρχηση, σχεδιασμός, αναδιοργάνωση, υλοποίηση, αυτό ήταν το σχήμα  που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε με συνέπεια και μεθοδικότητα. 

Είμαι βέβαιος ότι θα  διαπιστώσετε από την ομιλία μου ότι ο Δήμος Χανίων κινείται πλέον με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής.
Η πρώτη μας έγνοια ήταν να καταγράψουμε με ακρίβεια την κατάσταση του Δήμου Χανίων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αυτής μας της προσπάθειας είναι η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Χανίων, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η οποία ολοκληρωμένη πια προσφέρει ένα ανεκτίμητο εργαλείο στην παρούσα και στις μελλοντικές δημοτικές αρχές για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων τους.

Προχωράμε ταυτόχρονα στην τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων δεκάδων δημοτικών κτιρίων μία χρόνια εκκρεμότητα, η οποία λύνεται σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης. Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες διευκολυνθήκαμε να σχεδιάσουμε και πλέον να υλοποιούμε μεταστεγάσεις υπηρεσιών του Δήμου για εξοικονόμηση πόρων, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και βελτίωση των χώρων εργασίας.
Προχωρήσαμε παράλληλα στη διοικητική αναδιοργάνωση του Δήμου με στόχο να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες. Για πρώτη φορά αξιολογήσαμε τη λειτουργία των δομών του Δήμου μας, εντοπίζοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία του, ενώ είμαστε και στο τελικό στάδιο αναδιαμόρφωσης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του. 

Τολμήσαμε την ενοποίηση των κοινωνικών δομών, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, οι οποίες πλέον εποπτεύονται από ένα οργανισμό, τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Παράλληλα, ελευθερώσαμε την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – ΚΑΜ από το αντικείμενο της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να αναπτύξει απρόσκοπτα το σημαντικό έργο της στον πολιτισμό, στον οποίο από την αρχή έχει δώσει σε συνεργασία με την αντιδημαρχία πολιτισμού άλλη πνοή.

Η σύσταση της Υπηρεσίας Ελέγχου Στάθμευσης και Κοινοχρήστων Χώρων, στην οποία προβήκαμε βοήθησε στον έλεγχο και την προσπάθειά μας να βάλουμε τάξη στους δημόσιους χώρους αλλά και έφερε πίσω χαμένα έσοδα ετών εξαιτίας της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας.
 Διαχειριζόμαστε πλέον με τάξη και διαφάνεια τα οικονομικά του Δήμου μας, ενώ με την τολμηρή κατηγοριοποίηση των Δημοτικών Τελών, που αποφασίσαμε, πετυχαίνουμε τη δικαιότερη κατανομή των βαρών στους δημότες.

Τέλος, προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση διαδικασιών της Πολεοδομίας, επεκτείναμε την ηλεκτρονική υπογραφή και με το νέο site του Δήμου, που δημιουργήσαμε προσθέσαμε περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη διάθεση του πολίτη.     

Ολοκληρώσαμε ό,τι θετικό βρισκόταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ακριβώς διότι για εμάς η έννοια της συνέχειας στη Διοίκηση είναι αυτονόητος κανόνας λειτουργίας της. Δεν σταθήκαμε σε μικρότητες, αλλά αξιολογήσαμε με θετικό πνεύμα και αντικειμενικότητα όλες τις περιπτώσεις έργων και δράσεων που παραλάβαμε είτε σε εξέλιξη,  είτε σε εκκρεμότητα. 
Όπου υπήρχαν προβλήματα ή λάθη δεν παραιτηθήκαμε της προσπάθειας, καταγγέλλοντας τους άλλους, αλλά τα αντιμετωπίσαμε και τα θεραπεύσαμε.  Καρποί αυτής μας της προσπάθειας είναι η αποπεράτωση του Πάρκινγκ της Περίδου, το οποίο παραλάβαμε σταματημένο με ελάχιστες πιθανότητες αποπεράτωσης,  αλλά με μεγάλη επιμονή και κατάλληλους χειρισμούς καταφέραμε και το ολοκληρώσαμε σε 20 μήνες, παραδίδοντάς το σε λειτουργία με υπερδιπλάσιες θέσεις στάθμευσης. 

Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε το έργο με τα κοινόχρηστα ποδήλατα που εξυπηρετούν  πλήθος συμπολιτών και επισκεπτών μας. 
Το ίδιο επιτυχής ήταν η δουλειά μας στο κτίριο για χρήση ΑΜΕΑ στις Στέρνες, το οποίο παρέμενε σε αχρησία από το 2006, και το οποίο όχι απλώς ολοκληρώθηκε από εμάς αλλά ήδη αξιοποιείται, στεγάζοντας το 2ο Ειδικό Σχολείο Χανίων. Μια κίνηση, που όχι απλώς έδωσε λύση στη στέγαση του σχολείου, αλλά και αποσυμφόρησε τα δραματικά υπερφορτωμένα κτίρια της ΕΛΕΠΑΠ, στα οποία στεγαζόταν μέχρι τότε. 
Αντίστοιχη λύση δώσαμε και στο Ειδικό Γυμνάσιο στις Μουρνιές, αυξάνοντας τον ωφέλιμο χώρο για τους μαθητές του, με τη μεταστέγαση του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε νέο χώρο και την απόδοση του κτιρίου που αυτό  στεγαζόταν,  στο Ειδικό Γυμνάσιο. 

Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι η πολιτική μας έχει στο επίκεντρό της την έμπρακτη ευαισθησία για συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Με αυτή τη λογική τοποθετήσαμε σύστημα αυτόνομης πρόσβασης για ΑΜΕΑ στην παραλία της Ν. Χώρας, ενώ προγραμματίζουμε την τοποθέτηση αντίστοιχων συστημάτων σε δύο ακόμα παραλίες του Δήμου μας. 

Κινούμενοι στο πνεύμα της συνέχειας, βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από την οριστική ολοκλήρωση του έργου μετατροπής του Παλιού Τελωνείου στον Δημοτικό πολυχώρο Πολιτισμού «Μίκης Θεοδωράκης», ένα έργο, που όταν αναλάβαμε είχε ουσιαστικά σταματήσει και καταφέραμε να το επανακινήσουμε, εξοικονομώντας για το Δήμο ποσόν, που προσεγγίζει τα 2 εκ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, καθώς το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού, ενώ έχουμε ήδη κινήσει τη διαδικασία λειτουργίας του από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. 
Κινητοποιηθήκαμε άμεσα για την επίλυση των καθημερινών αλλά και χρόνιων προβλημάτων του Δήμου μας, αλλά και συνολικά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κάθε τομέα ευθύνης μας. 

Στην κοινωνική πολιτική εργασθήκαμε για να κάνουμε πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση για έναν Δήμο Αλληλεγγύης. Υποδεχθήκαμε και παρείχαμε αξιοπρεπή επείγουσα φιλοξενία σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έφτασαν ως τα νότια παράλια του Νομού μας, χωρίς να επιβαρύνουμε σε τίποτα την καθημερινότητα των δημοτών. 

Δώσαμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης για δεκάδες συμπολίτες μας. Λειτουργούμε εδώ και δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία πρόγραμμα επανένταξης 15 αστέγων οικογενειών. Για άλλους αστέγους της πόλης σε πρώτη φάση λειτουργήσαμε δομή φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Καλαθά.

Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα αίτημα πολλών ετών και πλέον λειτουργούμε δημοτικό καταφύγιο αστέγων σε εδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της πόλης, δυναμικότητας 20 κλινών.    
Ενισχύσαμε και εμπλουτίσαμε τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αυξάνοντας τον αριθμό των ωφελουμένων και ανοίγοντάς το στην τοπική κοινωνία με τη συστηματοποίηση του θεσμού του κοινωνικού χορηγού. 

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Εκκλησία λειτουργούμε δομή συσσιτίου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ενώ προετοιμάζουμε τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης. Προχωρήσαμε ακόμη στη μείωση των δημοτικών τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και καθιερώσαμε Κοινωνικό Τιμολόγιο στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. 

Βελτιώσαμε τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών με την καθιέρωση διαυγούς ηλεκτρονικού συστήματος επιλογής μέσω αντικειμενικής μοριοδότησης. Ακόμη πιο σημαντικό, φροντίσαμε για την ασφάλεια των παιδιών μας, αδειοδοτώντας τους παιδικούς σταθμούς και τοποθετώντας συστήματα πυρασφάλειας, που έως τώρα δεν υπήρχαν. 

Εντάξαμε το σύνολο των παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ, εξοικονομώντας πόρους και προσωπικό. Λειτουργήσαμε το νέο βρεφονηπιακό σταθμό στο πρώην Δημαρχείο Ακρωτηρίου, ανακαινίσαμε τους παιδικούς σταθμούς Λενταριανών και Νέας Χώρας και δημοπρατούμε το νέο βρεφονηπιακό σταθμό στον Κουμπέ μετά την ένταξή του στο ΠΕΠ, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. 
Συνεργαστήκαμε επίσης με τη Λέσχη Χανίων και ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πολύ σημαντική δωρεά στο Δήμο ακινήτου 530 τ.μ. στην περιοχή των δικαστηρίων, το οποίο προορίζεται για την δημιουργία παιδικού σταθμού. 

Τέλος, θέσαμε σε πλήρη λειτουργία την Παιδική Εξοχή του Καλαθά, επεκτείνοντας τις κατασκηνωτικές περιόδους και φιλοξενώντας το περασμένο καλοκαίρι περισσότερα παιδιά.     

Η παρέμβασή μας στον πολιτισμό εκπορεύεται από την πεποίθησή μας ότι είμαστε αρκετά τυχεροί, ώστε να ζούμε σε μια πόλη, η οποία διαθέτει αφενός πλούσιο πολιτισμικό υπόβαθρο και αφετέρου ζωντανές ακόμη πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις, η ανάδειξη των οποίων είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Με αυτή τη λογική επαναπροσδιορίσαμε εξ αρχής τον ρόλο του Κ.Α.Μ., εστιάζοντας στον πολιτισμό και στην αρχιτεκτονική, μεταφέροντας εκεί, που έπρεπε να βρίσκονται τις κοινωνικές δομές, όπως προανέφερα. 

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παραχώρηση των Ενετικών Νεωρίων παρά τις ενστάσεις του υπουργείου λόγω της  μη τήρησης των όρων της προηγούμενης παραχώρησης. Στόχος μας, να βάλουμε τις βάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση ενός μοναδικού μνημειακού συμπλέγματος, που θα καλύψει ανάγκες και θα αποτελέσει υπερτοπικό πόλο έλξης.                            

Επίσης παραχωρήθηκε στο Δήμο το Θέατρο "Βλησίδης" και η Βίλα Κούνδουρου, που εκκρεμούσε για περισσότερα από 20 χρόνια! Στην τελευταία, μάλιστα, μεταστεγάσαμε ήδη και τη φιλαρμονική του Δήμου, ως πρώτο βήμα για την αναβάθμισή της και την παροχή δωρεάν εκμάθησης σε παιδιά. 

Ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση της πατρικής οικίας του Μ. Θεοδωράκη, διαμορφώνοντας την σε εκθεσιακό-μουσειακό χώρο και καθιερώσαμε ετήσιο φεστιβάλ προς τιμήν του μεγάλου Χανιώτη μουσικοσυνθέτη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μίκη.     
Μεριμνήσαμε για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των βιβλιοθηκών του Δήμου μας,  με την ανακαίνιση της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης, η οποία παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, προχωρά κανονικά,  αλλά και με την αγορά νεοκλασικού κτιρίου με μερική χρηματοδότηση μισού εκατομμυρίου από το Πράσινο Ταμείο για την αποσυμφόρηση της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου. 

Εμπλουτίσαμε σε ποιότητα το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων του Δήμου και των Οργανισμών του, φιλοξενώντας διεθνείς εκθέσεις και Φεστιβάλ, ποιοτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις εικαστικών, ημερίδες και συνέδρια για ζητήματα αρχιτεκτονικής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας. 

Παράλληλα υιοθετήσαμε ως Δήμος  την παιδική – εφηβική χορωδία Χανίων υπό την διεύθυνση δύο εξαιρετικών μουσικών.
Στηρίξαμε έμπρακτα και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ως ό κύριος μέτοχος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με άλλους Δήμους της Κρήτης. 

Σε ό,τι αφορά τις βασικές υποδομές του Δήμου, φροντίσαμε ώστε να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τόσο του σήμερα όσο και του αύριο,  ενός ταχέως αναπτυσσόμενου οικιστικού συμπλέγματος. Έτσι, επιταχύνουμε την υλοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο επίσης επεκτείναμε στην περιοχή των Κεραμειών. 
Φέραμε εις πέρας τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων στην Κορακιά. Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 13 εκατ. Ευρώ, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν. 

Την ίδια στιγμή ολοκληρώσαμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα την επέκταση των εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.     
Αναφορικά με το οδικό δίκτυο, υλοποιήσαμε με ίδιους πόρους έργα οδοποιίας ύψους τριών εκατ. ευρώ, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες: από το κέντρο των Χανίων ως τις ορεινές περιοχές του Θερίσου και των Κεραμειών. Όσον αφορά την οδοποιία, για το 2017 υλοποιούμε έργα βελτίωσης και παρεμβάσεων σε δρόμους σε όλο το Δήμο: 250.000 ευρώ στα Κεραμειά, 600.000 ευρώ σε Θέρισο και Ν. Κυδωνία, ενώ δρομολογούμε και την αποκατάσταση της οδού Καζαντζάκη στο Βαμβακόπουλο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το οδικό μας δίκτυο έχει ακόμα πολλά προβλήματα που επιβαρύνθηκαν  από την πρόσφατη κακοκαιρία και απαιτεί πολλούς πόρους που δεν είναι εύκολα διαθέσιμοι.

Στο θέμα του κυκλοφοριακού έχουμε ήδη πετύχει την έγκριση πρότασης με χρηματοδότηση 105.000 € από το Πράσινο Ταμείο για την υλοποίηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που στοχεύσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, παραλαμβάνουμε μελέτη, που αναθέσαμε για την αξιολόγηση της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης, με προτάσεις βελτίωσης του κυκλοφοριακού στην πόλη.

Το θέμα αυτό μας απασχολεί έντονα, όμως δεν επιλέξαμε βιαστικές κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά μία  προσεκτική προετοιμασία για μία πόλη, που θα ακολουθεί τις σύγχρονες αντιλήψεις,  που είναι πολύ διαφορετικές από αυτό, που η παλιά μελέτη του κυκλοφοριακού πρεσβεύει. Στόχος μας είναι να χρειάζεται όλο και λιγότερο η χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου, να προωθήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, να κάνουμε περισσότερο προσβάσιμα τα πεζοδρόμιά μας για πεζούς και ΑμεΑ.

Εδώ επιτρέψτε μου να τονίσω ότι οι στοχευμένες ενέργειές μας σε όλο το εύρος του Δήμου είναι η αιτία, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο του Κόμβου Μουρνιών με τη Γογονή, προϋπολογισμού 8,2 εκατ. ευρώ, ένα εξαιρετικής σημασίας κυκλοφοριακό έργο για την είσοδο της πόλη μας, που μετά από πολυετείς περιπέτειες μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης σε λίγες μέρες. 

Στο κομμάτι της καθαριότητας επιβάλλαμε νέους όρους διαφάνειας στην ανάθεση και εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων. Παράλληλα ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε νέο κανονισμό καθαριότητας, ανανεώσαμε το 20% των κάδων απορριμμάτων με 800 νέους κάδους και τοποθετήσαμε "καμπάνες" ανακύκλωσης γυαλιού. Ακόμα, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων» και προχωράμε στον σχεδιασμό και στην κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης και πράσινων σημείων σε όλη την έκταση του Δήμου καθώς και άλλες καινοτομίες. 

Το Περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί σταθερή μας προτεραιότητα. Υπογράψαμε το ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων για την Κλιματική Αλλαγή αλλά δεν μείναμε εκεί. Υλοποιούμε Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), χρηματοδοτούμενο από ίδιους πόρους, προκειμένου να εξειδικεύσουμε μέτρα για την προστασία και την αποτροπή του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής στο Δήμο μας. 

Προσπαθούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και διαθέτουμε ήδη εδώ και λίγες μέρες αδειοδοτημένο δημοτικό κτηνιατρείο με αποκλειστικό κτηνίατρο. 

Στο ζήτημα της σχολικής στέγης ενεργοποιηθήκαμε σε δύο επίπεδα: Υλοποιήσαμε πρόγραμμα εκτεταμένων συντηρήσεων και παρεμβάσεων σε 93 σχολικές μονάδες το καλοκαίρι του 2015 με δικά μας μέσα, αξιοποιώντας στο έπακρο τους δικαιούχους 5μηνης απασχόλησης, μέσω Ο.Α.Ε.Δ. 

Βρισκόμαστε επίσης στο τελικό στάδιο όσον αφορά την αγορά οικοπέδων σε Χωραφάκια και Περιβόλια για την επέκταση των υφιστάμενων σχολείων στις δύο αυτές περιοχές, ενώ ξεκαθαρίσαμε οικόπεδα με σοβαρά προβλήματα, που προορίζονται για την ανέγερση νέων σχολείων, όπως στην Παρηγοριά Ν. Κυδωνίας.

Όλοι γνωρίζετε επίσης, ότι προγραμματίζουμε την ανέγερση οκτώ νέων σχολικών κτιρίων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. μαζί με την ανάπλαση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός, που θα δώσει λύση στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε στα Χανιά. 

Δεν μένουμε όμως εκεί, αλλά εξετάζουμε και άλλες ευκαιρίες αξιοποίησης του εργαλείου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και για άλλα έργα υποδομής στο Δήμο μας και σύντομα θα δούμε αποτελέσματα. 

Αλλάζουμε τη μορφή της πόλης σήμερα με αναπλάσεις, παρεμβαίνοντας στη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης,  με παρεμβάσεις στις υποβαθμισμένες οδούς Περίδου - Κορνάρου - Αποκορώνου – Υψηλαντών, ενώ προγραμματίζουμε και  νέες παρεμβάσεις.
 Απελευθερώσαμε χώρους μέσα και έξω από την πόλη, απομακρύνοντας κλειστά περίπτερα και παραπήγματα ακόμη και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εμπόδιζαν την κίνηση, ρύπαιναν αισθητικά και επιβάρυναν περιβαλλοντικά την πόλη μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Πλατεία 1866, η Δυτική Τάφρος, ο ελεύθερος χώρος πίσω από το Ωδείο, ενώ προχωράμε και στην απομάκρυνση των παραπηγμάτων της Ανατολικής Τάφρου. 

Δίνοντας έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους, αναμορφώσαμε 8 παιδικές χαρές και δημιουργήσαμε 7 νέες, δίνοντας επιπλέον ελεύθερο χώρο σε παιδιά και γονείς σε όλη την έκταση του Δήμου μας. Για τα παιδιά μας επίσης προχωράμε σε αναμορφώσεις αυλών σχολείων αλλά και σε στοχευμένες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κοντά σε σχολεία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των μαθητών. Εντός του 2017 δημοπρατούμε και κατασκευάζουμε 5 παιδικές χαρές σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου. 
Στους Αγίους Αποστόλους προχωράμε, σαν  μία πρώτη παρέμβαση, στη δημιουργία ενός σημαντικού έργου περιπατητικής διαδρομής εντός του Άλσους, χρηματοδοτούμενο από ίδιους πόρους. 

Έχουμε επίσης ολοκληρώσει τις μελέτες και δημοπρατούμε σύντομα 4 σημαντικές αναπλάσεις σε περιαστικές περιοχές: την πλατεία Τσικαλαριών, την πλατεία Πύργου Περιβολίων και τις Πλατείες Δαράτσου και Γαλατά, έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα αυτών των περιοχών. 
Πέραν της αντιμετώπισης των προβλημάτων με όρους παρόντος, σχεδιάσαμε με μεθοδικότητα και λεπτομέρεια τις κρίσιμες και στρατηγικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν την εικόνα και το μέλλον των Χανίων.

Φίλες και φίλοι,
Δημιουργούμε σήμερα τα Χανιά του αύριο. 
Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του πάρκου της οδού Γιαμπουδάκη και προχωράμε στην υλοποίηση του έργου. 
Ξεκινάει άμεσα η κατασκευή μεγάλου πρότυπου αθλητικού πάρκου στην Αμπεριά κατάλληλου και για ΑμεΑ, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ για να δώσουμε διεξόδους αθλητισμού στους δημότες μας, αλλά και να καταστήσουμε μια ακόμη γειτονιά προορισμό άθλησης και ψυχαγωγίας. 

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά την ολοκλήρωση της μελέτης για τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας της Σούδας, που θα αλλάξει την εικόνα μιας βασικής πύλης εισόδου της πόλης μας. Είμαστε επίσης σε διαδικασία ολοκλήρωσης της κυκλοφοριακής μελέτης του κόμβου της Σούδας και της γύρω περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια και η καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων. 
Επίσης, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση χρηματοδότησης στο ΠΕΠ Κρήτης για την προστασία και ανάδειξη των εκβολών του ποταμού Μορώνη, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο. Εξίσου σημαντικό είναι το έργο - παρέμβαση στη Νησίδα της Σούδας,  προκειμένου να μπορέσει να καταστεί επισκέψιμη με ασφάλεια. 

Αναβαθμίζουμε και ανοίγουμε όλο το δυτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης,  με το οραματικό έργο της ανάπλασης της Ακτής Παπανικολή στη Ν. Χώρα και με τη διάνοιξη και σύνδεσή της με την περιπατητική – ποδηλατική διαδρομή Κλαδισού – Χρυσής Ακτής. 
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι κάνουμε συστηματικές προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια, ώστε να προχωρήσει η μελέτη ανάπλασης του Κουμ Καπί.     

Ακόμη πιο αποφασιστικής σημασίας για τη μελλοντική φυσιογνωμία των Χανίων είναι η επιτυχής υλοποίηση της δέσμης στρατηγικών παρεμβάσεων, που προβλέπονται στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης,  το οποίο καταρτίσαμε με μεγάλη επιτυχία και λάβαμε την επιβράβευση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.                                                                            

Πρόκειται για μια υπό έγκριση από την Περιφέρεια Κρήτης πρόταση, ύψους 10 εκατ. €, για την υλοποίηση έργων και δράσεων στον αστικό ιστό των Χανίων με έμφαση στο περιβάλλον, την κυκλοφορία, την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση. Καλύπτει ως περιοχή παρέμβασης το μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού της πόλης και οργανώνει τον αστικό χώρο στη βάση των πλέον σύγχρονων αντιλήψεων για τη ζωή στην πόλη του κοντινού μέλλοντος. 

Τολμήσαμε να αγγίξουμε θέματα, που ενώ εδώ και χρόνια απαιτούσαν λύσεις παρέμεναν φιλολογικές συζητήσεις υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Η στάση μας στο θέμα της παραχώρησης των κοινόχρηστων χώρων και οι ενέργειές μας για μία  Δημοτική Αγορά ανακαινισμένη εντός και εκτός,  που θα ξαναβρεί τον χαμένο παραδοσιακό χαρακτήρα της το μαρτυρούν. Μόλις την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία διαπαραταξιακή πλειοψηφία, ενέκρινε το νέο Κανονισμό Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων, που βάζει τέλος στην αναρχία του δημόσιου χώρου στα Χανιά και συνάμα αποτελεί προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης και υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. 
Παράλληλα, με τις αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προχωράμε στον επανακαθορισμό των παραχωρούμενων χώρων και την αισθητική αναβάθμιση των στεγάστρων στο Ενετικό Λιμάνι, επιλύοντας με δημιουργικό τρόπο ένα πρόβλημα, που ταλανίζει δεκαετίες επιχειρηματίες, κατοίκους και επισκέπτες και υποβαθμίζει ένα από τα στολίδια της Μεσογείου. 

Τέλος, κάνουμε πράξη τη μητροπολιτική λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, όχι μόνο με εποπτεία έργων σε όλη την έκτασή του, αλλά και με στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις. Προσθέσαμε την αρμόζουσα εξωστρέφεια στη λειτουργία του δέκατου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, συμμετέχοντας σε δράσεις και ενέργειες υπερτοπικής εμβέλειας.  

Την ίδια στιγμή ξεπερνάμε στην πράξη γραφικές και παρωχημένες λογικές,  συνεργαζόμενοι με επιτυχία με τους άλλους Δήμους του νησιού, σε δράσεις διεθνούς εμβέλειας, από κοινού με τους Δήμους Ηρακλείου και Ρεθύμνου φέρνουμε στις πόλεις μας τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως αυτή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ U19 και έπεται η συνέχεια με το παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ από κοινού με το Δήμο Ηρακλείου. Προηγήθηκε η διοργάνωση από το Δήμο Χανίων του Βαλκανικού πρωταθλήματος beach volley και του Μεσογειακού κυπέλου υδατοσφαίρισης.

Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι μετά την επιτυχία του πρώτου, συνδιοργανώνουμε με τους  Δήμους των Χανίων, την  Περιφέρεια και το Σύλλογο Δρομέων,  τον δεύτερο Μαραθώνιο Κρήτης και σκοπεύουμε να τον καθιερώσουμε σαν μία ετήσια σημαντική αθλητική διοργάνωση, που τονώνει τα Χανιά σε μία χαμηλή τουριστική περίοδο.
Μια ιδιαίτερη μνεία οφείλω στον τουρισμό, που αποτελεί την πρώτη πηγή εισοδημάτων στον τόπο μας.                                      

 Η πρώτη δουλειά, που έχει να κάνει ένας Δήμος, είναι να φροντίσει πρώτα απ όλα τις υποδομές και αυτό κάνουμε εντός και εκτός πόλης, φροντίζοντας μάλιστα ιδιαίτερα τα σημεία και τις πύλες  εισόδου όπως προανέφερα, φροντίζοντας για  την ευταξία, τη λειτουργικότητα – προσβασιμότητα και την αισθητική, όπως κάνουμε με τον νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, το Ενετικό Λιμάνι και την Παλιά Πόλη, με την ανάδειξη των μνημείων μας, την καθαριότητα, τις αναπλάσεις, που εκτελούμε και σχεδιάζουμε, τις περιπατητικές και ποδηλατικές  διαδρομές, που οργανώνουμε, την ηλεκτρονική πληροφόρηση για τον επισκέπτη και κάτοικο, που σχεδιάζουμε σε όλα τα σημεία του Νομού μας. Ο τουρισμός αναπτύσσεται και  με τη διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών  εκδηλώσεων, με την προσέλκυση συνεδρίων που φροντίζουμε να συμπληρώνουν τις χαμηλής επισκεψιμότητας περιόδους.   Με λίγα λόγια ευχαριστημένος δημότης σημαίνει και ευχαριστημένος επισκέπτης.

Φίλες και φίλοι, 

Νιώθουμε ότι έχουμε σταθεί συνεπείς σε όσα θέσαμε ενώπιον σας, τον Μάιο του 2014. Πιστεύουμε ότι αυτά τα 2,5 χρόνια έχουμε κάνει την νέα αντίληψη πράξη. Νιώθουμε ότι έχουμε πετύχει αρκετά, ξέρουμε όμως ότι χρειάζονται περισσότερα. 
Εδώ επιτρέψτε μου μία σύντομη παρένθεση. Όσα σας ανέφερα παραπάνω πραγματοποιούνται σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό περιβάλλον για τη χώρα αλλά και για την Αυτοδιοίκηση ειδικότερα. Οι περιορισμένοι πόροι, που έχουμε στη διάθεσή μας, οι ελλείψεις προσωπικού σε θέσεις, που πραγματικά έχει ανάγκη ο Δήμος και κυρίως η γραφειοκρατική ασφυξία, που περιορίζει την πραγματική του αυτοτέλεια, συνιστούν ένα εξαιρετικά μη φιλικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το έργο που βλέπετε απόψε συμπυκνωμένο είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και καθημερινού κόπου πολλών ανθρώπων, που γνωρίζουν τι ζητάνε.                                                                                      

Γι' αυτό έχω υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους τους Αντιδημάρχους από την αρχή της θητείας μας, τους Προέδρους και τα μέλη των συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου, τους δημοτικούς συμβούλους μας και τους συνεργάτες μου. Επίσης οφείλω ευχαριστίες στους τους διευθυντές τα στελέχη και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου χωρίς τους οποίους τίποτε από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια σας χρειαζόμαστε όλους και μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις γνωρίζουμε να συνθέτουμε για το συλλογικό όφελος.

Φίλες και φίλοι, 
Το όραμά μας για τα Χανιά δεν περιορίζεται στον ορίζοντα ενός εκλογικού κύκλου, ούτε ταυτίζεται με τα όριά του. Για εσάς και άρα και για εμάς, το μέλλον αυτής της πόλης αποτελεί διαρκή έγνοια και απαιτεί διαρκή φροντίδα. Μπορούμε και έχουμε τις δυνατότητες να ζούμε σε μια πόλη αξιοζήλευτη στη Μεσόγειο για την ποιότητα ζωής που προσφέρει,  όχι μόνο χάρη στη γενναιοδωρία της ιστορίας,  της φύσης και της γεωγραφίας, αλλά κυρίως χάρη στους δημότες της και τις επιλογές τους. 

Εργαζόμαστε για έναν Δήμο φιλικό και λειτουργικό για τους κατοίκους, ελκυστικό για τους επισκέπτες, ανοιχτό στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Έναν Δήμο που αναδεικνύει και αξιοποιεί το υλικό και άυλο πολιτιστικό του απόθεμα, που διαχειρίζεται τους πλούσιους φυσικούς του πόρους,  σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας,  για μια διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη.  Έναν Δήμο πραγματικά Μητροπολιτικό
 που σε συνεργασία με φορείς και δήμους σε όλη την Κρήτη θα αξιοποιεί τις παραμελημένες αλλά τεράστιες δυνατότητές του στον πολιτισμό,  την οικονομία σε όλες της τις μορφές και εν τέλει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.    

Η σωστή διαχείρηση των οικονομικών του Δήμου, συμπληρώνει τους πόρους που χάνουμε από το κράτος, ενώ η αποδεδειγμένη ήδη ικανότητά μας να διεκδικούμε πόρους από προγράμματα και άλλες πηγές, μας επιτρέπει να υπερηφανευόμαστε γι αυτά που έχουμε ήδη πετύχει και να αισιοδοξούμε γι αυτά που προγραμματίζουμε.

Είναι στα δικά μας χέρια σε αυτές τις σίγουρα σκληρές και δύσκολες μέρες, που διανύει η χώρα, να κάνουμε τον Δήμο Χανίων πραγματικά Μητροπολιτικό, όχι κατά την Καλλικράτεια και μόνο ορολογία, αλλά και ως σημείο αναφοράς για όλο το νησί, τη χώρα και την ευρύτερη μεσογειακή κοινότητα, τον ιστορικό χώρο αναφοράς των Χανίων καθ’ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης  ύπαρξής τους. 
Σε αυτή μας την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί, υλοποιώντας το κοινό μας όραμα, που οδηγεί την πόλη μας μπροστά.  Συνεχίζουμε δυναμικά αυτό το ταξίδι έχοντας συνοδοιπόρους μας όλους εσάς, την πραγματική δύναμη της πόλης μας, τους ενεργούς πολίτες της. 
Σας ευχαριστώ για την παρουσία και την προσοχή σας."

Έργα που αποτελούν συνέχεια των έργων της προηγούμενης δημοτική αρχής υποστηρίζει ο Μανώλης Σκουλάκης ότι παρουσίασε ο δήμαρχος Χανίων.