Ανακοίνωση της ΟΓΕ Ηρακλείου για τις πρόσφατες καταγγελίες για εργαζόμενες στο ΠΑΓΝΗ

Ανακοίνωση αναφορικά με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με τις οποίες δύο έργαζόμενες με σύμβαση έργου, μια νέα μητέρα και μια έγκυος δεν πήραν τις άδεις που ζήτησαν, εξέδωσε η ΟΓΕ Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

“Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι για να θεραπευτούν, τα δικαιώματα των γυναικών στην μητρότητα σφαγιάζονται.

Τους τελευταίους μήνες οι εργασιακές συνθήκες για τις εγκυμονούσες και μωρομάνες εργαζόμενες στη σίτιση και στην καθαριότητα στο ΠαΓΝΗ όλο και χειροτερεύουν. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι-ες σε καθαριότητα και σίτιση, όπου μέχρι τότε δούλευαν σε εργολάβο, υπέγραψαν νέες συμβάσεις με εργοδότη αυτή τη φορά το ίδιο το νοσοκομείο. Δημιουργήθηκαν «νέου τύπου συμβάσεις», σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα ούτε σαν αυτά που προβλέπονται στον ιδιωτικό, αλλά ούτε και στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα κάποια δικαιώματα, όπως οι αναρρωτικές και οι δυο μέρες άδεια το μήνα κερδήθηκαν έπειτα από κινητοποιήσεις των εργαζομένων εκείνη την περίοδο.

Η διοίκηση του ΠαΓΝΗ υλοποιώντας τις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει ακάθεκτα να στερεί βασικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε εγκυμονούσες και μωρομάνες εργαζόμενες, δικαιώματα απαραίτητα για να μπορούν να γεννήσουν τα παιδιά τους υγιή και να τα αναθρέψουν σωστά. Μετά την άρνηση της διοίκησης του ΠαΓΝΗ πριν λίγες εβδομάδες να δώσει σε εργαζόμενη την εξάμηνη άδεια μητρότητας, τώρα αρνείται δικαιώματα σε εγκυμονούσες εργαζόμενες ανάμεσα τους και την άδεια μετ’ αποδοχών σε έγκυο καθαρίστρια λόγω επικίνδυνης εγκυμοσύνης.

Σε συνάντηση που είχε γίνει την 1 Φλεβάρη ανάμεσα σε εργαζόμενους, το σωματείο εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, η τοποθέτηση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ απέναντι στην αντιπροσωπία των ομάδων της ΟΓΕ που συμμετείχε και αναφέρθηκε στους απαράδεκτους όρους τη νέας σύμβασης που σχετίζονται με την μητρότητα, ήταν κάτι περισσότερο από κυνική. Δήλωσε ότι αυτός είναι ο νόμος, ο οποίος πρέπει να τηρείται και μάλιστα αυτοί οι όροι που προβλέπονται στη σύμβαση, όχι μόνο δεν είναι απαράδεκτοι, αλλά χαρακτήρισε την ίδια τη σύμβαση στο σύνολο της ως προνομιακή.

Η τοποθέτηση αυτή οδηγεί κάποιον στο να αναρωτηθεί, ποια η διαφορά ανάμεσα στους εργολάβους και στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία, αν και κατηγόρησε τους εργολάβους για εργατικό μεσαίωνα, η ίδια όχι μόνο συνεχίζει στα χνάρια τους, αλλά τους δικαιώνει για ότι έχουν κάνει ως τώρα. Μάλιστα με τις καινούριες μορφές εργασίας που εισήγαγε τους μαθαίνει πως μπορούν και εκείνοι να εκμεταλλευτούν και να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε μια διαφορετική αντιμετώπιση από εκείνους που εφαρμόζουν με ευλάβεια τις πολιτικές και τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν ως μοναδικό στόχο να υπηρετήσουν τις αποφάσεις της ΕΕ, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι άνεργες, οι νέες μητέρες, οι σπουδάστριες, τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται να οργανωθούμε στα σωματεία και στους συλλόγους μας, στις ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, ώστε να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα μας στην μητρότητα.

Να μην επιτρέψουμε άλλο να μας τρομοκρατούν, να μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές επειδή θέλουμε να κάνουμε οικογένεια, να γεννήσουμε και να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας.

Το να φέρουμε ένα παιδί στον κόσμο και η φροντίδα του δεν αφορά μόνο εμάς τις γυναίκες και τους συντρόφους μας, δεν αποτελεί ατομική μας υπόθεση, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την ολόπλευρη στήριξή της μητρότητας από το κράτος, να αντιπαλέψουμε τους νόμους που καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειες μας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβιβάσει την αξία της μητρότητας στη συνείδηση μας. Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook