Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης με τα ελαιόλαδα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στα Χανιά ζητούν ελαιοπαραγωγοί και καταναλωτές. Όμως και η Περιφέρεια Κρήτης έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα, ως πρώτης προτεραιότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η φήμη του extra παρθένου κρητικού ελαιόλαδου, που αποτελεί το βασικό αγροτικό προϊόν, το οποίο στηρίζει την οικονομία του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του υφυπ.Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Δριβελέγκα στα Χανιά, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Αγροτικού Αυγούστου, ζητήθηκε η δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού που θα παρακολουθεί σε ποιες επιχειρήσεις καταλήγουν τα φορτία με τα σπορέλαια τα οποία νομίμως φθάνουν στη χώρα μας.

Στο μεταξύ και ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων περιμένει τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις στα δείγματα ελαιολάδου που εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα», ήδη οι Εισαγγελικές αρχές των Χανίων ξεκίνησαν την διερεύνηση της υπόθεσης.

Έτσι την ερχόμενη Δευτέρα 8/8 η αντιεισαγγελέας Εφετών Χανίων, κα Ειρήνη Χρυσογιάννη,έχει καλέσει τον προιστάμενο και υπαλλήλους της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων προκειμένου να καταθέσουν για τους ελέγχους που διενήργησαν σε επιχειρήσεις τυποποίησης και διακίνησης ελαιολάδου, καθώς επίσης και στο ελαιουργείο της κας Αθανασίας Μυλωνάκη στα Τοπόλια Κισάμου.

Το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης

Η διερεύνηση των ενδεχομένων «λαδιών» τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε ότι αφορά στην προστασία των καταναλωτών, έχει λάβει κατεπείγουσα μορφή, καθώς, όπως είπε και από τα Χανιά ο κ.Δριβελέγκας «έχουν έρθει τα δημοσιεύματα και του τοπικού και του πανελλαδικού Τύπου και έχουμε διατάξει να γίνουν αυστηρότατοι έλεγχοι, γιατί, αλίμονο, αν τα δύο εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και τη φέτα, μόνοι μας αρχίσουμε αυτά να τα υπονομεύουμε. Μιλάμε ότι αυτές οι ενέργειες, αν γίνονται, είναι εγκληματικές. Δεν μπορεί να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας. Γι\’ αυτό θα γίνουν αυστηρότατοι έλεγχοι και οι ποινές θα είναι πάρα πολύ αυστηρές».

Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε αποκαλύψει η “zougla.gr” προς την οποία είχαν «διαρρεύσει, έγγραφα της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης από τα οποία – μετά από ελέγχους στο εν λόγω ελαιουργείο, αλλά και σε εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου, προέκυπταν πιθανές οικονομικές και όχι μόνο ατασθαλίες στην διακίνηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Παράλληλα είχε δημοσιευθεί και έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Βουλγαράκη με το οποίο ζητούσε από το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενοι είχαν διαψεύσει τα όσα αναφέροντο στα έγγραφα των υπαλλήλων και μάλιστα σε ανακοινώσεις τους έκαναν λόγο και για μηνύσεις.

Αυστηροί έλεγχοι


Πάντως όλοι περιμένουν την διαλεύκανση της υπόθεσης και από την Δικαιοσύνη η οποία ξεκινά την σχετική έρευνα από την επόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και την υλοποίηση ενός μακροχρόνιου αιτήματος των αγροτικών φορέων.

Δηλαδή των εντατικών ελέγχων σε όλα τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν λάδια (και σπορέλαια) στην Κρήτη, ακόμη και στις μεταφορές που γίνονται νόμιμα.

Έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν σε ποια τυποποιητήρια, σε ποιες επιχειρήσεις στην Κρήτη πηγαίνουν αυτά τα λάδια και τι γίνεται στην συνέχεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook