Αγαπητή αναγνώστρια,

Υποθέτω ότι εννοείτε την λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, αφού η κατανάλωση σιδήρου μέσα από την διατροφή μας πρέπει να είναι καθημερινή και να καλύπτει τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες.

Κατά πρώτον θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού που σας συνταγογράφησε το συμπλήρωμα. Υπάρχουν σκευάσματα που έχουν ιδιαίτερες απαίτησεις π.χ κατανάλωση το πρωί ή το μεσημέρι, κατανάλωση με άδειο στομάχι κτλ.

Διατροφικά αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι στην ουσία δύο πράγματα. Τους παράγοντας που προωθούν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό και τους παράγοντας που εμποδίζουν την απορρόφηση του. Στην ουσία προσέχουμε ότι και όταν δεν λαμβάνουμε συμπληρώματα σιδήρου και απλά προσπαθούμε διατροφικά να επαναφέρουμε ή να διατηρήσουμε τα επίπεδα του στα φυσιολογικά. Και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λήξη συμπληρωμάτων είναι παροδική λύση και θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας ή να ανακαλύψετε το λόγο που έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Οι ουσίες που βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου είναι:

Η βιταμίνη C γι\’ αυτό συνήσταται η κατανάλωση ενός χυμού ταυτόχρονα με το συμπλήρωμα.

Η βιταμίνη Α οποία συναντάται στο μουρουνέλαιο, συκώτι, ραδίκια, καρότα, σπανάκι, τυρί, βούτυρο, γλυκοπατάτα, μαϊντανός, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, μπρόκολο κ.α.

Ο χαλκός που βρίσκεται σε φασόλια, όσπρια, δημητριακά και μανιτάρια.

Οι πρωτεΐνες κρέατος

Οι αναστολείς της απορρόφησης του σιδήρου είναι:

Οι τανίνες (αποφεύγουμε την ταυτόχρονη κατανάλωση του σιδήρου με τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ)

Το ασβέστιο (αποφεύγουμε την ταυτόχρονη κατανάλωση με γαλακτοκομικά προϊόντα)

Οι φυτικές ίνες (αποφεύγουμε την ταυτόχρονη κατανάλωση με τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες)

Τα λίπη

Η αλβουμίνη (αποφεύγουμε την ταυτόχρονη κατανάλωση αυγού και σόγιας)

Επίσης ίσως χρειαστεί να γίνει σταδιακά η λήψη του συμπληρώματος, δηλαδή να αυξάνετε σταδιακά η προσλαμβανόμενη ποσότητα ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα συμπτώματα. Γενικά καλό είναι να παρακολουθείτε μήπως εμφανιστούν συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια κ.α και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αλλαγές είτε στη δοσολογία είτε στο συμπλήρωμα.

Αν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας ή θεωρείται ότι δεν έχετε ισορροπημένη διατροφή πρέπει να απευθυνθείτε σε πτυχιούχο Διαιτολόγο- Διατροφολόγο για εξατομικευμένη προσέγγιση και περαιτέρω διερεύνηση των διατροφικών παραγόντων.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook