Αναβάθμιση της θέσης της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου (Ρ.Α.Μ.), που αποτελεί διαρκή διακοινοβουλευτικό θεσμό, συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς και αναπτύσσει τη δράση της με άξονα την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επιδιώκει η Ελλάδα. Η χώρα μας έθεσε θέμα συμμετοχής της στο Προεδρείο, με το επιχείρημα του βάρους που επωμίζεται στην επίλυση των προβλημάτων από τις προσφυγικές ροές και την πρόσφατη δραστηριότητά της για το συντονισμό της δράσης των χωρών του Νότου που ανήκουν στην ΕΕ.

Στην πρόσφατη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου στο Πόρτο, την ελληνική Βουλή εκπροσώπησαν οι Αντώνης Μπαλωμενάκης (Χανίων) και Ελένη Αυλωνίτου (Β΄ Αθήνας).

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης χαιρέτισε τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες από τις χώρες του Νότου, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην εμμονική λιτότητα. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής επιβράδυνσης, που δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, η λύση πρέπει να αναζητηθεί, μεταξύ άλλων, και στην τόνωση των εμπορικών δεσμών και την ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, τόνισε.

Ο Χανιώτης Βουλευτής μετέφερε, εξουσιοδοτημένος σχετικά, αίτημα για τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Ένωση Μηχανικών των Χωρών της Μεσογείου, που θα συνέλθει στο Ρέθυμνο στις 12 και 13 Μαΐου, ενώ ζήτησε μια από τις επόμενες κοινοβουλευτικές συνόδους να πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στις αναβαθμισμένες συνεδριακές υποδομές που διαθέτει η πόλη.