Τελευταία ενημέρωση 14:45

Έντονη αντίδραση από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για την μείωση των πιστώσεων για την δακοκτονία  – Πρόταση  «βόμβα»  στους Περιφερειάρχες

Μετά την καταστροφική περσινή ελαιοπαραγωγική χρονιά  και ενώ οι αγρότες της Κρήτης περιμένουν την φετινή χρονιά για να «ανασάνουν», το νέο «μπάχαλο» με το πρόγραμμα δακοκτονίας απειλεί να τινάξει στον αέρα και την φετινή ελαιοπαραγωγή.

Μετά την τεράστια καθυστέρηση που υπάρχει στην προμήθεια φαρμάκων για την δακοκτονία  (ο διαγωνισμός ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί και η κατακύρωσή του χρειάζεται λίγους μήνες!) , ήρθε και η έγκριση των πιστώσεων προς τις Περιφέρειες για τις δαπάνες του προγράμματος.

Όπως αποκάλυψε το Flashnews.gr οι πιστώσεις για την Κρήτη  είναι μειωμένες κατά σχεδόν 250.000 ευρώ!

Την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε στο Flashnews.gr , o Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, επισημαίνοντας πως  «έτσι κι αλλιώς τα προηγούμενα χρόνια κάναμε την δακοκτονία με χίλια βάσανα. Φέτος με την μείωση των πιστώσεων τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα….Ήδη έχουμε μεγάλη καθυστέρηση και άρα η δακοκτονία που πρέπει να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, βλέπω να καθυστερεί…»

Όμως ο κ.Βουλγαράκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει σωστή δακοκτονία και προτείνοντας οι Περιφερειάρχες να αρνηθούν την ανάθεση του προγράμματος με αυτές τις συνθήκες.

 

Να σημειωθεί πως εκτός του ότι οι πιστώσεις σίγουρα δεν επαρκούν για την σωστή εκτέλεση του προγράμματος και εκτός του ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχει γίνει η αναγκαία προμήθεια των φαρμάκων, σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και ο ορισμός του αριθμού των γεωπόνων και εργατών που μπορούν να εργασθούν ως έκτακτοι στο πρόγραμμα δακοκτονίας, η πρόσληψη των οποίων έχει – επίσης – συγκεκριμένες χρονοβόρες διαδικασίες.

Ανακοίνωση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει ότι το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 θα εφαρμοστεί έγκαιρα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη χρονιά.

Το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζονται για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος.

Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει την κατανομή του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια και το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των υλικών δακοκοτονίας.

Ας σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον 1ο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook