Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού εως και την Τρίτη από τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα

Από ότι φαίνεται ο χειμώνες δεν εγκατέλειψε την Κρήτη και η ηλιοφάνεια των τελευταίων ημερών θα δώσει την θέση της στις βροχές από την Τρίτη σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Επιτέλους επανέρχονται σταδιακά,  από την Τρίτη 7 Μαρτίου,  οι βροχές στην Κρήτη. Ο Φεβρουάριος αποχώρησε και μαζί του και ο χειμώνας με απογοητευτικά στοιχεία όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα για τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Κρήτης. Σημειώθηκε μόνο ένα σημαντικό κύμα κακοκαιρίας από 10 έως 14 Φεβρουαρίου το οποίο αν και παρουσίασε πρόσκαιρη ακρότητα καιρικών φαινομένων στο Ν. Χανίων δεν απέδωσε όμως μεγάλα ύψη  βροχής στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. 

Η παρατεταμένη λοιπόν αυτή περίοδος ανομβρίας άρχισε ήδη να προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα στους αγρότες, αφού σε πολλές περιπτώσεις άρχισαν να χρησιμοποιούν ήδη νερό από τις γεωτρήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν εναγωνίως και πάλι μία αξιόλογη βροχομετρική περίοδο για να ολοκληρώσουν τις λιπάνσεις σε φυτοκαλλιέργειες.

Ευτυχώς, τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων επιβεβαιώνουν διαρκώς μια αναμενόμενη αλλαγή στον καιρό ολόκληρης της χώρας, και φυσικά και της Κρήτης, με τον καλύτερο μάλιστα και αποδοτικότερο σε βροχομετρικά, τρόπο. Η αλλαγή του καιρού στην Κρήτη αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Τρίτη 7 Μαρτίου με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές οι οποίες  φαίνεται ότι θα επηρεάσουν ολόκληρο το νησί , κατά τόπους μάλιστα αναμένεται να σημειωθεί πρόσκαιρη ένταση με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις,  πιθανά και εκδήλωση τοπικών καταιγίδων (κυρίως για την Τετάρτη).

 Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα, έστω και με περιοδικότητα εμφάνισης  κατά τόπους, θα διατηρηθούν έως και το Σάββατο 11 Μαρτίου.

Οι άνεμοι έως και την Πέμπτη θα πνέουν  γενικά από Νότιες διευθύνσεις (πρόσκαιρα την Τετάρτη θα στραφούν σε ΝΑ έως και Ανατολικές διευθύνσεις) με την ένταση τους να κυμαίνεται από 2 έως και  4 Μποφώρ (τοπικά και μόνο σε βόρειες περιοχές του νησιού θα φθάσουν πρόσκαιρα την Τετάρτη  έως και τα 5 Μποφώρ).  Η στροφή των ανέμων σε Βόρειες διευθύνσεις από την Παρασκευή, αρχικά από τη δυτική Κρήτη, σηματοδοτεί και πάλι την συνέχιση της περιόδου των βροχοπτώσεων, αυτή τη φορά όμως με περισσότερο ευνοημένες τις βόρειες περιοχές του νησιού. Οι βροχές του βορείου ρεύματος αναμένεται να διατηρηθούν και για το Σάββατο 11 Μαρτίου.

Η θερμοκρασία μέχρι και την Παρασκευή θα κυμαίνεται σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα, λόγω και των νοτιάδων,  με την ελάχιστη να κυμαίνεται γύρω από τους 10 ⁰C,  ενώ η μέγιστη θα φθάνει έως και τους 18 ⁰C  (κατά τόπους στα βόρεια του νησιού θα φθάνει έως και τους 20 ⁰C ).  Από το Σάββατο, λόγω του βορείου ρεύματος,  αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση της θερμοκρασίας,  κυρίως στα βόρεια της Κρήτης. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι περίπου στους 16 ⁰C περιμετρικά της Κρήτης, με εξαίρεση τη θαλάσσια περιοχή απο τον Τσούτσουρα έως τον Ξερόκαμπο όπου η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ελαφρώς χαμηλότερη, στους 14 – 15 ⁰C.

Και επειδή οι νότιοι άνεμοι προκαλούν πάντα μία ανησυχία για μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Αφρικής, θα ήθελα να επισημάνω ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να ισχύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και οι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν θα πρέπει να είναι ανακοινώσιμες, παρόλα αυτά επειδή φαίνεται να εξελίσσεται ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο,  και με αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης (και η πίστη μας πολλές  φορές  βοηθάει),  από την Κυριακή 12 Μαρτίου αναδιοργανώνεται ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό στην  Αδριατική,  το οποίο ευελπιστούμε με την κίνηση του προς τα  Α – ΝΑ της χώρας μας,  να προκαλέσει και πάλι , έστω και μια σύντομη περίοδο βροχοπτώσεων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook