Πρόκειται για προστατευόμενο είδος 

Ένα σπάνιο μικρό φαλαινοδέλφινο έπιασε στα δίκτυα του ο Κισσαμίτης ψαράς Μιχάλης Γοναλάκης, κοντά στο Ποντικονήσι.

Ο ψαράς με πολύ δυσκολία κατάφερε να απελευθερώσει το μικρό φαλαινοδέλφινο από τα δίκτυα και το άφησε να συνεχίσει το ταξίδι του στην θάλασσα.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για προστατευόμενο είδος κήτους  και σίγουρα η πράξη του Κισσαμίτη ψαρά πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Ζιφιός, μια φάλαινα με όψη δελφινιού

Μοιάζει με ένα μεγάλο και παράξενο στην όψη δελφίνι, αλλά είναι φάλαινα. Επιδέξιος δύτης, με μια… ανάσα βουτά στα 1.000 μέτρα για 20 έως και 70 λεπτά! Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες δυσκολεύονται να διεισδύσουν στα άδυτα της ζωής του ζιφιού (Ziphius cavirostris). Έτσι, ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν για τον πληθυσμό του σε καμία περιοχή της Μεσογείου.

Είναι ωστόσο γνωστό ότι το μέσο μήκος του φτάνει τα 7 μέτρα και ότι, τουλάχιστον στη Μεσόγειο, τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με καλαμάρια. Προτιμά τις θαλάσσιες περιοχές με απότομη κλίση όπου το βάθος αυξάνεται απότομα, πάρα πολύ σπάνια κάνουν άλματα και αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο.

Στις ελληνικές θάλασσες, τον συναντάμε στις περιοχές όπου «συχνάζουν» και οι φυσητήρες, όπως στην Ελληνική Τάφρο, η οποία καλύπτει την περιοχή από τη Βορειοδυτική Κέρκυρα ως την Ανατολική Ρόδο. Αν και παρών σε ολόκληρη την Ελληνική Τάφρο, οι περιοχές όπου παρατηρείται σταθερά το είδος είναι η Νότια Κρήτη και η Δυτική Λευκάδα.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook