Διακρίσεις σε βάρος των αγοριών που συμμετείχαν στο Σκακιστικό Ομαδικό Πρωτάθλημα Κρήτης καταγγέλλει γονιός.
Με ανοιχτή επιστολή του γονιός καταγγέλλει διακριτή μεταχείριση λόγω φύλου σε βάρος των αγοριών που συμμετείχαν στο Σκακιστικό Ομαδικό Πρωτάθλημα Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:
“Την 5η Μαρτίου 2017, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου έλαβε χώρα το Σκακιστικό Ομαδικό Πρωτάθλημα Κρήτης. Κατά την ανακοίνωση της διοργάνωσης εκ της Ε.Σ.Σ.Κ. και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 τονίζεται ότι:

«Το κάθε Σχολείο έχει δικαίωμα να δηλώσει αριθμό 3 (τριών) ομάδων, με ελάχιστο αριθμό 4 μαθητών και μέγιστο αριθμό 6 μαθητών ανά ομάδα και τουλάχιστον 1 κορίτσι ανά ομάδα (που θα αγωνίζεται στην 4η σκακιέρα).»

Ο εν λόγω όρος τοποθετήθηκε από τους διοργανωτές προκειμένου να προάγουν την συμμετοχή των κορασίδων στο άθλημα. Σαφής η πρόθεση αλλά το αποτέλεσμα επιθυμητό;

Και διευκρινίζω, κάθε ομάδα προσπάθησε (καθώς στα κορίτσια δεν εγείρει το σκάκι ενδιαφέρον) να βρει μια παίχτρια. Όμως υπήρξαν πλήθος περιπτώσεων Ομάδων όπου η παίχτρια δεν παρευρέθη και φυσικά οι Διοργανωτές δεσμεύοντας μια σκακιέρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για κορίτσι κατήγαγαν αδικία σε βάρος των αγοριών, ουσιαστικά «τιμωρώντας» τους με απώλεια βαθμού λόγω ήττας, στα παιχνίδια μεταξύ κοριτσιών που δεν μπορούσαν να γίνουν. Δηλαδή η ομάδα της οποίας το κορίτσι παρευρίσκοντο «κέρδιζε» αυτόματα την αναμέτρηση (και τον βαθμό) χωρίς ουσιαστικά να γίνει αγώνας.

Φυσικά σε παρατήρηση στους διοργανωτές ότι τούτο αποτελεί διακριτή μεταχείριση λόγω φύλου, τούτοι απάντησαν ότι τους «υποχρέωνε» η FIDE πράγμα εντελώς αναληθές, το οποίο ακόμη και εάν ίσχυε δεν θα μπορούσε να υπερέχει εντός της Ελληνικής Επικράτειας σε βάρος του Συντάγματος και του Νόμου, ιδίως σε μία διοργάνωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του επίσημου κράτους καθώς διεξήχθη σε δημόσιο κτήριο παρουσία και συμμετοχή του Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Δια των ανωτέρω, θεωρώ ότι οι διοργανωτές των αγώνων παραβίασαν τις κάτωθι διατάξεις:

Το άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος που προβλέπει την ισότητα μεταξύ Ελλήνων και Ελληνίδων
Τον ν. 3896/2010 που απαγορεύει τόσο την άμεση όσο και την έμμεση διάκριση λόγω φύλου

Φυσικά οι διοργανωτές μπορούν να ισχυριστούν πως δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 116 παρ. 2 του Συντάγματος. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα: Πόσο θετικά μέτρα για την προώθηση της ισότητας ή την αύξηση της συμμετοχής σε ένα άθλημα αποτελούν όσα στηρίζονται στην «τιμωρία» και την παρεμπόδιση των προϋποθέσεων για νίκη; Ποια η ΕΥΘΥΝΗ των αγοριών που συμμετείχαν σε μια ομάδα και διέθεσαν ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό, απέναντι στην συμμαθήτριά τους που δεν προσήλθε; Γιατί δεν επετράπη στους αναπληρωματικούς (που ήτανε αγόρια) να παίξουν; Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Σ.Σ.Κ. ΕΘΕΣΕ Ή ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ; ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

Φυσικά ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ κανείς απάντηση από άτομα τα οποία μόλις «ζοριστούνε» επικαλούνται «Διεθνείς Κανόνες». Όπως πικρά έμαθε ο λαός μας συνήθως αυτοί είναι ΜΕΓΑΛΟΙ ΨΕΥΤΕΣ. Τουλάχιστο όμως ας ζητήσουνε μια συγνώμη από τα παιδιά που απογοητεύσανε…..

Στέφανος Λιβέρης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook