Λαθροκυνηγοί εισέβαλαν σε ζωολογικό κήπο στη Γαλλία, πυροβόλησαν ένα σπάνιο λευκό ρινόκερο και πριόνισαν το ένα του κέρατο.

Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που ένας ρινόκερος σε αιχμαλωσία δέχεται επίθεση και σκοτώνεται.

Ο τεσσάρων ετών αρσενικός ρινόκερος, με το όνομα Βινς, βρέθηκε νεκρός στο κλουβί του από τον φύλακά του στον ζωολογικό κήπο Thoiry, που βρίσκεται πενήντα χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, το πρωί της Τρίτης, ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία ερευνά την υπόθεση, ο ρινόκερος δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στο κεφάλι και ένα από τα κέρατά του πριονίστηκε, πιθανώς με αλυσοπρίονο.

Το παγκόσμιο εμπόριο κεράτων ρινόκερου έχει απαγορευθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και η πώλησή τους είναι απαγορευμένη στη Γαλλία.

Ωστόσο η ζήτηση είναι μεγάλη σε χώρες της Ασίας που έχουν προσφάτως καταστεί εύπορες, όπως το Βιετνάμ, όπου θεωρείται πολύτιμο συστατικό σε παραδοσιακά φάρμακα, και οι αφρικανικές αρχές αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία.

Ο ζωολογικός κήπος Thoiry ανέφερε ότι πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που ρινόκερος σκοτώνεται σε ευρωπαϊκό ζωολογικό κήπο.

Το 2015 η αξία ενός κιλού από κέρατο ρινόκερου ήταν 51.000 ευρώ στη μαύρη αγορά, όπως ανέφερε.

Το δεύτερο κέρατο του ρινόκερου ήταν μερικώς κομμένο, κάτι που σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου, καταδεικνύει ότι οι λαθροκυνηγοί αντιμετώπισαν κάποιου είδους πρόβλημα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός του νότιου λευκού ρινόκερου, που παλαιότερα ήταν είδος προς εξαφάνιση, ανέρχεται σε περίπου 20 χιλιάδες χάρη στις εντατικές προσπάθειες διάσωσής του, σύμφωνα με την ομάδα «Save the Rhino».

Τα ποσοστά λαθροθηρίας ρινόκερου στη Νότιο Αφρική, που φιλοξενεί πέραν του 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του, αυξήθηκαν από 83 το 2008 στον αριθμό – ρεκόρ 1,215 το 2014, αλλά έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής.

ΚΥΠΕ