Τελευταία ενημέρωση 13:30

Περισσότεροι απο χίλιοι αγρότες απο ολόκληρο το νησί στην κινητοποίηση της Αθήνας – Τα ΜΑΤ ψέκασαν με χημικά – Μεγάλη ένταση και κυνηγητό στους δρόμους – Πολλές προσαγωγές

Απο επεισόδια σημαδεύτηκε το αγροτικό συλλαλητήριο των Κρητών στην πλατεία Βάθης, πριν καν συναντηθούν με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Περίπου στις 9 το πρωί και ενώ κάποιοι αγρότες με κατσούνες χτύπησαν τις κλούβες της αστυνομίας που είχαν κλείσει τον δρόμο, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν φορητούς ψεκαστήρες χημικών για να τους απομακρύνουν.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ότι δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν στην είσοδο του Υπουργείου, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν περισσότερο όταν ο Υπουργός αρνήθηκε να δει αντιπροσωπεία 40 αγροτών. Τότε κάποιοι έσπασαν τα τζάμια απο τις κλούβες με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και κυνηγητό στους δρόμους, παράλληλα με πετροπόλεμο.

Η κατάσταση παρέμεινε έκρυθμη με συνεχείς επιθέσεις της αστυνομίας και με τους αγρότες να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Στο μεταξύ άκαρπη απέβη η διαπραγμάτευση της 8μελούς επιτροπής των αγροτών με τις αστυνομικές δυνάμεις για να μπουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. 

Το υπουργείο δεν δέχτηκε την παρουσία των Μέσων Ενημέρωσης στη συνάντηση και η επιτροπή δεν μπήκε μέσα.

Στην συνέχεια οι αγρότες με πορεία κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου όπου και ζητούν συνάντηση.

Δείτε τα βίντεο του Πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιου Βοργιά από την κινητοποίηση

 

Δείτε το βίντεο του cnn.gr

Δήλωση Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου

“Τις τελευταίες ώρες έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να σημειώνονται επιθέσεις με ξύλα και πέτρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη. 

Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο Υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. 
Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους. 

Δε θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων. 

Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του Υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη. 

Άλλο όμως ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν.” 

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Από τον υπεύθυνο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, με αφορμή τα σημερινά επεισόδια έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η καταιγίδα των μέτρων και των πολιτικών εις βάρος του αγροτικού κόσμου και κυρίως εις βάρος του αγροτικού εισοδήματος οδηγούν σήμερα τους αγρότες της Κρήτης να διαδηλώνουν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμά τους να μπορούν να ζήσουν στην Ελληνική Περιφέρεια. Αντί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να υποδέχεται τους αγρότες με ΜΑΤ και δακρυγόνα και να αποποιείται για ακόμη μία φορά των πολιτικών της ευθυνών  κρυπτόμενη, καλό θα είναι έστω και στο και 5΄ να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες από μηδενική βάση».

 

 

 

Νωρίτερα

Οι αγρότες από τα Χανιά έφθασαν στις 6 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star galaxy στην πύλη Ε-1, ενώ από το Ηράκλειο το Ρέθυμνο και το Λασίθι με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία knossoς palace και Κρήτη II στις 7 και 6:15 το πρωί στις πύλες Ε-2 και Ε-3 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμεναρχείων με το blue star Galaxy κατέφθασαν 160 αγρότες με το Κρήτη ΙΙ 170 και με το knossos palace 750.

Στην αιχμή του δόρατος της παγκρήτιας κινητοποίησης, το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και τα άλλα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Μαζί με τους σχεδόν 1.300 αγρότες, στην Αθήνα πήγαν και εκπρόσωποι από συνδικαλιστικές οργανώσεις, την αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα του αγροτικού κόσμου.

 

 

 

 

(Φωτογραφίες & βίντεο και απο τον αγρότη του Οροπεδίου Λασιθίου κ. Σιγανό)

(Φωτο έξω Γιάννης Κέμμος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook