Aνακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας για τη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας:

Η ΛΑΕ με αφορμή την 8η Μάρτη 2017 απευθύνει θερμό χαιρετισμό και αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φέτος, βρίσκει για μια ακόμη χρονιά τις γυναίκες στην Ελλάδα, σε άκρως δυσμενή οικονομικά και κοινωνικά θέση. Οι εργαζόμενες, οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι μητέρες, οι άνεργες, οι συνταξιούχες και γενικότερα οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, υφίστανται στη μεγάλη πλειονότητα τους, τις δραματικές επιπτώσεις των εξοντωτικών υφεσιακών πολιτικών από τα μνημόνια, με τα δικαιώματα τους ήδη να έχουν επιστρέψει αρκετές δεκαετίες πίσω.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σε κοινωνικό, οικονομικό και, φυσικά, εργασιακό επίπεδο, συνθήκες τραγικές μέσα από τις οποίες εδώ και 7 χρόνια (από την υπαγωγή της χώρας στη μνημονιακή «μέγγενη») τα δικαιώματα τους έχουν κυριολεκτικά «σφαγιαστεί».

Οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης, στο πλαίσιο της ευρείας επίθεσης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες κυμαίνεται στο επίπεδο του 28% (στους άνδρες είναι 19%) ενώ οι αμοιβές των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα είναι τουλάχιστον 15% πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες των ανδρών συναδέλφων τους. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων γυναικών φτάνει το 62%.

Επιπροσθέτως, οι γυναίκες υφίστανται περαιτέρω διάκριση όταν εργοδότες απολύουν έγκυες γυναίκες ή τις τρομοκρατούν στο ενδεχόμενο να κάνουν οικογένεια. Ακόμα και στο νομό μας, είναι πολλά τα περιστατικά, μόνο το τελευταίο εξάμηνο, διάκρισης εργοδοτών απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες, καθώς και καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης εν ώρα εργασίας, σε αντάλλαγμα της διατήρησης της δουλειάς τους.

Επίσης, μαζί με τις Ελληνίδες γυναίκες, σε δραματικές συνθήκες ζουν στη χώρα μας οι προσφυγοπούλες, τόσο οι μητέρες, όσο και οι νεότερες κοπέλες που αναγκάστηκαν, είτε μαζί με τις οικογένειες τους, είτε μόνες τους, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω των εξελισσόμενων πολέμων και αιματηρών συγκρούσεων.

Οι συνθήκες για τις γυναίκες, οι οποίες σε πολλές ιστορικές περιόδους, όπως και σήμερα, μετατρέπονται στα «εξιλαστήρια θύματα», από τις εξοντωτικές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην Ελλάδα (ακολουθώντας την «ακανθώδη» -για την ελληνική κοινωνία- πορεία που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου) θα γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές. Οι επιπτώσεις από τα υφεσιακά μέτρα και τα διαρκή «κουρέματα» εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, ήδη προκαλούν τεράστια προβλήματα και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό.

Η Ν.Ε. Ηρακλείου της ΛΑ.Ε. με αφορμή την 8η Μαρτίου, απευθύνει θερμό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες. Οι γυναίκες διεκδικούν και δικαιούνται ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην επαγγελματική εξέλιξη, στο Κράτος Πρόνοιας, στην αξιοπρέπεια, στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Σήμερα πρέπει να αγωνιστούν, αντλώντας αυτοπεποίθηση από την ιστορική εμπειρία, ενάντια στα μνημόνια, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που καταδικάζουν τόσο τις ίδιες, όσο και το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών τους, διεκδικώντας πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους να πάρουν μέρος μαζικά στην συγκέντρωση και πορεία σήμερα Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 7μμ, στην πλατεία Λιονταριών”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook