Μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο, ο διάλογος για την Καινοτομία συνεχίζει απόψε στο Ρέθυμνο.

Η ανάγκη σύνδεσης των καινοτόμων προτάσεων που διατυπώνονται από φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την τοπική αγορά και ειδικά το τουρισμό, υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Το StartingUP Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) σε 15 πόλεις ανά την Ελλάδα, με αφορμή τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις και startups που ανακοινώθηκαν στον πλαίσιο των δράσεων του πακέτου Γιούνκερ. Όπως υπογραμμίστηκε, είναι αναγκαία η πληροφόρηση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο, ο διάλογος για την Καινοτομία συνεχίζει απόψε στο Ρέθυμνο.

Η αίθουσα του Επιμελητηρίου γέμισε από νωρίς με αρκετούς νέους και εν δυνάμει επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν όλα όσα πρέπει για την εφαρμογή της καινοτομίας στην επιχείρησή τους και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που τόνισαν όλοι οι ομιλητές είναι ότι δεν πρέπει να προσαρμόζεται το business plan μιας επιχείρησης στα προγράμματα χρηματοδότησης και επιδότησης, αλλά το πρόγραμμα να χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανάπτυξης μίας υφιστάμενης ή νέας επιχείρησης μόνο αν ταιριάζει με τους στόχους και της επιδιώξεις της.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης σε Έλληνες επιχειρηματίες και startuppers με επιχειρηματίες, επενδυτές και μέντορες ανά την Ευρώπη. Ενώ ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ορέστης Ματσούκας, τόνισε την αλλαγή που παρατηρείται ως προς την αντιμετώπιση της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται πλέον πιο θεσμικά και το αναπτυξιακό πακέτο «Γιούνκερ» είναι καλύτερη ένδειξη αυτής της αλλαγής.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μανόλης Φραγκάκης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση τόνισε πως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι δύο έννοιες που δε μπορούν να διαχωριστούν, αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η έννοια της «καινοτομίας» παρουσιάζει αυξημένη βαρύτητα, καθώς αποτελεί σε συσχέτιση με την «εξωστρέφεια» τη μοναδική πιθανότητα βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν και για το κατά πόσο η εκπαίδευση συντελεί στην προώθηση της καινοτομίας σε μία τοπική οικονομία. Ο Γιώργος Κυριακίδης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης τόνισαν τη σημαντικότητα της διασύνδεσης της έρευνας με την τοπική αγορά, παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΙΤΕ και του Τεχνολογικού Πάρκου, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ την οικονομία της πόλης και της Κρήτης.

Μάλιστα, ο κύριος Σαϊτάκης ανακοίνωσε ότι το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης αναμένεται να ωφεληθεί από το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο που δημιουργείται μέσω του Πακέτου Γιούνκερ, δίνοντας πρόσβαση σε startups και καινοτόμες εφαρμογές σε μεγάλα κεφάλαια.

Από την μεριά τους, τόσο η Περιφέρεια (Νικόλαος Μωραϊτάκης, μέλος του Team Europe και Υπεύθυνος Πληροφόρησης & Επικοινωνίας του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης) με το Δήμο Ηρακλείου (Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας), όσο το Επιμελητήριο (Μανώλης Φραγκάκης) με το Οικονομικό Επιμελητήριο (Γεώργιος Σισαμάκης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης), δεσμεύτηκαν σε μία στενότερη συνεργασία για ταχύτερη ανάπτυξη της Καινοτομίας στην οικονομία του Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, η παρουσία του κυρίου Φώτη Κοκοτού, ο οποίος εκπροσώπησε τον τουριστικό κλάδο, ως Μέλος Δ.Σ. του ΣΕΤΕ. Ο κύριος Κοκοτός παρουσίασε το τι ζητούν οι Έλληνες ξενοδόχοι από startuppers ή καινοτόμες εφαρμογές, δίνοντας χρήσιμες κατευθύνσεις για τα πρώτα τους βήματα.

Το StartingUP ολοκληρώνεται στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα το 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, StartingUP. Το StartingUp Ρέθυμνο φιλοξενείται στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου (Εμμανουήλ Πορτάλιου 23, Ρέθυμνο) σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 (Ώρα: 17:30).

Η εκδήλωση εστιάζει στο πώς η Καινοτομία μπορεί να ενισχύσει την Εξωστρέφεια και την Ανάπτυξη της Τοπικής Επιχειρηματικότητας, όπου θα δοθεί βήμα σε αρκετά ενδιαφέροντα και πετυχημένα πρότυπα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από το Ρέθυμνο. Ενώ, η δεύτερη θεματική θα εστιάζει στην εφαρμογή της καινοτομίας ειδικά στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ εκπροσώπων τοπικών φορέων (Επιμελητήριο, Δ.Ρεθύμνου, Δ.Μυλοποτάμου, Δ.Ανωγείων, Δ.Αγ.Βασιλείου κα) και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook