Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών

Στην έγκαιρη παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Με τις αποφάσεις του ΣτΕ, 646/2015 και 3944/2015, κρίθηκε ότι «η απευθείας παραχώρηση στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού των παραλιών, προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κ.λ.π., και η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους, δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία υπουργική απόφαση αλλά μεμονωμένα και κατά περίπτωση, ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοικήσεως προκειμένου να διασφαλισθεί και η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού».

Όπως επισημαίνει ο Γραμματέας της Ν.Δ. «η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών ετοιμάζει -σύμφωνα με δημοσιεύματα- νομοσχέδιο για την τροποποίηση του προβληματικού Ν. 2971/2001, προκειμένου να ξεπεραστούν οι εν λόγω ακυρότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το νέο νόμο, που προσαρμόζεται απολύτως στις απαιτήσεις του ΣτΕ:, οι παραλίες θα παραχωρούνται σε ιδιώτες μέσω ηλεκτρονικού Δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού πανελλήνιας εμβέλειας, την εκμετάλλευση των παραλιών αναλαμβάνουν τα κατά τόπους παραρτήματα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα οποία εδρεύουν σχεδόν σε κάθε ΔΟΥ της χώρας και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα αναλάβει να κάνει τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες και να εισπράττει τα μίσθια. Τέλος, όπως επισημαίνεται: «Επειδή οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των παραλιών αλλά και για τους ναυαγοσώστες, που προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι ως εποχικοί, το Δημόσιο θα αποδίδει το 30% του μισθώματος στους κατά τόπους δήμους για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών.»

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση: «ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει και οι δήμοι είναι εκτεθειμένοι στο μείζον αυτό ζήτημα καθώς η προηγούμενη απόφαση έχει ακυρωθεί και το εν λόγω σ/ν δεν έχει βγει καν σε δημόσια διαβούλευση, πόσο μάλλον να ψηφιστεί, να δημοσιευτεί, να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, να γίνει ο διαγωνισμός και να προετοιμαστούν οι παραχωρηθείσες παραλίες από τους Δήμους με πρόσληψη εποχικού προσωπικού κ.λ.π.»

«Η καθυστέρηση αυτή, πολλώ δε μάλλον η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου παραχώρησης χρήσης των αιγιαλών, φέρνει σε αδιέξοδο τους τουριστικούς δήμους οι οποίοι ποντάρουν σε σημαντικά έσοδα από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των αιγιαλών.»

«Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) της Κρήτης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών, που διαχειρίζεται τα δημόσια ακίνητα, την έγκαιρη παραχώρηση των παραλιών (ζώνης αιγιαλού) στη διαχείριση των Ο.Τ.Α. για το 2017 ενώ πολλοί δήμαρχοι δεν κρύβουν τους φόβους τους για τον κίνδυνο αναρχίας που θα πλήξει την εικόνα της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού και μιλούν για πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων (άνω των 400.000 ευρώ από τους προϋπολογισμούς των Δήμων).».

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης με την κοινοβουλευτική παρέμβαση ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

«-Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκμετάλλευση της χρήσης των αιγιαλών για το καλοκαίρι του 2017, εφόσον η μέχρι τώρα ισχύουσα ΚΥΑ έχει ακυρωθεί ;

-Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάρτισης του σ/ν , για την τροποποίηση του Ν. 2971/2001 ούτως ώστε να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ;

-Τροποποιείται το καθεστώς παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλών, με την εκμετάλλευσή του απευθείας από το Δημόσιο και όχι από τους Δήμους;

-Έχει παράλληλα οργανωθεί το πλαίσιο διενέργειας του εξαγγελθέντος ηλεκτρονικού διαγωνισμού, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω καθυστέρηση;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook