Για τις πρώτες του εντυπώσεις από την διαμονή του στα Χανιά αλλά και για πολλά άλλα θέματα μίλησε στο Flashnews.gr και στον Λευτέρη Αντωνακάκη ο νέος τεχνικός του Πλατανιά, Ανδρέας Παντζιαράς.

Ο νεαρός προπονητής μίλησε σχεδόν για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα του από θέμα μεταγραφών μέχρι και οργάνωσης σε μια συνέντευξη που παραχωρήθηκε λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση των «ερυθρολεύκων» για το Καϊμακτσαλάν, όπου πραγματοποιείται το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

 \"\"

Οι πρώτες σας εντυπώσεις από τα Χανιά και τον Πλατανιά;

«Σίγουρα οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι πάρα πολύ θετικές από την παραμονή μου στον Πλατανιά και από τις συνθηκές εργασίας αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας που είχε η ομάδα και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα αρκετά καλό ξεκίνημα όσον αφορά το θέμα της προετοιμασίας, αφού εδώ και 12-13 μέρες δουλεύουμε αρκετά καλά σε αυτό τον τομέα».

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αφήσετε την Βόρειο Ελλάδα και να έρθετε στην Κρήτη;

«Θεωρώ ότι ο τρόπος που με προσέγγισαν οι άνθρωποι του Πλατανιά ήταν αυτός ο ο οποίος με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Η ευθύτητα και η ετοιμότητα που έχουν από την πρώτη στιγμή απέναντι σε όποιον μιλάνε. Η ομάδα του Πλατανιά έχει ένα πάρα πολύ καλό όνομα στο επαγγελαμτικό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Τα τελευταία 2 χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία της στην Γ’ Εθνική και οι φιλοδοξίες που έχω κι εγώ σαν προπονητής θεωρώ ότι ταιριάζουνε με τις φιλοδοξίες που έχει και η ομάδα, αφού θέλει να ασχολείται με ποδοσφαιριστές κατά το πλείστον από την Κρήτη, με νέους ταλαντούχους. \"\"Να υπάρχει μια παραγωγική διαδικασία, ώστε κάθε χρόνο πέρα από τους στόχους που πρέπει να επιτυγχάνει η ομάδα να αναδεικνύονται και κάποιοι ποδοσφαιριστές».

Είδαμε ο Πλατανιάς να κάνει επένδυση σε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Κρήτη και κυρίως από τα Χανιά. Ήταν κι αυτό μια πρόκληση για εσάς, πέρα του ότι αναλάβατε μια ομάδα που τερμάτισε 5η πέρσι, να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο;

«Αν και είμαι νεαρός σε ηλικία προπονητής αυτή είναι η φιλοσοφία μου στα χρόνια που δουλεύω. Ότι αν δεν έχεις ποδοσφαιριστές 60-70% να είναι από τον τόπο σου η ημερομηνία λήξης της ομάδος είναι πάρα πολύ κοντινή και δεν μπορεί να αλλάξει δυστυχώς. Σε αυτό το πράγμα ταιριάξαμε με τους ανθρώπους της διοίκησης από την πρώτη στιγμή και πιστεύω ότι η ομάδα αυτή η ομάδα αποτελείται από 16 ποδοσφαιριστές που η καταγωγή τους είναι από την Κρήτη και από 10-11 που η καταγωγή τους είναι από την ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά. Το να φέρνουμε συνέχεια ποδοσφαιριστές από μακριά ή από το εξωτερικό σίγουρα είναι ένα ρίσκο. Αλλιώς πονάει ο ποδοσφαιριστής ο ντόπιος την ομάδα του και αλλιώς ο οποιοσδήποτε άλλος έρχεται απ’ έξω».

\"\"

Με βάση αυτά που έχετε δει από την προετοιμασία αυτά τα παιδιά μπορούν να σταθούν στην Κατηγορία;

«Η ομάδα το καλοκαίρι έχει κάνει μια νέα αρχή. Έχουνε φύγει πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές. Είτε παίρνοντας μεταγραφή σε κάποιες ομάδες είτε σαν ελεύθεροι να ψάξουν την τύχη τους σε κάποιες άλλες ομάδες. Με λίγα λόγια από το αρχικό σχήμα το περσινό έχουνε μείνει 2-3 ποδοσφαιριστές. Εμείς έπρεπε να κάνουμε μία νέα αρχή, να χτίσουμε όχι μόνο για την φετινή χρονιά αλλά για την επόμενη τριετία-τετραετία να υπάρχει ένας κορμός με ποδοσφαιριστές που θα είναι από 17-18 χρονών μέχρι ποδοσφαιριστές έμπειρους, έτοιμους να μπουν κατευθείαν στην ενδεκάδα. Άρα σίγουρα κάποια παιδιά που έχουν έρθει κατευθείαν από το τοπικό, ή ακόμα και από το Περιφερειακό, γνωρίζουμε ότι δεν είναι άμεσα έτοιμοι να μπούνε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις που απαιτεί η Γ’ Εθνική. Αλλά υπάρχει ταλέντο, από εμάς υπάρχει η όρεξη να αξιοποιήσουμε αυτό το ταλέντο και μέσα από την δουλειά και των δύο πλευρών πιστεύω ότι στα επόμενα 1-2 χρόνια θα υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα και αποτελέσματα από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές».

Όσον αφορά το κομμάτι των μεταγραφών είστε ευχαριστημένος μέχρι τώρα;

«Κανένας προπονητής δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος ποτέ στο κομμάτι των μεταγραφών. Με βάση τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακομα δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Εμείς ήδη μπήκαμε στην δεύτερη εβδομάδα της προετοιμασίας και δυστυχώς δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει το πρωτάθλημα έτσι ώστε κι εμείς να κάνουμε το πλάνο μας σαν προπονητές, άρα θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για ολοκλήρωση του ρόστερ. Βαδίζουμε σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο. Αυτό που με ενδιέφερε στην αρχή ήταν να βρούμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές γεννημένους 1991-92-93, ώστε και στο μέλλον να έχουμε μια έτοιμη ομάδα που θα αποτελείται από νεαρούς ποδοσφαιριστές. Είμαστε σε καλό δρόμο, όπως και σε καίριες θέσεις όπως είναι του τερματοφύλακα, του αμυντικού χαφ, του επιτελικού χαφ και του σέντερ-φορ ήθελα να τελειώσουμε γρήγορα. Σίγουρα θα γίνουν ακόμα 2-3 προσθήκες. Δεν χρειάζεται βιασύνη, είναι πάρα πολύ νωρίς. Οι πιο πολλοί ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στις ομάδες τους δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν στις ομάδες τους, δεν ξέρουν οι ομάδες σε ποιες κατηγορίες θα παίζουνε. Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετό μέλλον στην μεταγραφολογία και μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, που οι δικές μου πληροφορίες λένε για αρχές Οκτώμβρη, έχουμε μπροστά μας περίπου 8 εβδομάδες».

\"\"\"\"\"\"

Υπάρχει ένα θέμα με τους ξένους στον Πλατανιά, αφού Πότσι και Μιρτσέτα δεν μπορούν να συνεχίσουν μετά τον Δεκέμβριο που λήγουν τα συμβόλαιά τους. Μπορεί να υπάρξει αντικατάσταση με άλλους ξένους;

«Το θέμα της πώλησης των ποδοσφαιριστών το χειρίζεται αποκλειστικά η διοίκηση. Έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει με την διοίκηση ότι σε περίπτωση που πωληθούν ή αποδεσμευτούν και οι δύο ποδοσφαιριστές απευθείας θα αντικατασταθούν με ποδοσφαιριστές ισάξιους, μπορεί και καλύτερους. Τώρα αν θα είναι ξένοι ή αν θα είναι Έλληνες αυτό θα είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Εμένα με ενδιαφέρει να είναι ποδοσφαιριστές που θα ανταπεξέλθουν και θα είναι έτοιμοι να μπούνε στην ενδεκάδα. Κανένας προπονητής δεν θέλει βασικοί ποδοσφαιριστές, κομμάτια της ομάδας να αποτελούν παρελθόν αλλά όπως ξέρετε σε 4 μήνες αναγκαστικά αυτοί οι ποοδσφαιριστές (σ.σ. Πότσι και Μιρτσέτα) με βάση την νομοθεσία δεν θα μπορούν να αγωνίζονται. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο τώρα που είναι ακόμα καλοκαίρι να προβλέψουμε από τώρα το τι θα κάνουμε, παρά να τρέχουμε από τώρα τελευταία στιγμή τον Δεκέμβριο, γιατί τότε οι μεταγραφές εγκυμονούν κι ένα μεγάλο ρίσκο».

Μέχρι τώρα οι κινήσεις έχουν «κατεβάσει» τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας. Βέβαια ακούστηκαν στο παρελθόν ονόματα έμπειρων παικτών , όπως οι Γελαδάρης και Κορδονούρης. Υπάρχει περίπτωση να ασχοληθείτε με τέτοιες περιπτώσεις;

«Για εμένα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η ηλικία αλλά τεράστιο ρόλο παίζει το όνειρο, η φιλοδοξία και το όραμα που έχει κάθε ποδοσφαιριστής. Μπορεί ο ποδοσφαιριστής να είναι 32-33 ετών και να έχει τέτοια όρεξη που δεν μπορείς να βρεις ούτε σε παιδί 20 χρονών. Εμείς δεν μπορούμε να… ακυρώσουμε κανέναν ποδοσφαιριστή. Δεν θέλω όμως να αναφέρω ονόματα. Ασχολούμαστε με αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να ταιριάζουν πάντα με την φιλοσοφία και με το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα του Πλατανιά».

\"\"

Στο περασμένο πρωτάθλημα ο Πλατανιάς έφτασε μια ανάσα από το να διεκδικήσει την άνοδο. Φέτος τι μπορούμε να περιμένουμε;

«Το να κάνεις προγραμματισμό και να θέτεις στόχους αρχές Αυγούστου όταν δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όταν δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα συμμετέχει η ομάδα, όταν δεν ξέρουμε αν θα είναι ένας ή δύο οι όμιλοι, δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα αποτελούν αυτούς τους ομίλους, θεωρώ ότι είναι ρίσκο και φλυαρία το να αναφέρεις συνέχεια ότι έχουμε στόχο αυτόν και έχουμε στόχο εκείνο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να δούμε που θα βρισκόμαστε, πως θα είναι ο όμιλος, ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι και τότε να μπορέσουμε να μιλήσουμε με πιο πραγματικές συνθήκες».

Όσον αφορά την δική σας φιλοσοφία τι μπορούμε να δούμε από τον Πλατανιά, βάσει του ότι πέρσι ήταν μια ομάδα με κύριο όπλο της την άμυνα;

«Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ και σε όλες τις ομάδες που έχω εργαστεί είναι να φτιάξουμε μια ομάδα η οποία θα έχει πνέυμα ανίκητου μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε ένα παιχνίδι υπάρχουν πάντα και τα τρία αποτελέσματα, δεν μπορείς να… σκοτώσεις κανέναν ποδοσφαιριστή άμα χάσει αλλά θα πρέπει όταν θα χάσει η ομάδα, γιατί θα συμβεί και αυτό, θα πρέπει ο αντίπαλος να έχει προσπαθήσει πάνω από το 100% των δυνατοτήτων του. Εμένα αυτό με ενδιαφέρει, ο ποδοσφαιριστής ο δικός μου να φεύγει από το γήπεδο… ματωμένος, να φεύγει νοιώθοντας ότι έχει δώσει τα πάντα. Θα παίξουμε πιστεύω ένα ποδόσφαιρο αν μήτει άλλο επιθετικό, που θα έχει σαν στόχο πάντα την νίκη, αλλά μην ξεχνάμε ότι πάντα η νίκη εξαρτάται και από το αποτέλεσμα που πρέπει να κρατήσει η άμυνα. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η άμυνα δίνει βαθμούς ή η επίθεση και θεωρώ ότι συλλογικά όλη η ομάδα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο είναι αυτή που κερδίζει. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που άφησαν τα παιδιά από πέρσι και φέτος θα έχουμε την ανάλογη συνέχεια».

\"\"

Είναι πρόκληση για εσάς να αναλάβετε μια ομάδα από την 5η θέση και να την πάτε παραπάνω και ουσιαστικά να φτάσετε ένα βήμα πιο πάνω από ότι έφτασε ο προκάτοχός σας Τίμος Καβακάς, που ομολογουμένως είχε ένα επιτυχημένο έργο;

«Σίγουρα είναι και πρόκληση.  Δεν το θεωρώ ρίσκο, η δουλειά μας από μόνη της αποτελεί ρίσκο. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην δουλειά μου. Έχω δύο καταπληκτικούς συνεργάτες, τον κ. Τσακαλίδη και τον κ. Μουντάκη και πιστεύω και οι τρεις με συλλογική προσπάθεια αλλά και με τα στηρίγματα της διοίκησης».

Η αίσθηση που έχετε για τον Νότιο όμιλο αν και επικρατεί μια αβεβαιότητα ακόμα ποια είναι; Ποιες ομάδες θα πρωταγωνιστήσουν;

«Αν και η συζήτηση στο αγωνιστικό κομμάτι γίνεται πάνω σε φιλολογικό χαρακτήρα, θεωρώ ότι οι ομάδες που κινούνται αυτήν την στιγμή πιο δραστήρια και δαπανώντας μεγάλα ποσά, όπως η Γλυφάδα και ο Απόλλων Αθηνών, σίγουρα θα είναι δύο ομάδες των Αθηνών που θα έχουνε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς γιατί βλέπετε ότι σχεδόν οι μισές ομάδες δεν έχουν ξεκινήσει καν προετοιμασία. Θεωρώ ότι και ο Πλατανιάς θα είναι ανάμεσα στις ομάδες που θα έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, θα είναι μία ομάδα που θα χαίρεται ο κόσμος να την βλέπει».

Ένας από τους αντιπάλους του Πλατανιά στην Κατηγορία είναι και ο ΑΟΧ. Τι στοιχεία έχετε και τι γνωρίζετε για την ομάδα αυτή?

«Εγώ είχα παρακολουθήσει πέρσι ένα παιχνίδι του Α.Ο. Χανιά και ένα του Πλατανιά. Είναι δυο ομάδες χιλιομετρικά πάρα πολύ κοντά. Σχεδόν ανήκουνε στην ίδια πόλη. Εγώ θεωρώ ότι η αντιπαλότητα δεν ευνοεί, δεν βοηθάει σε τίποτα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένας υγιής συναγωνισμός και ανταγωνισμός γιατί μέσα από αυτόν οι ομάδες βγάινουνε καλύτερες. Τώρα όσον αφορά στο θέμα των μεταγραφών κάποιων ποδοσφαιριστών δεν μπροώ να καταλάβω για ποιο λόγο θεωρείται αρπαγή όταν ένας ποδοσφαιριστής φεύγει από μία ομάδα και πάει σε μία άλλη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι κάθε ομάδα της Κρήτης θα ασχοληθεί με οποιονδήποτε καλό ποδοσφαιριστή ελεύθερο κυκλοφορεί. Θεωρώ ότι και ο Α.Ο. Χανιά θα έκανε το ίδιο και ο Ρούβας θα έκανε το ίδιο αλλά και οι ομάδες που υπάρχουνε στο Περιφερειακό πρωτάθλημα. Δεν σας κρύβω ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές του Α.Ο. Χανιά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στην ομάδα του Πλατανιά. Από εκεί και πέρα εμείς πήραμε αυτούς που θεωρούσαμε απαραίτητους για την ομάδα μας».

\"\"

Το διάστημα που είστε στα Χανιά το επίπεδο των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο πως το κρίνετε;

«Αν και είμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο και εδώ ο τόπος δεν ευνοεί τόσο πολύ για ποδόσφαιρο. Βλέπω ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ομάδες του νομού και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή δημοσιογραφία που ασχολείται πιο πολύ αντικειμενικά και με τις δύο ομάδες και πιστεύω αν βλέπουμε όλοι με τα ίδια μάτια το ποδόσφαιρο χωρίς να έχουμε εμπάθειες και αντιπάθειες θα βελτιώσουμε πάρα πολύ το χανιώτικο ποδόσφαιρο».

Όσον αφορά την οργάνωση που υπάρχει στον Πλατανιά τι έχετε συναντήσει έως τώρα;

«Είναι ένα σωματείο πάρα πολύ οργανωμένο σε θέματα εγκαταστάσεων. Και μόνο ότι το βοηθητικό γήπεδο είναι ακριβώς δίπλα στο βασικό γήπεδο πιστεύω τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλες μετακινήσεις. Και τα δύο γήπεδα είναι σε άριστη γηπεδική κατάσταση, αλλά αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η όρεξη και το μεράκι που έχουνε οι άνθρωποι της διοίκησης και πραγματικά σπανίζει σε περίοδο καλοκαιριού, φουλ σεζόν για τους επιχειρηματίες, σε κάθε διοικητικό συμβούλιο που κάνει ο Πλατανιάς να είναι απαρτία. Να υπάρχουν 12, 13 και 14 άνθρωποι αφήνοντας τις δουλειές τους, να αφιερώνουν 1-2 ώρες, να συζητάνε τα προβλήματα που έχει η ομάδα, να καταθέτουν τις απόψεις τους και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω ότι ο Πλατανιάς είναι μια σταθερή αξία στις επαγγελαμτικές κατηγορίες και αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας θα διατηρηθεί για αρκετά χρόνια στα επαγγελματικά πρωταθλήματα».

\"\"Με βάση αυτά τα στοιχεία που είπατε ότι διαθέτει η ομάδα, μπορούμε να πούμε ότι έχει τις βάσεις για το βήμα το παραπάνω;

«Πιστεύω ότι πέρσι έδειξαν τα παιδιά ότι στις λεπτομέρειες χάθηκε η είσοδος της ομάδας στα μπαράζ. Πιστεύω υπάρχουν οι προδιαγραφές αλλά χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά από όλους μας, χρειάζεται όλοι να πιστεψουμε σε αυτό το νέο ξεκίνημα, σε αυτή την νεά ομάδα που φτιάχνετε, να μην υπάρχει βιασύνη και το πιο σημαντικό είναι να βλέπουμε όλοι με τα ίδια μάτια αυτό που γίνεται, χωρίς εμπάθειες και χωρίς αντιπάθειες».

Μπορεί ο φετινός Πλατανιάς να προσελκύσει αρκετό κόσμο και να βλέπουμε σε κάθε παιχνίδι ένα γεμάτο Μάλεμε;

«Και μόνο ότι η ομάδα αυτή την στιγμή αποτελείται από 16 Κρητικούς ποδοσφαιριστές είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο συν. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα έρθει στο γήπεδο αλλά η ομάδα είναι αυτή πραγματικά που προσελκύει τον κόσμο και τα αποτελέσματα είναι αυτά που φέρνουν τον κόσμο στο γήπεδο, οι καλές εμφανίσεις. Στο χέρι μας είναι να βλέπουμε ένα γεμάτο Μάλεμε».

Για κλείσιμο αν θέλετε να προσθέσετε κάτι και να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο του Πλατανιά.

«Θα ήθελα να ευχηθώ στον κόσμο του Πλατανιά να είναι πάντα δίπλα στην ομάδα όπως είναι τα τελευταία χρόνια. Να έχει υγεία όλος ο κόσμος και πάνω από όλα να έχουνε υγεία οι ποδοσφαιριστές μου και να δίνουν το 101% των δυνατοτήτων τους σε κάθε παιχνίδι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook