Η τραγωδία έρχεται να προστεθεί στο ήδη πολύ κακό κλίμα που επικρατούσε στην εστία για την οποία υπάρχουν κατηγορίες κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διαμένουν εκεί.

Τα 19 θύματα έχασαν τη ζωή τους στο σημείο της καταστροφής, από τα οποία 17 απανθρακώθηκαν. Τα υπόλοιπα υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα στο νοσοκομείο. Στην πυρκαγιά τραυματίστηκαν συνολικά 40 ανήλικοι, οι οποίοι νοσηλεύονται με εγκαύματα σε δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τζίμι Μοράλες κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Συγκεκριμένα, η φωτιά ξέσπασε στην πτέρυγα των κοριτσιών της εστίας Σεγκούρο Βίρχεν δε Ασουνσιόν που βρίσκεται στο Σαν Χοσέ Πινούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι οικογένειες των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην εστία περίμεναν με αγωνία έξω από το κέντρο. “Δεν θέλουν να δώσουν καμιά πληροφορία”, έλεγε κλαίγοντας στο γαλλικό πρακτορείο η 22χρονη Ρόζα Αγκουίρε που δεν είχε καμιά είδηση για τις δύο αδελφές της, ηλικίας 13 και 15 ετών και για τον αδελφό της, 17 χρόνων, που και οι τρεις μένουν στην εστία.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το βράδυ της Τρίτης οι ανήλικοι του κέντρου διαδήλωσαν για να καταγγείλουν την κακή διατροφή και τη σωματική κακοποίηση που υφίστανται στην εστία. Τότε δεκάδες τρόφιμοι διέφυγαν, αλλά 54 συνελήφθησαν και τέθηκαν σε απομόνωση, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Νέρι Ράμος. Και το πρωί της Τετάρτης οι ανήλικοι διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου, πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Η εστία άνοιξε το 2006 και δέχεται, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, παιδιά και έφηβους που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία ή ζούσαν πριν στον δρόμο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εστία έχει δυνατότητα να δεχθεί 400 ανήλικους, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι σήμερα φιλοξενούνται περίπου 800.

“Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα, ήταν αναμενόμενη”, μια τέτοια τραγωδία, δήλωσε πρώην διοικητικός υπάλληλος του κέντρου, καταγγέλλοντας κλίμα καθημερινής βίας σε αυτό.

Η αρμόδια Εισαγγελέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά Χίλντα Μοράλες ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει να κλείσει η εστία. “Θα ζητήσουμε να κλείσει άμεσα η εστία και να βρεθούν οι διοικητικές και ποινικές ευθύνες των διευθυντικών στελεχών του γιατί απέτυχαν στην αποστολή τους”, τόνισε.