Αυτοί (οι βουλευτές), αυτή (η τροπολογία) και τα μυστήρια είναι ο εναλλακτικός τίτλος του θέματος που έχει προκαλέσει απίστευτη οργή για το τι συνέβη, αλλά και πικρά γέλια μέχρι δακρύων, για τις δικαιολογίες που ακούστηκαν από τα πλέον, επίσημα χείλη.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Οι βουλευτές, χωρίς να το καταλάβουν (!) και χωρίς καν να το επιδιώξουν, (!) ψήφισαν να μειωθεί δραστικά το ποσοστό της εισφοράς αλληλεγγύης που πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά και άλλες κατηγορίες, όπως οι ευρωβουλευτές, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι διοικούντες τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι διοικητές των ανεξάρτητων αρχών.

Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε,  προκύπτουν μειώσεις στις ετήσιες επιβαρύνσεις των περισσοτέρων πολιτικών προσώπων, κατά 1.049 έως και 1.999 ευρώ! Το καταπληκτικό είναι ότι, όταν η προκλητική ελάφρυνση για τα δεδομένα της εποχής – και όχι μόνον – έγινε γνωστή με καθυστέρηση 10 μηνών, μέσα από δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τη σκυτάλη πήρε ο σουρεαλισμός, μέσα από δηλώσεις του τύπου «τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ».

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, είπε: «Η διάταξη αυτή είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή και η οποία δεν ψηφίστηκε, κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού. Είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά». Από τη δήλωση αυτή, λοιπόν, μάθαμε τα εξής ωραία: Πρώτον, ότι οι βουλευτές δεν απαίτησαν να μειωθεί το ποσοστό της εισφοράς αλληλεγγύης τους. Και δεύτερον και βασικότερο ότι δεν πρόκειται για μείωση, αλλά για «δημοσιονομική ισορροπία».

Δεν μάθαμε, βέβαια, πολλά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, δεν μάθαμε ποιος το απαίτησε, εφόσον δεν το απαίτησαν οι ίδιοι. Δεν μάθαμε εάν ήξεραν τι ψήφιζαν. Δεν μάθαμε, τέλος, εάν θα πάρει κάποιος πρωτοβουλία για την κατάθεση τροπολογίας που θα επαναφέρει το ύψος των εισφορών τους στο προηγούμενο επίπεδο.

Και τέλος, δεν θα μάθουμε ποτέ πώς μια τροπολογία έσπασε όλα τα μέτρα ασφαλείας, μπήκε στη Βουλή, εισχώρησε σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο και ψηφίστηκε πανηγυρικά, χωρίς κανένας να το έχει ζητήσει και να το έχει καταλάβει.

documentonews.gr – Βάλια Μπαζού