Σε δυο κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει η ΕΛΜΕ Χανίων το προσεχές χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  12 Μάρτη στις 11:00πμ στην πλατεία Δικαστηρίων και τη μηχανοκίνητη πορεία στο αεροδρόμιο, ως διαμαρτυρία για την παραχώρηση του αεροδρομίου στη Fraport.

Η δεύτερη κινητοποίηση αφορά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18 Μαρτίου στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στη 1 το μεσημέρι, ημέρα διεθνούς δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Χανίων για τη συμμετοχή της στις δυο κινητοποιήσεις:

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

«Να ακυρωθεί η συμφωνία της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας
Ενάντια στην ακροδεξιά και τους νεοναζί.
Σάββατο 18 Μάρτη διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας

Συλλαλητήριο πλατεία της Δημοτικής Αγοράς 13:00

Ένα χρόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ - Τουρκίας, τα σύνορα παραμένουν κλειστά για τους ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.
Ένα χρόνο μετά, με την Τουρκία του αυταρχισμού και των βασανιστηρίων να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα», το άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ γίνονται μαζικές απελάσεις ανθρώπων που δικαιούνται προστασία.
Ένα χρόνο μετά, τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε «buffer zones», ενδιάμεσες περιοχές μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπου φυλακίζονται οι πρόσφυγες και τα δικαιώματα τίθενται σε αναστολή.
Ένα χρόνο μετά, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τους πακτωλούς χρημάτων που ξοδεύονται μέσω των ΜΚΟ και όχι μόνο, οι συνθήκες «φιλοξενίας» των προσφύγων στα στρατόπεδα όχι απλά παραμένουν προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απάνθρωπες, αλλά χειροτερεύουν και τα κέντρα υποδοχής μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης. Οι νεκροί πρόσφυγες μέσα στα στρατόπεδα υπογραμμίζουν την αθλιότητα των συνθηκών που επικρατούν αλλά και την αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής απέναντί τους.  Ένα χρόνο μετά, η ΕΕ μαζί με την υπόλοιπη «πολιτισμένη Δύση» συνεχίζει αμείωτα τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κλιμακώνει τη ρατσιστική και αντιπροσφυγική πολιτική της. Η Ευρώπη Φρούριο συνιστά μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας.
Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της ΕΕ, θεωρεί την προσφυγιά παρανομία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατάδικους, υιοθετεί μέτρα αποτροπής, επαναπροωθήσεων, απελάσεων και εγκλεισμού, αναλαμβάνοντας το ρόλο του θεματοφύλακα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που φτάνει σε σημείο ο Υπουργός κ. Μουζάλας να εισβάλει μαζί με τα ΜΑΤ στο Ελληνικό για να σπάσει την απεργία πείνας.
Ένα χρόνο μετά η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Ένα χρόνο μετά, η αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική της «αποτροπής» κλιμακώνεται και στρώνει το έδαφος στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία προσπαθεί να φορέσει το μανδύα των «αγανακτισμένων γονέων» για να οργανώνει εισβολές κατά των προσφυγόπουλων στα σχολεία, αλλά και να επιτίθεται στα νησιά εναντίον των προσφύγων. Οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα κυκλοφορούν ελεύθεροι, η δίκη συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο, ενώ η αστυνομία δίνει ξανά κάλυψη στις συνάξεις των νεοναζί.

Ένα χρόνο μετά, η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων κινείται με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες είτε να εγκλωβίζονται είτε να πληρώνουν ολόκληρες περιουσίες για να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους.
Ένα χρόνο μετά, οι πρόσφυγες παραμένουν κοινωνικά αποκλεισμένοι.
Ένα χρόνο μετά, τα παιδιά των προσφύγων είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση και υφίστανται ρατσιστικούς διαχωρισμούς.
Ένα χρόνο μετά, ο κοινός αγώνας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών απέναντι στην φτώχεια και την εξαθλίωση που παράγει η μνημονιακή διαχείριση της κυβέρνησης σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.
Ένα χρόνο μετά η ΕΕ επιχειρεί να επεκτείνει τη συμφωνία με την Τουρκία, δρομολογώντας καινούρια συμφωνία με τη Λιβύη, το λιμενικό της οποίας εκπαιδεύεται στη βάση της Σούδας. Με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζεται η συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στη διαμόρφωση της Ευρώπης-φρούριο. 
Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία της ντροπής ΕΕ - Τουρκίας, μπροστά σε μια χρονιά με απειλές της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κινήματα απ’ όλη την Ευρώπη που δίνουν τη μάχη κατά του ρατσισμού, της ανόδου της ακροδεξιάς, του πολέμου και της άγριας λιτότητας, δίνουν κοινό αγωνιστικό ραντεβού στις 18 Μάρτη 2017, γιατί η πηγή της εκμετάλλευσης είναι κοινή. Σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις καλούνται κινητοποιήσεις:
•    Ενάντια στον ρατσισμό και τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών.
•    Ενάντια στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. 
•    Για την κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ - Τουρκίας και των επιμέρους αντίστοιχων συμφωνιών.
•    Ενάντια στις αντιπροσφυγικές κυβερνητικές πολιτικές των χωρών της ΕΕ.
•    Ενάντια στο Δουβλίνο 3.
•    Για να μπει φραγμός στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς.
•    Για να ανοίξουν τα σύνορα σε πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες και να σταματήσουν οι απελάσεις.
•    Να κλείσουν τα στρατόπεδα και να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα στον οικιστικό ιστό.
•    Για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες-ους. Για ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
•    Για νομιμοποίηση των μεταναστών απόδοση χαρτιών και δικαιωμάτων.
•    Ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης. 

Στις 18 Μάρτη καλούμε σε μαζική, ενωτική συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στη 13:00.»

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ  ΧΑΝΙΩΝ 

«To  ΔΣ της ΕΛΜΕ  Χανίων καταγγέλλει  την  ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανιών «Ι. Δασκαλογιάννης» όπως και των υπόλοιπων 13 περιφερειακών αεροδρομίων που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων  κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ . Με συνοπτικές διαδικασίες, με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα αλλά και με σοβαρές νομοθετικές παραβιάσεις  η σημερινή κυβέρνηση χαρίζει τα αεροδρόμια στο γερμανικό και ελληνικό κεφάλαιο για ένα κομμάτι ψωμί. 

Οι δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, αλλά και η στρατηγική της ΕΕ και ΔΝΤ για το ξεπέρασμα της κρίσης   εφαρμόζεται  μέσα από την πολιτική της αρπαγής της δημόσιας περιουσίας.  Το πλιάτσικο που ξεκίνησε με λιμάνια, δρόμους, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια , σπίτια κλπ συνεχίζεται  με την ληστρική σύμβαση παράδοσης και με ελάχιστο κόστος, με την οποία ξεπουλούν μία επιχείρηση, απογυμνωμένη από χρέη, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, χρεώνοντας στο κράτος και τους εργαζόμενους τις όποιες υποχρεώσεις της εταιρίας προκύψουν στη συνέχεια. Έτσι. η Fraport παίρνει το αεροδρόμιο χωρίς υποχρέωση να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και έξοδα περιβαλλοντικών μελετών. Δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, παρά να επαναπροσλάβει κάποιους από αυτούς με τις γνωστές   σε όλους ελαστικές  εργασιακές  σχέσεις  και μισθούς πείνας.  

To  ΔΣ της ΕΛΜΕ  Χανίων καλεί τους εργαζόμενους , την νεολαία, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συλλογικότητες να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική, με την οποία όχι μόνο ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος, αλλά ταυτόχρονα τα δημόσια αγαθά μετατρέπονται σε πανάκριβα εμπορεύματα ενισχύοντας την κερδοφορία ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Ο αγώνας αυτός είναι ανάγκη να στηριχθεί ενωτικά από τους εργαζόμενους και το λαό, σε αντίθεση με τις  καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις που είτε σε ρόλο κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης είτε σε ρόλο περιφερειακών ή δημοτικών αρχών, μένουν πιστές στους νόμους της αγοράς και στη διευκόλυνση του κεφαλαίου και συναινούν να παραδώσουν το αεροδρόμιο στη Fraport.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί σε αγώνα για
•    Δημόσια αεροδρόμια , με ασφαλείς , φτηνές και δημόσιες  συγκοινωνίες  για τους πολίτες.
•    Καμιά ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας
•    Μόνιμη, σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα, με  ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας για όλους.

Όλοι στην κινητοποίηση Κυριακή  12 Μάρτη στις 11:00πμ, πλατεία Δικαστηρίων και μηχανοκίνητη πορεία στο αεροδρόμιο»