Με υπογραφή Περιφερειάρχη προγράμματα ύψους 25 εκ. ευρώ στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων για παρεμβάσεις που προβλέπουν τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Προγράμματα ύψους 25 περίπου εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων-παρεμβάσεων που προβλέπουν τα σχέδια  Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία των δημάρχων Βασίλη Λαμπρινού και Τάσου Βάμβουκα.

Η χρηματοδότηση των 25 εκ. ευρώ για την υλοποίηση των σχεδίων ΒΑΑ σε πόλεις που έχουν πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων, όπως ορίζει η Ε.Ε., διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του ΕΣΠΑ και πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις   που θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας έτσι, πόλεις «πράσινες», ενεργειακά αναβαθμισμένες, πιο φιλικές στον πολίτη. Ειδικότερα ο προϋπολογισμός των δυο αναπτυξιακών προγραμμάτων  ΒΑΑ ανέρχεται για τον δήμο Ηρακλείου στα 14.468.500 ευρώ και για το δήμο Χανίων στα 9.629.000 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης και οι Δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων χαρακτήρισαν σημαντική την σημερινή ημέρα για το νησί υπογραμμίζοντας το πνεύμα συγκρητισμού και συνεργασίας ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση Ά και Β΄βαθμού. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι, θα υλοποιηθούν άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για τους υπόλοιπους δήμους του νησιού ενώ η Περιφέρεια πρόκειται να διασφαλίσει πρόσθετους πόρους.

Στην σημερινή υπογραφή των σχεδίων ΒΑΑ στη Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Αυτεπιστασίας – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χανίων Γιώργος Ξανθουδάκης, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, το στέλεχος της υπηρεσίας Γιάννης Μπαλαντινάκης, η Ευγενία Στυλιανού συντονίστρια του έργου ΒΑΑ του δήμου Ηρακλείου, ο Κώστας Μοχιανάκης  προϊστάμενος πληροφορικής δήμου Ηρακλείου και ο γενικός γραμματέας του δήμου Χανίων Δημήτρης  Φραγκάκης.

Αμέσως μετά την υπογραφή των δυο σχεδίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας δήλωσαν στα ΜΜΕ.:

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: «Δυο σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τους μεγάλους δήμους της Κρήτης, Χανίων και Ηρακλείου γιατί αυτό ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι νέοι κανόνες που τίθενται στην Ευρώπη. Πόλεις με πληθυσμό πάνω από 70.000 πρέπει να έχουν τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με διαβούλευση με τους φορείς, με τους κοινωνικούς εταίρους με τους οικονομικούς εταίρους, άρα είναι ιδιαίτερο σημαντικό για την Περιφέρεια μας ότι υπέγραψα σήμερα 25 περίπου εκ. ευρώ για τους δύο δήμους, τα οποία μπορεί να ανέλθουν στα 50 εκ. ευρώ, γιατί οι εκπτώσεις θα επιστρέψουν στους δήμους δεν θα πάνε σε άλλα έργα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η προεργασία έγινε με τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, των δυο δήμων, των υπηρεσιών, και σε αυτό στοχεύουμε στην ενότητα του νησιού και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους δήμους με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για να μπορούμε  να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους που έχουμε αλλά να φέρουμε και άλλους πόρους, και για αυτό είμαστε σίγουροι».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για εμάς και για το Ηράκλειο, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μέρος του σχεδίου  που έχουμε για την ανάπτυξη της πόλης. Και είναι μεγάλη χαρά για εμένα επίσης, το γεγονός ότι βρίσκομαι δίπλα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, με τον οποίο από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε έχουμε μια άψογη συνεργασία, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η σημερινή υπογραφή της έγκρισης της στρατηγικής του Ηρακλείου και των Χανίων για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έγινε πάνω στο συγκεκριμένη στρατηγική, σήμερα έχουμε εξασφαλίσει για το Ηράκλειο περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ! Και τα εξασφαλίσαμε, από το ΠΕΠ Κρήτης, υλοποιώντας βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις: Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του  Ηρακλείου αλλά και την ευρεία συμμετοχικότητα, αφού του σχεδίου προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση με την εποικοδομητική συμμετοχή δεκάδων φορέων της πόλης. Τώρα μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης του σχεδιασμού μας. Σύντομα, θέλω να πιστεύω, οι δημότες θα είναι σε θέση να αντιληφθούν τα οφέλη της μεγάλης προσπάθειας που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και οδήγησε στην σημερινή υπογραφή. Και κυρίως θα αντιληφθούν ότι το μέλλον του Ηρακλείου, το διαμορφώνουμε μαζί!».

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας: «Εκφράζω την μεγάλη μου ικανοποίηση διότι σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την έγκριση των προτάσεων που υπέβαλαν οι δυο δήμοι Χανίων και Ηρακλείου για τα ΒΑΑ , τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των δυο πόλεων. Ήταν μια πολύ επίπονη διαδικασία για να φτάσουμε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα για τις δυο πόλεις που ήταν οι δικαιούχες πόλεις από την Κρήτη. Τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσουν τις υποδομές των πόλεων μας, είναι προγράμματα που θα κινητοποιήσουν την οικονομία θα τονώσουν την απασχόληση και θα δώσουν λύσεις στο πως κυκλοφορούμε στις πόλεις μας και πως οι πόλεις θα είναι βιώσιμες, πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια. Η φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων μας οδηγεί σε μια νέα στρατηγική που θα μας οδηγήσει στις πόλεις του μέλλοντος. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Κρήτης, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε για την κατάρτιση αυτών των σχεδίων, τον Δήμαρχο Ηρακλείου, τους συνεργάτες του για την εξαιρετική συνεργασία. Αξίζει να τονιστεί ότι θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα που θα «κουμπώσουν» πάνω σε αυτά τα προγράμματα και αυτά τα χρήματα έχουν διπλάσια αξία διότι μετά τις εκπτώσεις θα μπορέσουμε να ξανά-δημοπρατήσουμε νέα έργα στα πλαίσια αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού

Τα προγράμματα ΒΑΑ

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ), που εφαρμόζεται στις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Κρήτης, αφορά τους Δήμους Ηρακλείου  και Χανίων (πόλεις της Περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους). Από το ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020 θα διατεθούν συνολικά 24.097.500 ευρώ (εκ των οποίων τα 14.468.500 ευρώ για τη στρατηγική ΒΑΑ Ηρακλείου και τα 9.629.000 ευρώ για τη στρατηγική ΒΑΑ Χανίων). Οι δύο στρατηγικές μπαίνουν  πλέον σε πλήρη εφαρμογή, μετά την υπογραφή της έγκρισης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένα στρατηγικά αναπτυξιακά σχέδια που στοχεύουν στην εφαρμογή αστικών πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των περιοχών παρέμβασης με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών, στις οποίες εμπλέκονται οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών ΒΑΑ  θα υλοποιηθούν δράσεις όπως : 

1. Έξυπνες εφαρμογές Τεχνολογίας-Πληροφορικής-Επίκοινωνιών για την προώθηση του τουρισμού

2. Βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

3. Προώθηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών στο περιβάλλον

4. Αξιοποίησης  της πολιτιστικής κληρονομιάς

5. Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων

6. Διαχείρισης  κινδύνων

7. Ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

8. Κοινωνικής οικονομίας κλπ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook