Εκατοντάδες «πλοία –φαντάσματα» κλείνουν τις συσκευές εντοπισμού τους και πνέουν σε ευρωπαϊκά ύδατα

Εκατοντάδες «πλοία –φαντάσματα» κλείνουν τις συσκευές εντοπισμού τους και πνέουν σε ευρωπαϊκά ύδατα, μεταφέροντας ίσως όπλα, ναρκωτικά αλλά και ανθρώπους, με τους κορυφαίους ειδικούς να φοβούνται για ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή, αποκαλύφθηκε σήμερα. 

Μεγάλα πλοία που εισέρχονται στην Ευρώπη συνήθως απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού τους για να «εξαφανιστούν» από τα συστήματα παρακολούθησης, αφότου κάνουν αμφίβολες στάσεις κοντά σε τρομοκρατικά hotspots. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, τροφοδοτούν τις ανησυχίες πως κάνουν παράνομη διακίνηση μεταναστών και όπλων στην Ευρώπη, ακολουθώντας ιδιαίτερα τη διαδρομή μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας. 

Τα δεδομένα από την Windward, μια ισραηλινή εταιρία θαλάσσιων αναλύσεων, δείχνει ότι συνολικά 2.850 πλοία μετατράπηκαν σε «φαντάσματα» λίγο πριν την είσοδό τους στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. 

Περίπου 45 από αυτά, έφτασαν στις βρετανικές ακτές μέσα σε 24 ώρες ενώ άλλα 50 έφτασαν στα βρετανικά ύδατα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. 

Η πρακτική, που αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της εφημερίδας The Times, εγείρει φόβους πως η έλλειψη πόρων της Βρετανίας όσον αφορά στην θαλάσσια ασφάλεια, την κάνει ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η Windward αποκάλυψε επίσης πως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 40 πλοία εισήλθαν στην Ευρώπη από την Λιβύη, κοντά στο σημείο όπου έχει βάση το Ισλαμικό Κράτος, μετά την απενεργοποίηση των συσκευών εντοπισμού τους. 

Η διαδρομή που ακολούθησε ένα ιταλικό πετρελαιοφόρο από τη Λιβύη προς την Ελλάδα, όπου μετατράπηκε σε πλοίο φάντασμα και απενεργοποίησε το GPS του σε περιοχές όπου γίνεται παράνομη διακίνηση ανθρώπων. 

 

Όπως είπε: «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πως κάτι μπορεί να ξεφύγει. Οι τρομοκράτες μπορεί και να τα καταφέρουν έστω και μία φορά. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί – το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία μακρά και περίπλοκη ακτογραμμή που είναι δύσκολο να παρακολουθείτε όλη την ώρα. Όσοι είναι τολμηροί και καινοτόμοι έχουν μια καλή ευκαιρία για να τα καταφέρουν». 

Χθες, έγινε γνωστό πως η παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει επεκταθεί δραματικά και είναι τόσο διαδεδομένη στην Ευρώπη που είναι πλέον συγκρίσιμη με την αγορά παράνομων ναρκωτικών. 

Μια νέα έκθεση αναφέρει πως οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει τεράστια χρηματικά ποσά εν μέσω της αύξησης των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην ήπειρο. 

Το ίδιο πλοίο έκανε δύο ύποπτες στάσεις κοντά στην Κρήτη και στη συνέχεια κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας απενεργοποιήσει το GPS του.

Η έκθεση της Europol περιγράφει το λαθρεμπόριο ανθρώπων ως «άκρως κερδοφόρα και ευρέως εγκληματική δραστηριότητα». 

Η 60 σελίδων μελέτη σημείωνε: «Η επιχείρηση λαθρεμπορίας μεταναστών είναι τώρα μια μεγάλη, κερδοφόρα και σύνθετη εγκληματική αγορά, συγκρίσιμη με τις ευρωπαϊκές αγορές ναρκωτικών». 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ζήτηση για τις υπηρεσίες λαθρεμπορίου έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2014. 

 

 

Πηγή: ethnos.gr