Οι εξελίξεις με τη φέτα, τα πρόστιμα από την Ε.Ε. στην Ελλάδα και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα κυριάρχησαν στις ομιλίες και στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. 

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην «τρύπα» ύψους 3 δισ. ευρώ που οφείλει να επιστρέψει η Ελλάδα στην ΕΕ από πρόστιμα, παράνομες επιδοτήσεις.

Όπως τόνισε τα μισά από αυτά τα χρήματα αφορούν ποσά αγροτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχε επιστρέψει η Ελλάδα ήδη από το 2012, ωστόσο η Κομισιόν έδειξε κάποια ευελιξία και έδωσε παράταση στην αποπληρωμή, συνεκτιμώντας την κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

«Εκτιμώ ότι η ΕΕ είναι ευέλικτη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω με γενναιοδωρία τα θέματα της χώρας. Δεν περιμένω να ρυθμιστούν οι οφειλές αύριο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τακτοποιηθούν, αφού στην ΕΕ οφείλουμε να προστατεύουμε και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων», είπε ο κ. Χόγκαν, από το βήμα του Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχει άριστη και στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη».

Για τη συνεργασία του με τον κοινοτικό επίτροπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ζητώντας «περισσότερη ευελιξία εκ μέρους της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά: «συνολικά πρέπει να επιστραφούν 3 δισ. ευρώ και αν μας καλέσουν να τα πληρώσουμε αύριο, τότε ο πρωτογενής τομέας σφράγισε».

Η υπόθεση του «πακέτου Χατζηγάκη» αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει το «πακέτο Κοντού» για ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ, αλλά και υποθέσεις για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ καλείται να διαχειρισθεί έναν φάκελο με καταλογισμούς ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις, ποσά δηλαδή που η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετίζονται με το ΟΣΔΕ και αφορούν ουσιαστικά καθυστερήσεις στις αιτήσεις των παραγωγών – δικαιούχων για τις επιδοτήσεις. Μάλιστα, υποθέσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τελεσιδικήσει.

Ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, έκανε γνωστό ότι «το θέμα βρίσκεται επί τάπητος, αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν».

Αναφορικά με την επιπλέον οικονομική στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στα νησιά του Αιγαίου, που δοκιμάζονται λόγω των προσφύγων, ο κοινοτικός επίτροπος επισήμανε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα οριστεί το ακριβές κονδύλι που θα δοθεί. Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του είπε ότι μέσω του ΠΑΑ αποφασίστηκε η διάθεση ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ, προς τους νησιώτες αγροτοκτηνοτρόφους, «αναμένουμε το πράσινο φως απο την ΕΕ για να δοθεί ένα επιπλέον ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ σε αυτούς».

«Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, από παίκτης πάγκου τα τελευταία 30 χρόνια, μπαίνει στη βασική ενδεκάδα» τόνισε ο κ. Αποστόλου, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα συμψηφισμού ενέργειας για τους αγρότες ανακοινώνοντας ότι «θα προκηρυχθούν άμεσα και θα ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις».

Ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρόταση για τη «ρευστότητα και τις ελληνοποιήσεις, την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα τόσο στις συσκευασίες γάλακτος όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση, δεν φτάνει μέχρι τον καταναλωτή».

Από την πλευρά του ο κ. Φιλ Χόγκαν υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει περισσότερη προστασία από ποτέ για την καταχώριση της ελληνικής φέτας, κάτι που θα περιμέναμε να αναγνωρίζεται…». Σημείωσε πως με ενέργειες της Κομισιόν υπάρχει η προστασία του ελληνικού brand, διασφαλίζοντας το ίδιο για ακόμη 15 χώρες εκτός Ε.Ε. «Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα», υποσχέθηκε.

Ακόμη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα LEADER, και στο εμβληματικό σύστημα της Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON 2020, ως εργαλεία που παρέχουν τα μέσα για επενδύσεις και καινοτομία, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Στη συνέχεια, προέτρεψε τους ελληνικούς ενδιαφερόμενους φορείς του τομέα γεωργικών προϊόντων να συμμετάσχουν περισσότερο ενεργά και να πάρουν μέρος σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ (μέχρι τις 2 Μαΐου).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook