Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση η «Στράτα του Ψηλορείτη, την οποία διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά οι φορείς των Λιβαδίων, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούσαν να περπατήσουν και να φτάσουν στην κορυφή του Ψηλορείτη, την υψηλότερη κορφή της Κρήτης στα 2.456 μέτρα, μέσω της κοντινότερης και ευκολότερης διαδρομής από το λιβαδιώτικο αόρι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών περισσότερα από 1.000 άτομα ξεκίνησαν στις 05.30 το πρωί από το καταφύγιο στο «Λάκκο του Μυγερού» και κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του βουνού και να προσκυνήσουν στον Τίμιο Σταυρό.

Περίπου στις 11.30, ωστόσο, τα χαμόγελα πάγωσαν στην κορυφή του Ψηλορείτη καθώς ένας άνδρας 55 ετών που κατάγεται από τα Λιβάδια, ένιωσε αδιαθεσία και κατά πληροφορίες υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Για τις πρώτες βοήθειες έσπευσε άμεσα γιατρός που ακολουθούσε την πεζοπορία, ο οποίος διαπίστωσε ότι η κατάσταση της υγείας του 55χρονου ήταν καλή ωστόσο προτιμήθηκε να μην συνεχίσει το περπάτημα. Τον ασθενή μετέφερε στο νοσοκομείο ελικόπτερο ειδικού τύπου το οποίο κλήθηκε να συνδράμει από την Αθήνα, καθώς στην κορυφή του Ψηλορείτη επικρατούσε δυνατός αέρας.

Πρόβλημα υγείας αντιμετώπισε και ένας νεαρός, η κατάσταση του οποίου δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο «Λάκκο του Μυγερού» βρέθηκαν άντρες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένα ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής.

Όσον αφορά την εκδήλωση, εκατοντάδες Λιβαδιώτες, φίλοι, γνωστοί και επισκέπτες τίμησαν και φέτος τη «Στράτα του Ψηλορείτη», απόλαυσαν την ορειβατική διαδρομή και συμμετείχαν στη μουσικοχορευτική εκδήλωση με άφθονο κρασί, παραδοσιακά εδέσματα, οφτό κρέας (αντικριστό), βραστό κρέας, λιβαδιώτικο πιλάφι.

Στο γλέντι τραγούδησαν γνήσιοι εκφραστές της κρητικής μουσικής όπως οι Γιώργης Βάμβουκας, Γιώργης Κλάδος, Χαρίτος Κλάδος, Κώστας Συνολάκης, Νίκος Συνολάκης, Νεκτάριος Κοντογιάννης, Νίκος Στριλιγκάς, Δημήτρης Συγλέτος, Βασίλης Σωπασής.

Όλοι μαζί έγιναν μια μεγάλη παρέα, μικροί και μεγάλοι χόρεψαν σε ένα γλέντι που θα μείνει αξέχαστο σε όσους συμμετείχαν.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ διοργανώθηκε από όλους του φορείς των Λιβαδίων: Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλητικός Όμιλος, Αγροτοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, Τοπικό συμβούλιο, Ενορία, Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνης, Πολιτιστικός  Σύλλογος Κράνας, Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρη

rethnea.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook