Στη «ρίζα» των πλέον αξιόποινων εγκληματικών δραστηριοτήτων βρίσκεται η τεχνολογία, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol).

Σύμφωνα με έρευνά της, τα έσοδα από τις πλαστογραφήσεις εγγράφων, το «ξέπλυμα» χρήματος και τις online αγοραπωλησίες παράνομων αγαθών χρησιμοποιούνται για να χρηματοδότηση άλλων έκνομων πράξεων.

Στη μελέτη, η Europol αποκαλύπτει πως παρακολουθεί 5.000 πολυεθνικά δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος. Κοινό τους χαρακτηριστικό, όπως προσθέτει, είναι η ενασχόλησή τους με το κυβερνοέγκλημα, επειδή είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί και εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη. Έτσι, πολλά δίκτυα πραγματοποιούν επιθέσεις με malware, όπως ransomware, για να αποκομίσουν χρήματα που στη συνέχεια χρησιμοποιούν για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Επίσης, συχνά αξιοποιούν την τεχνολογία ως «εργαλείο» στις άλλες εγκληματικές τους δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, σήμερα χρησιμοποιούνται συχνά drone για τη μεταφορά ναρκωτικών, ενώ διαρρήκτες παρακολουθούν στα social media τα υποψήφια θύματά τους, για να καταλάβουν πότε θα απουσιάζουν από το σπίτι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook