Ο Tim Berners-Lee ανάρτησε μία επιστολή όπου επισημαίνει τις τρεις απειλές που κατά τον ίδιο αντιμετωπίζει σήμερα το ίντερνετ.

Με αφορμή τα 28 χρόνια από την υποβολή της ερευνητικής του πρότασης για το world wide web, την οποία έκανε δουλεύοντας στο CERN, ο Tim Berners-Lee ανάρτησε μία επιστολή όπου επισημαίνει τις τρεις απειλές που κατά τον ίδιο αντιμετωπίζει σήμερα το ίντερνετ.

Σύμφωνα με τον «πατέρα» του world wide web, η πρώτη επικίνδυνη τάση είναι η απώλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. «Καθώς τα δεδομένα μας διατηρούνται σε ιδιωτικά σιλό, μακριά από την επίβλεψή μας, χάνουμε όλα τα οφέλη που θα είχαμε αν τα ελέγχαμε και αν επιλέγουμε πότε και με ποιους θα τα μοιραστούμε», αναφέρει.
 
Η δεύτερη ανησυχία του Berners-Lee πηγάζει από την διάδοση ψευδών ειδήσεων. Παρόλο που τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, υποτίθεται πως έχουν πάρει ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σύμφωνα με τον ίδιο το κίνητρο που έχουν είναι μικρό, καθώς αποκομίζουν κέρδη από κάθε χρήστη που διαβάζει αυτές τις ιστορίες.
 
Η τρίτη απειλή προέρχεται από τη «στοχευμένη» online πολιτική διαφήμιση. «Με αυτό τον τρόπο, μία εκστρατεία μπορεί να επικοινωνεί εντελώς διαφορετικά, ακόμη και αντικρουόμενα μηνύματα, σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Είναι αυτό δημοκρατικό;»
 
Στην ίδια επιστολή, ο ιδρυτής του Web Foundation καταθέτει ένα πενταετές σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Έτσι, υποστηρίζει πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να εναντιωθούμε στις προσπάθειες των κρατικών αρχών να αποκτήσουν τη δυνατότητα γενικευμένης παρακολούθησης, ακόμη και με την προσφυγή στα δικαστήρια.
 
Επίσης, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε εταιρείες όπως η Google και το Facebook να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, αποφεύγοντας ωστόσο τη σύσταση κεντρικών οργάνων που θα αποφασίζουν τι είναι «αληθές» και τι όχι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook