Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 15/03/2017 η 4ωρη στάση εργασίας στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕΗ. 

Οι εργαζόμενοι πιστοί στο αγωνιστικό τους ραντεβού βρέθηκαν από τις 12 το μεσημέρι έξω από τις πύλες του εργοστασίου, δίνοντας μία πρώτη προειδοποιητική απάντηση στην εργοδοσία που θέλει να ξεζουμίζει τους εργάτες για ακόμα περισσότερα κέρδη αθετώντας ακόμη και τις βασικές τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. 
 
Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αναλύθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων, η  ανάγκη συσπείρωσης όλων των εργατών στη ΒΙΠΕΗ και αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση του αγώνα με διάφορες μορφές πάλης το επόμενο διάστημα αν δεν δοθεί λύση από πλευράς της εργοδοσίας.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν ανέφεραν:

Σήμερα, 15/3/2017 βρισκόμαστε έξω από την Ανακύκλωση στην Βιομηχανική Περιοχή, μετά από απόφαση της Συνέλευσης των εργαζομένων για 4ωρη στάση εργασίας. Νιώθουμε την υπομονή μας να εξαντλείται. Μετά τον πολύμηνο αγώνα που κάναμε πέρυσι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και των δικαιωμάτων μας επιστρέψαμε νικητές. Η εργοδοσία, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Από την πρώτη μέρα έδειξε τις προθέσεις της.

Όλο αυτό το διάστημα από πέρυσι, η εργοδοσία χρησιμοποίησε διαφοροποιημένη τακτική για να μας περάσει τις επιδιώξεις της. Πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο, προσπαθεί να εντατικοποιήσει την εργασία, να μας ξεζουμίσει για να αυξήσει την κερδοφορία της και παράλληλα να διασπάσει την κατεκτημένη με αγώνες ενότητα μας γύρω από το Σωματείο και την Σωματειακή Επιτροπή για να επικρατεί στο εργοστάσιο σιγή ιχθύος. 

Τους προηγούμενους μήνες απέλυσε 2 εργαζόμενους και συνεχώς παίρνει μέτρα τρομοκράτησης, προφορικών ή γραπτών προειδοποιήσεων για απόλυση εργαζομένων και συνδικαλιστών. Λέμε στην εταιρία ότι δε θα δεχτούμε την προσπάθεια τρομοκράτησης με τις έγγραφες παρατηρήσεις που ανοίγουν το δρόμο για νέες απολύσεις. Να τις πάρει πίσω ΤΩΡΑ!

Την ίδια ώρα εμείς δουλεύουμε με λιγότερο προσωπικό και με χειρότερους όρους σε σχέση με πέρυσι, αφού η εργοδοσία συνεχίζει να διαχωρίζει μισθολογικά τους εργαζόμενους σε “νέους και παλιούς”, καταστρατηγεί το 6ημέρο-40ωρο, με συνεχή εργατικά ατυχήματα, μέσα στη βρωμιά τις σύριγγες και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, με ελαστικοποίηση του ωραρίου και διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 
Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα, εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουμε καταλάβει ότι η μάζα των προς ανακύκλωση υλικών έχει αυξηθεί. Ο Δήμος Ηρακλείου μιλάει για αύξηση κατά 17%, ενώ στις προβλέψεις του σε μελέτες και μέσα από τη βελτίωση που επιδιώκει στη διαλογή στην πηγή μιλάει για συνεχή αύξηση αυτής της μάζας.

Παράλληλα ένα ολόκληρο χρόνο η εταιρία παίζει κρυφτούλι για το θέμα του πριμ παραγωγικότητας του οποίου η καταβολή θα αναπληρώνε την πρόσθετη εργασία μας. Τόσο καιρό περιμένουμε να μας δώσει η εταιρία τα στοιχεία για τους στόχους. Στην πρόσφατη συνάντηση μας, μας έδωσε ένα απαράδεκτο κείμενο με στόχους που δεν πιάνονται και αν πιαστούν θα μας δίνουν ψίχουλα και αυτά σε είδος. Η υπομονή μας τελειώνει εδώ. Η εταιρία αθέτησε την συμφωνία με τους εργαζόμενους. Η αύξηση της μάζας του υλικού, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δείχνει αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας στις δικές μας πλάτες. Απαιτούμε την άμεση και αναδρομική καταβολή του πριμ παραγωγικότητας για όλους τους συναδέλφους παλιούς και νέους και την ενσωμάτωση του στους μισθούς μας!

Η αποθράσυνση της εργοδοσίας δεν είναι τυχαία αφού πατάει πάνω στο έδαφος που απλώνουν κυβερνήσεις και δήμοι. Η επίθεση που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στα δικαιώματα και τη ζωή μας με τα τρία μνημόνια θα συνεχιστεί αμείωτα και το επόμενο διάστημα καθώς μπροστά στη νέα αξιολόγηση και στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων προδιαγράφεται νέα πίεση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σχεδιάζεται χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδίδεται σε ένα διαρκές κύμα λαϊκής εξαπάτησης με στόχο να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους στην αποδοχή της εξαθλίωσής τους, στα όρια των πλεονασμάτων και της ανταγωνιστικότητας. Η στόχευση των εργοδοτών είναι να μάθουμε να ζούμε με τα ελάχιστα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με άθλιους μισθούς. 

Ξέρουμε καλά ότι, ό,τι καταφέραμε με τους δύο μεγάλους αγώνες μας, μας το παίρνουν σιγά – σιγά πίσω. Γιατί από την πείρα μας έχουμε νιώσει στο πετσί μας ότι η εκάστοτε εργοδοσία στο εργοστάσιο, όπως και η σημερινή, έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και της  Δημοτικής Αρχής, που βγάζουν χρυσάφι από τα σκουπίδια με αντάλλαγμα για εμάς τους εργάτες όλο και πιο πενιχρούς μισθούς σε άθλιές συνθήκες εργασίας. Έχουμε συμφέρον λοιπόν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Ανακύκλωσης να κατανοήσουν τη δύναμη τους να αντιληφθούν ότι ο εχθρός είναι ενιαίος, αρά και η απάντησή μας πρέπει να είναι ενιαία.

Είναι χαρακτηριστική η στάση Κυβέρνησης – Δήμου που πέρυσι μας χτυπούσαν των ώμο χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα συμπαράστασης ενώ παράλληλα δήλωναν αναρμόδιοι να παρέμβουν στην εργοδοσία που κρατούσε το εργοστάσιο 5 μήνες κλειστό. Την ίδια ώρα ρίχνουν ζεστό χρήμα κάνοντας επενδύσεις για δημιουργία εγκαταστάσεων που θα βρει έτοιμο το μεγάλο κεφάλαιο. 

Δεν είναι τυχαία η καούρα του Δήμου για προσπάθεια αύξησης του όγκου του ανακυκλώσιμου υλικού, η προσπάθεια του για καλύτερη διαλογή στην πηγή, η διαπάλη που υπάρχει για τους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και η επένδυση – μαμούθ ύψους 35 εκ ευρώ που ετοιμάζεται να κάνει στις πλάτες των δημοτών ο Δήμος Ηρακλείου.
Τέλος, απαιτούμε να μπει ένα τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών που βάζει συνεχώς σε ανασφάλεια τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας. Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όρους εργασίας κατοχυρωμένα μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
•    Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Άμεση πρόσληψη προσωπικού. Να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών.
•    Άμεση και αναδρομική καταβολή του συμφωνημένου πριμ παραγωγικότητας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την Waste Solutions σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωση του στον μισθό.
•    Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
•    Δε δεχόμαστε καμία ελαστικοποίηση ή διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Άμεση επαναφορά του 6ήμερου – 40ωρου για όλους.
•    Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο.
•    Δε δεχόμαστε κανένα μισθολογικό ή άλλο διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Διεκδικούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας με υπογραφή ΣΣΕ.
•    Βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και του εργοστασίου με ωράριο 6ωρο – 5μερο – 30ωρο.
•    Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
•    Δημιουργία κινητής μονάδας Υγείας μέσα στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου πλήρως εξοπλισμένης με έμφαση στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών κλ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook