Στο τραπέζι φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας (σήμερα είναι 9 μήνες), λόγω και της (οικονομικής) αδυναμίας πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Αμυνας που επικαλούνται Τα Νέα της Δευτέρας, στην απόφαση για επανεξέταση της θητείας οδηγήθηκε το Πεντάγωνο λόγω των προβλημάτων επάνδρωσης των μονάδων.

Αυτό οφείλεται -μεταξύ άλλων- όπως δημοσιεύει το in.gr, στο γεγονός ότι η μείωση της θητείας στον Στρατό στους 9 μήνες (από 12 μήνες) έγινε χωρίς προγραμματισμό και μελέτη.

Στο πλαίσιο αυτό ο νυν υπουργός Π.Μπεγλίτης κατήργησε την απόφαση του προκατόχου του Ευ.Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή μέρος των κατατασσόμενων να μεταφέρονται στους δύο άλλους κλάδους, όπου η θητεία είναι 12 μήνες.

Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη, ενώ προβληματισμός επικρατεί και με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων.

Ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να εξεταστούν οι λόγοι μείωσης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλούνται Τα Νέα. για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) έχουν κληθεί περίπου 22.000 άτομα, ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι από 13,000.