Κατάμεστη η αίθουσα του ΤΕΕ/Τμ.Δυτ. Κρήτης στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών για το θέμα των Δασικών Χαρτών

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και στο Νομό Χανίων αναμένεται να εμφανιστούν ως «Δασικά» όταν ξεκινήσει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών με τους ιδιοκτήτες τους να υποχρεωθούν σε μιαν άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις.

Αυτό προκύπτει από τις εισηγήσεις στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ από την «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών».

Το  τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα, φάνηκε από το ότι στην αίθουσα υπήρχα ακόμη και όρθιοι πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν για το τι…έρχεται.

Στην εκδήλωση σύντομη  εισαγωγή ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ-ΤΔΚ, πρόεδρος ΔΚΜ-ΤΔΚ, Λευτέρης Κοπάσης, ενώ αν και όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητα σύνταξης των Δασικών Χαρτών, χαρακτηριστικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι και το ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ.Γιάννης Δασκαλάκης, στον χαιρετισμό του επεσήμανε πως χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στο Νομό αναμένεται να εμφανιστούν στους Δασικούς χάρτες ως….δάση!!!.

Όπως εξήγησε ο εισηγητής μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, Χαράλαμπος Ζολινδάκης, ο λόγος για αυτό, είναι πως για την σύνταξη των Δασικών Χαρτών λαμβάνονται υπόψιν αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960, ενώ ειδικά σε αυτές του 1945 σχεδόν όλες οι σημερινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές αφού είχαν εγκαταλειφθεί λόγω του πολέμου ή καλλιεργήθηκαν τα νεώτερα χρόνια.

Όμως  το χειρότερο είναι πως ακόμη και εκείνοι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που έχουν κάνει αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων με αποφάσεις του Δασαρχείου , θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ενστάσεις έστω και εάν σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν.

 

Σε ότι αφορά σε εκείνους που δεν έχουν αποφάσεις αποχαρακτηρισμού από το Δασαρχείο και η ιδιοκτησία τους εμφανίζεται ως δασική, τότε θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν ένσταση, όπως επεσήμανε ο εισηγητής κ. Νίκος Ποθουλάκης, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός και Πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook