Η έκδοση περιλαμβάνει 186 ηχογραφήσεις (η μεγαλύτερη συλλογή σε αριθμό τραγουδιών κρητικής μουσικής η οποία έχει ποτέ πραγματοποιηθεί) με 175 τραγούδια και σκοπούς από τα οποία το 92% επανεκδίδεται για πρώτη φορά.

Με επιτυχία παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων φορέων, των τεχνών και των γραμμάτων και πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε στη κατάμεστη αίθουσα «Μανώλη Καρρέλη» πρώην Ανδρόγεω το βιβλίο ντοκουμέντο «Μίλιε μου Κρήτη απ’ τα παλιά Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, του Ιδρύματος «Πολιτισμική Κρήτη» και του Δήμου Ηρακλείου. Για την σημαντικότητα του βιβλίου 300 σελίδων που περιλαμβάνει  σπάνια κείμενα και ηχογραφήσεις τραγουδιών Κρητικής Μουσικής μίλησαν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές  Γιώργος Νικολακάκης και Γιάννης Ζαιμάκης, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από τους εκδότες-επιμελητές της έκδοσης όπως και οι ιδρυτές της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Η Ιστορία της Ελληνικής Mουσικής Orpheum Phonograph Σταύρος Κουρούσης & Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βακεθιανάκη ενώ παρουσιάστηκε βιωματικό δρώμενο από το «Χορωδείον» (διδασκαλείο παραδοσιακού χορού και μουσικής) και χειροκροτήθηκε θερμά από τους παραβρισκόμενους. 

Η έκδοση περιλαμβάνει 186 ηχογραφήσεις (η μεγαλύτερη συλλογή σε αριθμό τραγουδιών κρητικής μουσικής η οποία έχει ποτέ πραγματοποιηθεί) με 175 τραγούδια και σκοπούς από τα οποία το 92% επανεκδίδεται για πρώτη φορά. Το μουσικό υλικό παρουσιάζεται σε 8 ψηφιακούς δίσκους και συνοδεύεται από ένα ένθετο 300 σελίδων, που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, μουσικολογικά σχόλια, ιστορικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές και κινησιολογικές πληροφορίες από καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η καθηγήτρια εθνομουσικολογίας Δρ. Μαρία Χναράκη-εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, σε συνεργασία με το «Χορωδείον». Στην σημαντικότητα της έκδοσης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η Μαρία Χναράκη αλλά και ο παριστάμενος στην εκδήλωση εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης. 

«Είναι μια σπάνια και πλούσια σε πολιτισμό και περιεχόμενο έκδοση που πρέπει να μπει σε κάθε βιβλιοθήκη, σε κάθε σπίτι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, δίνοντας ταυτόχρονα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και τον Πρόεδρο του Μανόλη Βεληβασάκη, το Ίδρυμα «Πολιτισμική Κρήτη», τη Μαρία Χναράκη, τους εκδότες-επιμελητές κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook