Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Στη υποβάθμιση των δομών υγείας της υπαίθρου λόγω λουκέτου στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Από το κακό στο χειρότερο διαμορφώνεται η κατάσταση στον τομέα της υγείας καθώς, αντί να ενισχύονται οι κατά τόπους δομές, αποδυναμώνονται και κλείνουν. Σχετικές καταγγελίες, κάνουν εδώ και καιρό λόγο, για  υποβάθμιση των δομών υγείας της υπαίθρου με το πρόσφατο «χτύπημα» να αφορά τα Κέντρα Υγείας, καθώς φαίνεται να μπαίνει λουκέτο στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια που λειτουργούσαν σε αυτά».

Η παρέμβαση συνεχίζει λέγοντας ότι «Αντί για την αναβάθμιση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, … με την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, το αρμόδιο υπουργείο προτιμά να διατηρήσει μεν τα τμήματα αιμοληψίας αλλά ο μικροβιολογικός έλεγχος να διενεργείται στα κεντρικά νοσοκομεία κάθε νομού, με τη δημιουργία ενός εργαστηρίου αναφοράς …. Έτσι καταργούνται τα μικροβιολογικά εργαστήρια που λειτουργούσαν στην ύπαιθρο και εξυπηρετούσαν άμεσα τις ανάγκες χιλιάδων πολιτών ενώ στο εξής οι εξετάσεις αίματος θα πραγματοποιούνται με παραλαβές και αποστολές φιαλιδίων δειγμάτων αίματος για τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού δικτύου Υγείας».

Στη συνέχεια αναφέρει: « … και τα εργαστήρια των νοσοκομείων λειτουργούν οριακά και με μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό, αντιδραστήρια κ.ά. Οι αναμονές θα μεγαλώσουν, ενώ παραμένει ερώτημα αν τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να καλύψουν όλο αυτόν τον όγκο των αιμοληψιών… Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν και σε σχέση με την ασφάλεια των δειγμάτων αίματος, αφού αυτά θα μεταφέρονται δεκάδες χιλιόμετρα, συχνά σε κακό οδικό δίκτυο, ώσπου φτάσουν στο νοσοκομείο».

 Η Ερώτηση καταλήγει λέγοντας ότι «Πρόκειται για μια ακόμη απόφαση περικοπών  δαπανών της Κυβέρνησης για την Υγεία, την οποία θα την πληρώσουν οι πολίτες και θα βαρύνει τους ασθενείς, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, με την οποία καταδεικνύεται… ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν σκέφτεται να αναπτύξει ένα πλήρες, οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας σε πόλεις και χωριά, αλλά θα μετατρέψει τα ΚΥ - τα οποία έχουν αφεθεί στη μοίρα τους - σε σταθμούς που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Προτίθεστε να καταργήσετε τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας;

2.Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για επαρκή στελέχωσή των Κέντρων Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό προκειμένου να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες των περιφερειακών Δήμων;»