Δεν «έπεφτε καρφίτσα» στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ποίησης με τον Γρηγόρη Βαλτινό στο ιστορικό cafe Κήπος

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τις μοναδικές, μαγευτικές στιγμές που βίωσαν όλοι όσοι παρευρέθησαν το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ποίησης στον πολυχώρο Café Κήπος στα Χανιά.

Και ευτυχώς ήταν πολλοί εκείνοι που βίωσαν το μεγαλείο της ψυχής του Οδυσσέα Ελύτη, με την βοήθεια εκλεκτών συντελεστών.

Του Γρηγόρη Βαλτινού, ο οποίος απήγγειλε και τραγούδησε ποιήματα του  ποιητή του φωτός και ο οποίος μιλώντας στο Flashnews.gr ανέφερε:

«Είναι τόσο παρήγορο και αισιόδοξο που σε αυτή την άνυδρη εποχή, την εποχή των αριθμών, την εποχή της κτηνωδίας, ο κόσμος γιορτάζει μια τέτοια μέρα.
Και είναι παρήγορο που σε μια πόλη που είναι μακριά από το κέντρο, στην περιφέρεια, εδώ στα Χανιά, υπάρχει ακόμα και καίει η φλόγα της ποίησης, η φλόγα των αξιών, η ουσιαστική φλόγα της επαφής μας με την ελληνική γλώσσα και με το ελληνικό πνεύμα.
Κάθε φορά που μου δίδεται η ευκαιρία να συμμετέχω σε κάτι παρόμοιο, νοιώθω ότι ξεπλένω την ψυχή μου από μια πεζή καθημερινότητα.
Χαίρομαι πάρα πολύ που είχε τόσο μεγάλη επιτυχία αυτή η βραδιά και δεν χαίρομαι για προσωπικούς και ματαιόδοξους λόγους, αλλά χαίρομαι για τον ίδιο τον κόσμο των Χανίων και για την ίδια την ποίηση.»

Του Μιχάλη Αεράκη, που επίσης απήγγειλε ποιήματα του Ελύτη.

Της μουσικής απόδοσης μελοποιημένων ποιημάτων σε επιμέλεια Γιάννη Γιαννακάκη, με την Ελευθερία Κοκοτσάκη στο τραγούδι και με την συμμετοχή μελών της μουσικής ομάδας Passe-partout.

 

Τον συντονισμό της όμορφης αυτής εκδήλωσης είχε η ιστορικός – φιλόλογος Στέλλα Αλυγιζάκη η οποία στην εισαγωγή αναφέρθηκε στον μεγάλον αυτόν ποιητή.

 

Στην διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αρχειακό υλικό από την εκπομπή «Μονόγραμμα» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook