Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Στις «… λυόμενες υπηρεσίες Ασύλου» των Καμινίων στο Ηράκλειο  αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.  Ιωάννη Μουζάλα

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Εξακολουθεί να λειτουργεί με προχειρότητα και χωρίς ίχνος σχεδιασμού η Κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης με αποτέλεσμα αφενός την απίστευτη ταλαιπωρία και την εξαθλίωση των προσφύγων-μεταναστών και αφετέρου τη δημιουργία ενός αισθήματος ανασφάλειας και ξενοφοβίας για τους πολίτες.

… Όπως είχαμε επισημάνει με την υπ’ αριθ. πρωτ. 3198/16-02-2016 ερώτησή μας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου είναι αναγκαία τόσο για την εξυπηρέτηση των αιτούντων ασύλου όσο και για την προστασία των πολιτών στο πλαίσιο του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και των διεθνών κανόνων που στηρίζει και υπηρετεί ένα κράτος δικαίου. Όμως, η αποτελεσματική λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας απαιτεί την ύπαρξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων και προδιαγραφών, καθώς και την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων τόσο για την εξυπηρέτηση των αιτούντων, όσο και για την αρμονική συνύπαρξη με την γύρω περιοχή και τους κατοίκους της.  

Εν συνεχεία, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 2951/27-01-2017 ερώτησή μας, επισημαίναμε τα προβλήματα από την εγκατάσταση λυόμενων οικίσκων και ρωτούσαμε να ενημερωθούμε, αφενός για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε ο χώρος δίπλα στο 5ο ΕΠΑΛ στα Καμίνια Ηρακλείου για τη στέγαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης και, αφετέρου, για το εάν τηρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για τη λειτουργία του εν λόγω Γραφείου.

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 577/13-02-2017 απάντησή του, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποδέχεται ότι «η Υπηρεσία Ασύλου, παρότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση των Γραφείων του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης, ο μόνος χώρος που της παραχωρήθηκε, ήταν ο συγκεκριμένος χώρος στην περιοχή των Καμινίων Ηρακλείου. Στον εν λόγω χώρο, στα Καμίνια Ηρακλείου, έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένος οικίσκος, ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές για τη στέγαση των γραφείων του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης». 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το προαναφερόμενο Γραφείο, δύο χρόνια μετά την απόφαση συγκρότησής του (1534/24-02-2015), εξακολουθεί να μην λειτουργεί. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αν και παραχώρησε το χώρο για τη στέγαση του γραφείου, δεν συναινεί στη σύνδεση των οικίσκων με τη ΔΕΗ, αφού προκειμένου να δοθεί άδεια σύνδεσης με τη ΔΕΗ πρέπει να υπάρχει οικονομική άδεια. Όμως, οικοδομική άδεια δεν μπορεί να υπάρχει, αφού πρόκειται για λυόμενους οικίσκους.

Δεν μπορεί παρά να διερωτάται κανείς αναφορικά με ποιες προδιαγραφές πληροί ο προκατασκευασμένος οικίσκος για τη στέγαση των γραφείων του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης, αφού δεν μπορεί καν να ηλεκτροδοτηθεί. Ερωτηματικά προκύπτουν αναφορικά και με την απασχόληση των 12 αποσπασμένων υπαλλήλων στο εν λόγω γραφείο. Η ολιγωρία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης αποτυπώνεται σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή χώρου του Περιφερειακού Γραφείο Ασύλου Κρήτης στην περιοχή Καμίνια του Ηρακλείου, καθώς και η αδυναμία να τεθεί σε λειτουργία 2 χρόνια μετά τη σύστασή του.  …».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο χώρος δίπλα στο 5ο ΕΠΑΛ στα Καμίνια Ηρακλείου για τη στέγαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης;

2. Ποιες προδιαγραφές λειτουργίας πληροί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στα Καμίνια Ηρακλείου, όταν δεν μπορεί καν να ηλεκτροδοτηθεί;

3. Που απασχολούνται οι υπάλληλοι που έχουν ήδη αποσπασθεί για να υπηρετήσουν στο εν λόγω Γραφείο;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook