Το πλάνο των παρεμβάσεων στις οποίες θα προχωρήσει στο αεροδρόμιο Χανίων αλλά και στα υπόλοιπα 13 αεροδρόμια της Χώρα, ανακοίνωσε η Fraport

Στα έργα συντήρησης και αναβάθμισης αλλά και στις ειδικές παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει στο αεροδρόμιο Χανίων, αναφέρεται η Fraport σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τις άμεσες εργασίες στις οποίες θα προβεί πριν την έναρξη της καλοκαιρινή περιόδου αλλά και τους άξονες των παρεμβάσεων εξειδικευμένα για κάθε αεροδρόμιο.

Ειδικότερα για το αεροδρόμιο Χανίων, προβλέπονται να γίνουν τα εξής:

 

Αεροδρόμιο Χανίων «Δασκαλογιάννης»

 • Αναδιοργάνωση εσωτερικών χώρων αεροσταθμού

 • Αναδιοργάνωση του χώρου αναχωρήσεων

 • Νέο σύστημα ελέγχου αποσκευών

 • Επέκταση των διαδικασιών ασφαλείας

 • Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο

 • Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών

 • Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-    στάθμευσης αεροσκαφών

 • 25% αύξηση  του συνολικού αριθμού πυλών (από 8 σε 10)

 • Διπλασιασμός των σημείων  ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 4 σε 8)

Γενικά το πλάνο, όπως αναφέρει η ίδια η Fraport, περιλαμβάνει άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης η Fraport Greece θα επενδύσει μέχρι  το 2021 τουλάχιστον το ποσό των 330 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας συνολικά επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ περίπου. 

Οι άμεσες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια με την ανάληψη της λειτουργίας τους από τη Fraport Greece και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου περιλαμβάνουν:

 • Γενικό καθαρισμό

 • Βελτίωση του φωτισμού και της σηματοδότησης  στους εσωτερικούς (τερματικοί σταθμοί) και εξωτερικούς χώρους των αεροδρομίων (χώρος στάθμευσης αεροσκαφών-διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης). 

 • Αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής 

 • Βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης  δωρεάν σύνδεσης με το  διαδίκτυο (WiFi)

 • Εργασίες για τη βελτίωση της πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων 

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να βελτιώσουν άμεσα την ταξιδιωτική εμπειρία όλων των επιβατών στα αεροδρόμια μέχρι και την ολοκλήρωση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων το 2021. 

Στο πλαίσιο των έργων ανάπτυξης που θα υλοποιήσει η Fraport Greece στην πρώτη 4ετία θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί (αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης), ενώ τo συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 100.000 m2 σε 300.000 m2 περίπου. 

Οι σημαντικές βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αύξηση τόσο της χωρητικότητας των αεροδρομίων όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών  περιλαμβάνουν, επίσης, την αύξηση των σταθμών Check-In από 213 σε 297 (+28%), την αύξηση των σημείων  ασφαλείας από 44 σε 84 (+47%), την αύξηση των πυλών από 103 σε 147 (+30%) και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150 (+23%). 

Θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανακαίνιση και των 15, συνολικά, διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών (συνολικού εμβαδού 200.000 m2). Θα ανακαινιστούν, επίσης, στο σύνολό τους οι εγκαταστάσεις υγιεινής (συνολικό μέγεθος: 10.000 m2), οι πυροσβεστικοί σταθμοί των αεροδρομίων (14 συνολικά), οι χώροι στάθμευσης των αεροσκαφών και οι γεννήτριες ηλεκτροδότησης (100 συνολικά). 

Σε όλα τα αεροδρόμια θα εγκατασταθεί νέο, τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών (inline system).

Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέα εποχής των αεροδρομίων αποτελεί η  ανανέωση και ο εκμοντερνισμός της εσωτερικής και εξωτερικής τους όψης. Ο προσεγμένος και σε κάποιες περιπτώσεις νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός θα προσφέρει μία νέα εικόνα στις 14 «πύλες» του ελληνικού τουρισμού δημιουργώντας μια ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία σε εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. 

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε μια σύνοψη, ανά αεροδρόμιο (σε αλφαβητική σειρά), των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Fraport Greece μέχρι το 2021: 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook