Η «υλοποίηση με αποφασιστικότητα» των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι η απάντηση στην έξαρση της κρίσης, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ (FDP) και τονίζει ότι η αμφισβήτηση αυτών των αποφάσεων από όπου και αν προέρχεται «πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλεί ανησυχία στις αγορές».

Εντωμεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στην ευρωζώνη με τα κοινοβούλια των χωρών να περιορίζουν τις διακοπές του, για να επισπεύσουν, όπως επισημάνει το in.gr, την επικύρωση/ψήφιση των αποφάσεων της Συνόδου.

Την ίδια στιγμή ο Φιλελεύθερος Ρ.Μπρίντερλε αντιτίθεται στη χορήγηση βοήθειας της ΕΕ στην Ιταλία και εκτιμά ότι «η Ιταλία θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις». Όπως τονίζει «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα».

«Όταν δρούμε αποφασιστικά στέλνουμε το μήνυμα στις αγορές κεφαλαίου ότι υπερασπιζόμαστε το σύστημα του ευρώ», λέει ο κ. Ρέσλερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.

Αντίθετα, σημειώνει ο φιλελεύθερος υπουργός η αμφισβήτηση αυτών των αποφάσεων μετά την πάροδο μόλις δύο εβδομάδων, «πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλεί ανησυχία στις αγορές».

Κατά τον κ. Ρέσλερ θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

«Βοηθούμε, επί παραδείγματι, την Ελλάδα στη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση των φορολογικών ελέγχων.

Γερμανικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ηλιακής ενέργειας, είναι, επίσης, πρόθυμες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Ως υπουργός Οικονομίας καλωσορίζω κάθε τέτοια προσπάθεια», λέει ο κ. Ρέσλερ.

«Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε αντιτίθεται στη χορήγηση βοήθειας της ΕΕ στην Ιταλία και εκτιμά ότι «η Ιταλία θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις».

Όπως σημειώνει στην εφημερίδα Bild, «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Η δομή της ιταλικής οικονομίας είναι εμφανώς σταθερότερη και ανταγωνιστικότερη από την ελληνική», είπε ο κ. Μπρίντερλε.

«Στόχος μας είναι ένα σταθερό ευρώ. Γι\’ αυτό πρέπει η Ιταλία και η Ισπανία τώρα να εξυγιάνουν δραστικά τους προϋπολογισμούς τους και να μειώσουν αισθητά τα ελλείμματα», είπε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ουσιαστικά ο Μπρίντερλε επιβεβαιώνει την ύπαρξη αμφιβολιών στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με το το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι πόροι του EFSF δεν επαρκούν.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες «διάσωσής» τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει στη διάθεσή του 440 δισ. ευρώ και σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους.

Όμως. μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρξαν αρκετές φωνές στους κόλπους της ΕΕ για αύξηση των μεγεθών του.

Διακοπές τέλος στην ευρωζώνη

«Τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης θα περιορίσουν τις διακοπές τους», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η διαδικτυακή πύλη euractiv.com, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης τα κοινοβούλια θα ξεκινήσουν νωρίτερα τις εργασίες τους, ώστε να επικυρώσουν τις αλλαγές και τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως ανακοίνωσε, χθες (Κυριακή) ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, το βελγικό κοινοβούλιο θα αρχίσει τις εργασίες του έξι εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προκειμένου να εγκρίνει τα μέτρα διάσωσης που θεωρούνται κρίσιμα για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο σε επιστολή του στους ηγέτες της ευρωζώνης ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου, ενώ ο Επίτροπος Ολι Ρεν την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι όλες οι πολιτικές και τεχνικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει τέλος ότι και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι μία ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 6 Σεπτεμβρίου προκειμένου να επικυρώσει τις τροποποιήσεις στον EFSF.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook