Μεγάλη μείωση των εκτάσεων των αμπελιών προβλέπεται στα επόμενα χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου υπάρχουν και οι βασικοί αμπελώνες της Κρήτης, οι οποίοι σιγά-σιγά εγκαταλείπονται από τους αμπελουργούς.

Παράλληλα όμως θα μειωθούν και οι αμπελουργοί καθώς ο μέσος όρος ηλικίας τους αγγίζει τα 60 χρόνια.

Η κατάσταση σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές για τα αμπέλια του Ηρακλείου είναι σε οριακό σημείο, αφού ο αμπελώνας είναι γερασμένος και κατά συνέπεια υπό \”κατάρρευση\”. Μέσα σε 3-5 χρόνια, όπως προβλέπουν, από τα 130.000 στρέμματα θα έχουν μείνει το πολύ 30.000 στρέμματα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που χάνονται διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, με τελευταίο αυτό το οποίο λίγο πριν τα Χριστούγεννα κατέληξε στους καπνοπαραγωγούς της Βορείου Ελλάδας. Ένα κονδύλι περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε – τουλάχιστον ένα μέρος του – να διατεθεί και να αξιοποιηθεί για την ανασύσταση του αμπελώνα του Νομού Ηρακλείου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί αλλιώς ο αμπελώνας. Υπάρχουν αγρότες που θέλουν να αναμπελώσουν αλλά τελικά εγκαταλείπουν τα χωράφια τους. Και αν το λάδι είχε καλή τιμή θα είχαν ήδη εγκαταλείψει τα αμπέλια. Θα μιλούσαμε για ελαιώνα στο Ηράκλειο και όχι για αμπελώνα.

 Εάν η μελέτη που υπάρχει στα χέρια της Ένωσης τεθεί σε εφαρμογή και υπάρξει αναδιάρθρωση μέσα από ειδικά προγράμματα που μπορούμε να τα απαιτήσουμε, τότε υπάρχει σωτηρία, όχι μόνο για τα αμπέλια ,αλλά μελλοντικά και για τη σταφίδα. Χωρίς όμως χρηματοδότηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναμπελώσει κανείς», επισημαίνει ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Κυπαρισσίου κ. Στάθης Φραγκιαδάκης.

Σε όλα αυτά να προστεθεί και το ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας των αμπελουργών είναι περίπου στα 55-60 χρόνια κάτι που σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια , αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν βγει στη σύνταξη και δεν θα υπάρχει αγρότης να καλλιεργήσει τα αμπέλια!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook