Σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών, των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ κατέληξαν Αθήνα και δανειστές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές συμφώνησαν όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή αγορά και τις μειώσεις των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει τη μείωση των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, ώστε να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα εργασιακά η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, η συμφωνία προβλέπει να αρχίσει η διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε τη βεβαιότητα για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, γεγονός που σήμαινε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα θα έρθουν πρώτα και η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσε. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) θα έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου.

Οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).

Πηγή: newpost.gr