Έξωση σε δυο καταστηματάρχες κάνει ο δήμος Χανίων και συγκεκριμένα η Σχολική Επιτροπή Β’ βάθμιας του δήμου Χανίων, τα ακίνητα της οποίας ενοικιάζουν οι δυο γυναίκες δίνοντάς τους τη χαριστική βολή – Οι καταστηματάρχες πριν την κρίση ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους – Ζητούν απεγνωσμένα να σταματήσει η έξωση και διακανονισμό

Δυο καταστηματάρχες στην ούτως ή άλλως “νεκρή” πλέον εμπορικά Τσουδερών στα Χανιά, δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον δρόμο πάρα πολλά χρόνια, σχεδόν 20ετία. Τα καταστήματα που νοικιάζουν ως ακίνητα ανήκουν στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων.

Οι δυο καταστηματάρχες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και την πληρωμή των ενοικίων τους, δεν μπορούσαν μετά την κρίση να είναι συνεπείς. Για τον λόγο αυτό η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε νομικά στη διαδικασία έξωσης των 2 γυναικών από τα καταστήματα.

Οι δυο καταστηματάρχες οι οποίες έχουν παιδιά που νοικιάζουν ευρισκόμενες σε απόλυτη απόγνωση έστειλαν μια επιστολή παράκλησης στο δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει η διαδικασία της έξωσης και να βρεθεί ένας τρόπος εφικτός για εκείνες οικονομικά να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Η επιστολή αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ στη συνέχεια μίλησαν και οι ίδιες οι γυναίκες.

Η μια καταστηματάρχης, 62 χρόνων που βρίσκεται στο κατάστημά της από το 1989 ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο:

Πριν την κρίση ήταν όλα ρόδινα στις πληρωμές μου. Από την κρίση και μετά άρχισαν να υπάρχουν κενά. Τώρα είναι ένας νεκρός δρόμος με άδεια μαγαζιά. Έκανα μια ρύθμιση. Την κράτησα. Ερχόταν γύρω στα 700 ευρώ να δίνω μαζί το ενοίκιο και τη ρύθμιση. Δεν βγαίνουν αυτά τα λεφτά αυτή την περίοδο. Ζητάμε να σταματήσει η διαδικασία έξωσης να μας δοθεί ένας εύλογος χρόνος και να συμφωνήσουμε σε ένα νορμάλ ενοίκιο. Τα οικονομικά μας στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Και τώρα δεν είχαμε λεφτά για δικηγόρο! Είμαι 62 χρόνων και δεν θα πάρω ούτε σύνταξη.

Η δεύτερη καταστηματάρχης πρόσθεσε στην έκκληση της πρώτης:

Στο εξώδικο που μας έχει έρθει γράφει ότι έχουμε να πληρώσουμε από το 2013 ενοίκια. Αυτό είναι ψέμα, έχω αποδείξεις που φαίνεται ότι ολόκληρο το 2015 έχουμε καταβάλει και το ενοίκιο και τις ρυθμίσεις που μας είχαν βάλει 200 ευρώ συν το ενοίκιο 500, σύνολο 700 ευρώ σε έναν τέτοιο δρόμο υποβαθμισμένο. Και το 2016 έχω κάνει κάποιες πληρωμές και το 2017. Δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε σε όλα τα μισθώματα όλων των μηνών. Είμαστε σε πολύ δεινή κατάσταση, δεν μας αρέσει που βρισκόμαστε εδώ πέρα. Ζητάμε την ευαισθησία του δήμου. Δεν είμαστε δύστροποι στις πληρωμές μας. Είμαστε δυο Χανιώτισσες. Εγώ 40 χρόνια βρίσκομαι σε αυτή την πόλη και προσπαθώ να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου.

Μεταξύ άλλων η επιστολή των δυο καταστηματαρχών ανέφερε

“…Να σταματήσει το δημοτικό συμβούλιο τις διαδικασίες έξωσης που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου στα καταστήματα στην οδό Τσουδερών κάτω από το 1ο Γυμνάσιο Χανίων και το διαχειρίζεται η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την οποία ζητήσαμε ακρόαση στις 7/2/17 και αντ’ αυτού λάβαμε την απόφαση της έξωσης. 

Επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτό το σημείο εδώ και 30 χρόνια και ενώ ήταν πάντα συνεπείς πριν την κρίση, αναγκάζονται να βγουν στον δρόμο σε μια ηλικία που είναι δύσκολο να βρυυν αλλού δουλειά.

Η Τσουδερών με τόσα μαγαζιά της σχολικής επιτροπής, είναι άδεια και έχει υποβαθμιστεί αρκετά. Στα δυο ακόμα κλειστά μαγαζιά θα προστεθούν δυο ακόμα οικογένειες στην ανεργία. 

Ενόψει της τουριστικής περιόδου είναι ευκαιρία για εμάς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Ζητάμε να σταματήσουν οι διαδικασίες έξωσης και να μας δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πάγωμα των προηγούμενων οφειλών και καταβολή ενός λογικού ενοικίου μέχρι την επανεξέταση του θέματος.

Έχουμε όπως όλος ο εμπορικός κόσμος ρυθμίσεις και οφειλές σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες, τις οποίες με μεγάλη δυσκολία προσπαθούμε να πληρώνουμε ενώ οι εισπράξεις ήταν μηδαμινές. Μας ενδιαφέρει να τηρήσουμε αυτή τη συμφωνία μαζί σας”

Στο συμβούλιο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΣΧ, κ. Βουρλάκης, ο οποίος τόνισε:

Είναι δυο καταστηματάρχισσες κάτω από το 1ο Γυμνάσιο. Με απόφαση Ειρηνοδικείου μέσα σε 10 ημέρες από σήμερα θα τους γίνει έξωση. Ζητάμε μόνο να ανακληθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου και να έρθουν σε μια επικοινωνία με την αρμόδια επιτροπή του δήμου για να δουν πώς θα μπορέσουν να πληρώνουν με συνέπεια τα ενοίκιά τους.

Είναι δυο οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν και πρέπει να δείξουμε την ανάλογη ευαισθησία. 

Από την πλευρά της η νομική υπηρεσία του δήμου Χανίων μέσω του δικηγόρου Μάρκου Περάκη, τόνισε ότι από τη στιγμή που υπάρχει δικαστική απόφαση δεν μπορεί να κάνει ο δήμος κάτι

Εφόσον υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτά που ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις. Όση ευαισθησία κι αν υπάρχει το Δ.Σ. δεν μπορεί να πράξει ενάντια σε αυτές. Από τη στγμή που κάποιος έχει λάβει διαταγή πληρωμής έχετε το δικαιώμα εντός 15 εργασίμων ημερών να κάνετε ανακοπή. Η διαταγή πληρωμής λέει οφείλετε αυτό το χρηματικό ποσό με τους τόκους που υπολογίζονται και ελέγχονται από το δικαστήριο και εντός των 15 ημερών μπορείτε να ασκήσετε ανακοπή ή αίτηση αναστολής. 

Γιατί προχωρήσαμε στην έξωση;

Ως προς το πολιτικό κομμάτι δεν είμαι αρμόδιος να σας πω. Νομικά σαν δήμος έχουμε μια περιουσία, κάποια ακίνητα τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τα εκμεταλλευόμαστε. Αν ένα ακίνητο δεν αποφέρει έσοδα επειδή κάποιος είναι κακοπληρωτής είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε νόμιμες διαδικασίες γιατί αν δεν το κάνουμε ελεγχόμαστε.

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,κ Κονταξάκης υποστήριξε ότι προχώρησε η επιτροπή δικαστικά έναντι των δυο γυναικών προκειμένου να γίνει η έξωση καθώς όπως είπε αν δεν το έκανε θα ήταν ο ίδιος νομικά έκθετος:

Έχει βγει απόφαση από το συμβούλιο β/θμιας εκπαίδευσης. Έγιναν αρκετές προσπάθειες με τις κυρίες για να πληρώσουν. Η κάθε μια χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ. Η μια εξ αυτών χρωστά διπλάσια. Επειδή είναι δημόσιο χρήμα, όπως είπε ο δικηγόρος, εγώ είμαι αυτός που υπογράφω. Εμένα θα καλούσε ο εισαγγελέας. Οι υπόλοιποι 2 ενοικιαστές πληρώνουν κανονικά. Έγιναν πολλές προσπάθειες πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Νομίζετε ότι το κάνουμε ευχάριστα να διώχνουμε ανθρώπους από τα μαγαζιά τους; Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό υπάρχει λόγος. Ελεγχόμαστε κύριοι.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου έβαλε κατά της δημοτικής αρχής και της Σχολικής Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατηγορώντας για αναλγησία και για εξάντληση αυστηρότητας όταν υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες.

Νάνσυ Αγγελάκη

Πολιτικά, γνωρίζοντας την κρίση, κατανοώ από τη θέση σας ότι πρέπει να διασφαλίσσεται τα έσοδα του δήμου. Όμως και εσείς έπρεπε να κατανοήσετε τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι δημότες και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι έμποροι και να μην ασκήσετε αυτή την αγωγή. Έπρεπε να βρείτε εσείς νομικούς τρόπους για να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία και να τους δώσετε το χρονικό περιθώριο για να “ανασάνουν”.

Χαρά Μυλωνάκη

Γροθιά στο στομάχι η επιστολή – παράκληση των δυο καταστηματαρχισσών. Έχουν την πρόθεση να πληρώσουν, δεν αρνούνται τις οφειλές τους. Είναι στη διάθεσή μας όλα τα οικονομικά τους στοιχεία. Έχουμε μια δημοτική αρχή που δεν έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία. Δεν είναι εύκολο να πετάς δυο οικογένειες στον δρόμο. Έχουν τη διάθεση να πληρώσουν. Εμείς μπορούμε να τους δώσουμε την ευκαιρία; Δεν είναι ότι δεν ήθελαν αλλά ότι δεν μπορούσαν κύριε αντιδήμαρχε να πληρώσουν. 

Γιάννης Σαρρής 

Τα προβλήματα υπήρχαν πάντοτε ή συνέβη με την κρίση; Ξαφνικά οι άνθρωποι εκεί που ήταν συνεπείς μεταλλάχθηκαν και δεν πληρώνουν και γίνανε ξαφνικά απατεώνες. Η απάντηση είναι ότι κάτι άλλο φταίει που δεν μπορούν να το ελέγξουν. Η απόφαση που βγήκε από το δικαστήριο βγαίνει στο όνομα της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης, αυτή είναι που ζήτησε να τους κάνει έξωση. Πρέπει να γίνει αίτηση ανακοπής και αν το κόστος είναι δυσβάσταχτο, μπορεί να μπει στα πλαίσια διακανονισμού που γίνει μετά από συζήτηση με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας. Να μειωθεί το ενοίκιο και τα έξοδα. 

Νίκος Παπαντωνάκης

Το θέμα δεν έπρεπε να έχει φτάσει στην έξωση. Δεν μπορώ να καταλάβω γατί ήταν απόλυτη η Σχολική Επιτροπή η δυο συμπολίτισσές μας να φύγουν από τον χώρο εργασίας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πληρώνανε και ήταν μπαταχτσήδες. Έκαναν προσπάθειες. Θα τις εξοντώσουμε; Να πάρουμε μια απόφαση που να αναφέρει ότι ζητούμε από τη Σχολική Επιτροπή να ρυθμίσει το χρέος. Δεν ξέρω γιατί έχετε “μουλαρώσει” αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερθήκατε είναι απαράδεκτος και πρέπει να βρείτε τη λύση. 

Σεραφείμ Ρίζος

Εξαντλήσατε την αυστηρότητά σας για να δείξετε ότι κάτι κάνετε για τα χρέη του δήμου πάνω σε δυο αδύναμους ανθρώπους, γιατί αρνείστε τόσο καιρό να τα βάλετε με τους πραγματικούς μεγαλοοφειλέτες. Πήρατε πολιτική απόφαση να παραπέμψετε στον νόμο τους ανθρώπους αυτούς, άρα έχετε πολιτική ευθύνη. Ποιος νόμος είναι αυτός που ονομάζει τα θύματα της κρίσης τους ονομάζει δύστροπους; Έχετε υπάρξει άνεργος 60 χρόνων κύριε Κονταξάκη; Τολμάμε να πούμε ότι μπορούμε να πάμε ως δημοτικό συμβούλιο κόντρα στον νόμο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει αίτηση ανακοπής και να πάρουμε πολιτική απόφαση ότι αναστέλλουμε τη διαδικασία.

Στο θέμα παρενέβη και ο Αντιδήμαρχος, κ. Βλαζάκης, ο οποίος υποστήριξε τη θέση του κ. Κονταξάκη της Σχολικής Επιτροπής:

Μας λέτε ότι είμαστε ανάλγητοι, αιμοπνίχτες και ότι τις κυρίες εμείς σαν δημοτική αρχή θέλουμε να τις κλείσουμε. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι από τις θέσεις μας αλλιώς πάμε αυτεπαγγελτα φυλακή. Λέτε δηλαδή του ανθρώπου να πάει φυλακή. Οι αγαπητές κυρίες έχουν έρθει πάρα πολλές φορές. Υπάρχει ένα μαγαζί στην Τσουδερών που πληρώνει και ένα που δεν πληρώνει. Αυτό είναι δίκαιο; Έχουμε δώσει τεράστιες παρατάσεις και το έχουμε αναβάλει μήνες. Ή όλοι στον οντά ή όλοι στο κατώι. Ή θα πληρώνουν όλοι ή δεν θα πληρώνει κανείς.

Τελικά και μετά από ένταση μεταξύ συμβούλων, αποφασίστηκε να γίνει η αίτηση ανακοπής, το κόστος να το επωμιστεί ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, μια και οι δυο γυναίκες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και στη συνέχεια να συνέλθει η επιτροπής και να βρει μια βιώσιμη λύση αποπληρωμής του χρέους για τις δυο καταστηματάρχες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook