Σε τρίωση στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Χανίων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Όλοι στην κινητοποίηση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, Τετάρτη 5 Απριλίου, 12:00μμ στην Πλατεία Αγοράς

«(…)Η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει: α) Των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017–2018 και 2018-2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους. (…)Η αναγκαιότητα θέσπισης της προτεινόμενης προσωρινής ρύθμισης ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων.»

Με αυτές τις λίγες γραμμές το Υπουργείο βάζει τέλος στην κακοστημένη παράσταση που παίχτηκε μήνες τώρα σε βάρος των συναδέλφων αναπληρωτών. Από τις υποσχέσεις για 20000 διορισμούς και το ΦΕΚ για δήθεν προκήρυξη διαγωνισμού – μέσω ΑΣΕΠ – για τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών η κυβέρνηση προχωρά στην απαγόρευση διορισμών μόνιμών εκπαιδευτικών για  τα σχολικά έτη 2017 – 2018 και 2018 – 2019. Η κυβέρνηση  έστησε έντεχνα ένα επικοινωνιακό θέατρο για να εγκλωβίσει στη λογική της προσμονής και να αφοπλίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.

Πάσχιζε – μάταια όμως – να αποκρύψει την ωμή πραγματικότητα. Πως η πολιτική που επιβάλλει υπαγορεύεται ευθέως από το 3ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία και ευθυγράμμιση με τον ΟΟΣΑ, τον ΣΕΒ(!!) και φυσικά την ΕΕ. Γι αυτό και έστηνε «θεσμικούς» διαλόγους με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, για να συζητήσει δήθεν το «σύστημα διορισμών», ενώ την ίδια ώρα υπέγραφε δηλώσεις υποταγής στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ ότι δεν θα προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» και σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.

Αντ’ αυτών, για άλλη μια φορά – μπροστά και στη διαβότητη 2η αξιολόγηση – δεσμεύεται να βάλει σε λειτουργία τον δημοσιονομικό «κόφτη» ώστε να κοντύνει και να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Σχολείο, να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εκπαιδευτικούς. Όλα τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία χρόνια καθώς και η συντήρηση όλων όσων έχουν ήδη παρθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινό παρονομαστή, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Εξοικονόμηση και εξορθολιγσμό του προσωπικού», το ονομάζουν. Γι αυτό και έκλεισαν εκατοντάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ από τις αρχές αλλά και στα μισά της φετινής χρονιάς, επιχείρησαν να περιορίσουν δραματικά τα τμήματα Ομαδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, πετσόκοψαν το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια και κατήργησαν ακόμα και τους υπεύθυνους εργαστηρίων! Την ίδια ακριβώς πολιτική υπηρετεί και η περίφημη πρόταση του ΙΕΠ για το «Νέο Σχολείο». Λιγότερο σχολείο – φτωχότερο σχολείο, για λιγότερους μαθητές και με λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Σε αυτό το τοπίο, η καθημερινότητα των αναπληρωτών γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Οι μισθοί με το πλαφόν των 7 χρόνων, οι αναρρωτικές άδειες, κύησης, ανατροφής παιδιών, κανονικές κλπ που στην πράξη η χρήση τους σημαίνει απόλυση, χάσιμο μορίων στην προϋπηρεσίας, η χάσιμο επιδόματος ληφθείσας άδειας το καλοκαίρι κλπ, αποτελεί ένα μόνιμο μηχανισμό εκβιασμού και ανασφάλειας των αναπληρωτών. Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις απαιτούν εκπαιδευτικό χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία, με συνεχείς μετακινήσεις σε 2,3 και 4 σχολεία για τη συμπλήρωση ωραρίου, με περιορισμένα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα , όπως το ζούμε με τους συναδέλφους αναπληρωτές και όχι μόνο

Οι μηδενικοί διορισμοί, οι απολύσεις και η εργασιακή πίεση  των αναπληρωτών έχει άμεσο αντίκτυπο στα εργασιακά δικαιώματα των μονίμων. Εξορθολογισμός, ευελιξία, μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας μέσω των τεχνητών πλεονασμάτων είναι το εργασιακό περιβάλλον  για τους μόνιμους  εκπαιδευτικούς, με ταυτόχρονη χειροτέρευση   της διοικητικής και παιδαγωγικής λειτουργίας των σχολείων.

Η ειδική αγωγή ξανά στο στόχαστρο!

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παγιώνει την υποτιθέμενη έκτακτη ρύθμιση του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη. Μονιμοποιεί το καθεστώς της συμπλήρωσης του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών, μετακινώντας τους από την γενική εκπαίδευση προς την ειδική αγωγή. Την ίδια ώρα αλλάζει το καθεστώς της μοριοδότησης ανατρέποντας τα δεδομένα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μια απαράδεκτη και πρωτοφανέρωτη κίνηση πριμοδοτώντας κάθε είδους σεμινάρια έναντι του βασικού πτυχίου των πανεπιστημιακών σπουδών, ανοίγοντας το δρόμο για τα ατομικά προσοντολόγια των εκπαιδευτικών! Είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να περικόψει απ’ όπου μπορεί θέσεις εργασίας

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών είναι κοινός! 
Πρέπει να είναι αποφασιστικός, ενιαίος και μαζικός ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. 

Αγωνιζόμαστε για:

    Σταθερή και  μόνιμη δουλειά για όλους. 
    Μόνιμοι μαζικοί  διορισμοί τώρα, για να καλυφθούν τα πραγματικά κενά. 
    Κατάργηση του Νόμου 3848/10
    Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους αναπληρωτές με βάση το υπόμνημα της ΟΛΜΕ και πρόσληψή τους σε μία φάση από την αρχή της χρονιάς. Κατάργηση του πλαφόν των 7 χρόνων μισθολογικής αναγνώρισης
    Επαναφορά του ωραρίου στα επίπεδα πριν το 2013.
    20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.
    Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία
    Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή. 
    Όχι στην κινητικότητα, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όχι στις αναθέσεις λάστιχο.
    Μείωση του διδακτικού ωραρίου σε μόνιμους και αναπληρωτές με προβλήματα υγείας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει 3ώρη στάση εργασίας από της 08:00 έως 11:00 και το ΔΣ της ΟΛΜΕ 3ώρη στάση από 11:00 έως 14:00.

Συγκέντρωση – πορεία  Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 ,12:00μμ στην Πλατεία Αγοράς και παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΔΕ Χανίων"