Ένα πολύ σημαντικό έργο για την πολιτιστική κληρονομιά των Σφακίων δρομολογείται από τον δήμο με τη σύμπραξη φορέων όπως η Αρχαιολογία, το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Περιφέρεια.

Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση με στόχο την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των Σφακίων, το πολιτιστικό εκτόπισμα των οποίων υπερβαίνει τα όρια του συγκεκριμένου δήμου, αφού αφορά στο Φραγκοκάστελο, το Φρούριο της Χώρας Σφακίων και τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων.

Σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, αναφέρθηκε στις τρεις αυτές σημαντικές πραεμβάσεις που θα γίνουν στον δήμο και αφορούν στην αποκατάσταση των φθορών του Φραγκοκάστελου και την αξιοποίηση κάποιων εσωτερικών χώρων, την αποκατάσταση του Βενετσιάνικου Φρουρίου της Χώρας Σφακίων και την αναστήλωση και διάσωση του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων στη Χώρα Σφακίων, που ήταν έτοιμος να καταρρεύσει.

 
Δείτε φωτογραφίες από τον Ι.Ν. Αγιών Αποστόλων
 
 
 
 
 
Ο σχεδιασμός του δήμου Σφακίων ήταν σε σύμπραξη με την Εφορία Αρχαιοτήτων, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Περιφέρεια. Έτσι η μελέτη του έργου εγκρίθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και πλέον αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο που θα βοηθήσει στην ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Στον χαρακτήρα του έργου και τη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Παπαδοπούλου Ελένη.

 
Η έρευνα διήρκεσε περίπου δυο χρόνια προκειμένου να συνταχθεί μια πλήρης μελέτη και ένας άρτιος σχεδιασμός που θα σεβαστεί τα μνημεία και θα τα αναδείξει. Στην αγαστή συνεργασία που είχαν μεταξύ τους οι φορείς αναφέρθηκαν ο επιστημονικά υπεύθυνος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Σκουτέλης Νικόλαος και ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής.
 

 

 
Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στον πολύπαθο επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου που έχει καταρρεύσει. Όπως είπε χθες έγιναν οι δυο αναθέσεις για την περιμετρική αντιστήριξη του επιπρομαχώνα ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
 
 
Επιπλέον αναφέρθηκε στο αίτημα που έχει γίνει στο Υπ. Πολιτισμού και στην ανάθεση σε ανάδοχο για την οριοθέτηση και τη δημιουργία συγκεκριμένης πρόσβασης στο κάστρο της Γραμβούσας.
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook