“Δεν θέλουμε έργο βιτρίνας” λένε οι κάτοικοι της Νέας Χώρας – Καλύτερα να μην γίνει τίποτα αν δεν βρεθεί λύση στην υπερχείλιση των λυμάτων – Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η μελέτη

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε σήμερα το Δ.Σ Χανίων προκειμένου να εγκρίνει την τροποποίηση του προγράμματος ως προς την μελέτη καθώς και τον προυπολογισμό του έργου που αφορά την ανάπλαση της Ακτής Παπανικολή στην Νέα Χώρρα ώστε το έργο να μπορέσει να δημοπρατηθεί στις 2 Μαίου ενώ εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών ανάδοχο θα έχουμε μετά από 5 μήνες.

Από εκεί και πέρα ακολουθεί μια κρίσιμη περίοδος καθώς το έργο πρέπει να είναι έτοιμο πριν τηςν αρχή της καλοκαιρινής σεζόν του 2018 

Τελικά, η μελέτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καθώς την πρόταση ψήφισαν η κ.Αγγελάκη,ο κ.Σαρρής,ο κ.Παπαδογιάννης, ο κ.Ρίζος δήλωσε παρών” ενώ από τη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει, πριν αυτή ολοκληρωθεί ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης. 

Τόσο ο κ.Σαρρής όσο και η κ.Αγγελάκη χαιρέτησαν το έργο αυτό κάνοντας ορισμένες παρατηρήσεις όσον αφορά κυρίως τον ποδηλατόδρομο. Αυτός που έδωσε αντέδρασε περισσότερο στην ανάπλαση ήταν ο κ. Παπαδογιάννης, ο οποίος εξέφρασε την έντονη αντιπαράθεση του στο να γίνει ένα έργο βιτρίνας και όχι ουσίας “Ένα έργο που θα λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους για να λειτουργήσει άψογα. Ένα έργο που θα στοιχίσει πολύ και θα κρατήσει πολύ.”

Εκεί που στάθηκε ο κ.Παπαδογιάννης είναι ότι συσταθεί μία επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής της μελέτης, με εκπροσώπους φορέων όπως Πολυτεχνείου, του ΤΕΕ, αρχαιολογία, λιμεναρχείο κτλ.

Στο σημείο αυτό ο κ.Βάμβουκας ενοχλήθηκε πολύ από την παρόρμηση του κ.Παπαδογιάννη και απευθυνόμενος σε αυτόν τον ρώτησε “Μας μαλώνετε; Τι τρόπος είναι αυτός;” 

Εκεί ξέσπασε μια μικρή αντιπαράθεση η οποία έληξε σύντομα.

“Θεωρώ ότι η πρόταση μου είναι πολύ σοβαρή. Λείπουν πολλές μελέτες, όπως η περιβαλλοντική, απαιτούμε να υπάρχει συμμετοχή φορέων και εξειδικευμένων ανθρώπων.”

Ο κ.Ρίζος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των λυμάτων λέγοντας “Νομίζω ο διαχωρισμός όμβριων και λυμάτων είναι μια καλή κίνηση. Ωστόσο, δεν έχω καλυφθεί με τις απαντήσεις που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση τις υπερχειλίσεις.

Όλοι πάντως αναφέρθηκαν στο ζήτημα του ποδηλατοδρόμου που πρόκειται να γίνει κάνοντας λόγο για προχειρότητα όσον αφορά την μελέτη του κάνοντας λόγο ότι εγκυμονεί κίνδυνους καθώς “πηγαίνει” μαζί με τα αυτοκίνητα, λόγω του περιορισμένου πλάτους του δρόμου, από την μεριά του ωστόσο ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι ο ποδηλατοδρόμος προσαρμόζεται απόλυτα με την νομοθεσία.

Κλείνοντας ο κ.Βάμβουκας έκανε την εξής πρόταση “Έγινε αποδεκτό ότι επειδή φέτος το καλοκαίρι θα υπάρχουν δυσκολίες καθώς το έργο αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα να γίνει μια προσομοίωση της υφιστάμενης μελέτης ώστε να δοθεί μια λύση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί πέρα.”

“Προτιμούμε να μην γίνει τίποτα στη Νέα Χώρα αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα των λυμάτων

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκαν φορείς και σωματεία της Νέας Χώρα.Ο κ.Κόρακας, πρόεδρος καταστηματαρχών της περιοχής,ανέφερε:

“Εμείς έχουμε κάποιες επιφυλάξεις ως προς τα επιμέρους σημεία της μελέτης, εφαρμογής και διατήρησης των εργών. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στην αμμουδιά. Πολλές φορές η θάλασσα ανεβαίνει πάνω στον δρόμο μεταφέροντας άμμο. Τι προβλέπεται για αυτό;”

Η ολοκλήρωση της ανάπλασης πρέπει να τελειώσει τον Απρίλιο του 2018 για το καλό των επιχειρηματιών, εμείς πάντως χαιρετίζουμε το έργο του δήμου”

Ο Πρόεδρος Καταστηματαρχών αναφέρθηκε στο θέμα που ταλανίζει την περιοχή τα τελευταία χρόνια, αυτό των λυμάτων στην θάλασσα

Ο κ.Κόρακας εξέφρασε την αγανάκτηση του για τις διαβεβαιώσεις που δίνει η ΔΕΥΑΧ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο δίκτυο των λυμμάτων

“Αν είναι δυνατόν, εμείς τα ζούμε αυτά εκεί! Κάθε φορά που πλημμυρίζουν τα φρεάτια ξεχύνονται μέσα στην θάλασσα, γιατί αυτοί λένε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα; Δεν θέλουμε ένα έργο βιτρίνας, θεωρούμε πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε από το δίκτυο λυμάτων

Η ανάπλαση πρέπει να ξεκινήσει 

  • Από την αντικατάσταση του δικτύου για να λυθεί οριστικά ποια το θέμα τις υπερχείλισης των φρεατίων και ρύπανσης της θάλασσας.

και στη συνέχεια να γίνει

  • Διευθέτηση των όμβριων υδάτων
  • Διευθέτηση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην παραλιακή ζώνη.”

Μάλιστα για να δείξει την σοβαρότητα του προβλήματος των λυμάτων ο κ.Κόρακας έκλεισε τον λόγο του λέγοντας “Προτιμούμε να μην γίνει τίποτα στην Νέα Χώρα αν δεν διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook