Παρουσιάστηκε στα Χανιά το βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη «Χρέος Ανεξόφλητο, το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη, 8 και 11 Οκτωβρίου 1943»

Τα γεγονότα που οδήγησαν και ακολούθησαν το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη καθώς και ιστορικής αξίας φωτογραφικό υλικό, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει απόψε το κοινό σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Α. Καλογεράκη «Χρέος Ανεξόφλητο, το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη, 8 και 11 Οκτωβρίου 1943»

Το βιβλίο παρουσίασε ο Γεωπόνος – Συγγραφέας, Δρ. Γιάννης Θ. Πολυράκης και ο Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Ιωάννης Παπαδόσηφος. Η έκδοση και η παρουσίαση του βιβλίου, είναι υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλικράτη Σφακίων.


Το ιστορικό

Στις  31  Οκτωβρίου  1946, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών,  ξεκίνησε η  δίκη  των  σφαγέων  της  Κρήτης  Στρατηγών  Μπρούνο  Μπρώυερ  και  Φρειδερίκου  Γουλιέλμου  Μύλλερ.  Τριάντα  εφτά  (37)  οι  μάρτυρες  κατηγορίας, (6) οι  μάρτυρες  υπεράσπισης.  Πρώτος  μάρτυρας κατηγορίας  ο  Αρχιμανδρίτης  και  μετέπειτα  Αρχιεπίσκοπος  Κρήτης  Ευγένιος  Ψαλιδάκης. Μεταξύ  των  μαρτύρων  κατηγορίας  ο  Μενέλαος Λιγνός,  ο  πρώην  Πρωθυπουργός  Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης, ο  Επίσκοπος  Χανίων  Αγαθάγγελος  Ξηρουχάκης, ο  Αρχηγός Πετρακογιώργης, ο  Νικόλαος  Πίκουλας κ.α.  Μεταξύ  των  επτά  μαρτύρων  υπεράσπισης  των γερμανών Στρατηγών,  (οι  τέσσερις  μάρτυρες ήταν  γερμανοί),  υπήρχαν  και  δύο  Έλληνες.

Η  δίκη  κράτησε σαράντα ημέρες. Ξεκίνησε  στις  31  Οκτωβρίου  και  τελείωσε  στις  9  Δεκεμβρίου  1946.  Το  Δικαστήριο  δίκασε  και καταδίκασε  τους  γερμανούς  Στρατηγούς  σε  θάνατο.  Εκτελέστηκαν  στην  Αίγινα  στις  20  Μαΐου  1947, ανήμερα  της  έκτης  επετείου  της Μάχης  της  Κρήτης. Η  κρητική  γη,  διαχρονικά  γενναιόδωρη  πάντοτε  στους  κατακτητές,  τους  φιλοξενεί  σήμερα  στο  νεκροταφείο  του Μάλεμε. Τα  πρακτικά  της  δίκης  αποτελούνται  από  176  δακτυλογραφημένες  σελίδες  διαστάσεων  30Χ17  εκατοστών  και  βρίσκονται καταχωρημένα σε αρχείο της πόλης του Ηρακλείου. 

Ο  Μπρούνο  Μπρώυερ  ήταν  Διοικητής  του  «Φρουρίου  Κρήτη»  από τις 20  Σεπτεμβρίου  1942  ως  26  Ιουνίου  1944,  (είχε αντικαταστήσει το  Στρατηγό  Αντρέ).  Ο  Φρειδερίκος  Μύλλερ,  από  τις 27  Ιουνίου  1944  ως  30  Σεπτεμβρίου 1944  έγινε Διοικητής  του  «Φρουρίου  Κρήτη» αντικαθιστώντας  το  Στρατηγό  Μπρώυερ.

Η γερμανική επιδρομή στον Καλλικράτη έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1943. Κράτησε πέντε ημέρες, ως τις 11 Οκτωβρίου 1943. Γερμανικά στρατεύματα της Βέρμαχτ κατέκλυσαν το χωριό. Μετά το κάψιμο της Καλής Συκιάς, το απόσπασμα του Σούμπερτ έφτασε στον Καλλικράτη. Περίπου σαράντα άντρες. Σουμπερίτες και γερμανοί στρατιώτες, άρχισαν τη δράση με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο. Ο Καλλικράτης έπρεπε να τιμωρηθεί για τη μάχη στα Τσιλίβδικα, (4 Οκτωβρίου 1943), το θάνατο των 17 γερμανοϊταλών στρατιωτών και για τη βοήθεια που προσέφεραν στον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, στην προσπάθεια διαφυγής του στη Μέση Ανατολή.

Στο Σούμπερτ αποδόθηκε κατηγορία για τον Καλλικράτη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στο Στρατηγό Μπρώυερ, κατά παράδοξο τρόπο, δεν αποδόθηκε κατηγορία για τις εκτελέσεις και την πυρπόληση του Καλλικράτη. Στη διάρκεια της Κατοχής, αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι συνέβαινε,  ήταν πάντοτε οι γερμανοί Διοικητές της Κρήτης. Αυτοί αποφάσιζαν κι αυτοί έδιδαν τις εντολές. Και το απόσπασμα Σούμπερτ ιδρύθηκε και δρούσε με την ανοχή και την άδεια του Μπρώυερ. Έτσι, ενώ στο Στρατηγό Μπρώυερ αποδόθηκαν κατηγορίες για εκτελέσεις και καταστροφή 25 χωριών της Κρήτης,  στην απόφαση καταδίκης του απουσιάζει παντελώς το έγκλημα του Καλλικράτη. Αυτό είναι το ανεξόφλητο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας. Ο άνθρωπος  που έδωσε την εντολή καταστροφής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την εκτέλεση των 31 κατοίκων του, δεν δικάστηκε γι’αυτό το έγκλημα. 

Ως ενδεικτικό πάντως του αγώνα και του αναστήματος των Κρητικών, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση και η αποστροφή του ριζίτικου του Γιώργου Μιχελάκη από τον Σέμπρωνα.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε ως αναμνηστικό δώρο, μια παραδοσιακή κρητική πετσέτα στον συγγραφέα του βιβλίου και μια τιμητική πλακέτα για την προσφορά του έργου του.