Την Δευτέρα 27.03 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλόγων, και συλλογικοτήτων με θέμα τα οξύτατα προβλήματα των ελαστικά εργαζόμενων κάθε μορφής (συμβασιούχων, μπλοκάκιδων, εργολαβικών, οφελούμενων κλπ) και των ανέργων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για κοινή δράση. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις των συλλόγων τους μέλη από τον Σύλλογο Ερευνητών/-τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα (ΣΕΕΕΗ), το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), τον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ και η συλλογικότητα Attack στην επισφάλεια και την ανεργία. Συμμετείχαν επίσης συνάδελφοι από σωματεία χωρίς να έχουν αποφάσεις (Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Ένωση Μηχανικών-Επιστημόνων ΟΤΕ, Σύλλογο Δασκάλων Δ. Θεοτοκόπουλος, ΕΛΜΕ Ηρακλείου).

Όπως αναφέρειται σε σχετική ανακοίνωση “Στη συζήτηση μεταφέρθηκε η εικόνα από όλους τους χώρους και πώς εκφράζεται στον κάθε έναν χωριστά η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Από τη μία μεριά, στο δημόσιο δεν προχωράει κανένας διορισμός μόνιμου προσωπικού (με χαρακτηριστική εικόνα τα κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την υγεία) και η ελαστική και προσωρινή εργασία γίνεται ο κανόνας. Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνονται οι εργολαβίες εργαζομένων και η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση με νέες μορφές εργασίας (minijobs, part time, υποκατώτατος μισθός, απελευθέρωση των απολύσεων, lockout για τους εργοδότες κλπ) και προετοιμάζει μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζόμενων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει την ανακύκλωση της ανεργίας με τη συνεχή εναλλαγή εργαζόμενων και ανέργων που θα μοιράζονται εκ περιτροπής άθλιες δουλειές με πετσοκομμένους μισθούς. Σημαντικό στοιχείο στην επίθεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση από την μια διατείνεται ότι η συγκαλυμμένη
εξαρτημένη εργασία με «μπλοκάκι» είναι παράνομη, από την άλλη νομιμοποιεί το συγκεκριμένο καθεστώς με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, σηματοδοτεί την περαιτέρω εξάπλωση και εδραίωσή του και ουσιαστικά αφήνει έρμαιο τον κάθε εργαζόμενο στις επιλογές της εργοδοσίας. Η εικόνα που μεταφέρεται το τελευταίο διάστημα από πολλούς χώρους δουλειάς, όπου οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να αρνηθούν με υπεύθυνη δήλωση την υπαγωγή τους στη ρύθμιση για τα μπλοκάκια, επιβεβαιώνει το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από την εργοδοσία ώστε να αποφύγει το κόστος των εργοδοτικών εισφορών. Οι μειώσεις στους μισθούς, η επιβολή νέων ατομικών συμβάσεων, οι
παρακρατήσεις μισθών, η αδήλωτη εργασία συνιστούν καθημερινότητα για χιλιάδες συναδέλφους. Ενώ και μια σειρά από κρατικούς φορείς (πχ Ερευνητικά Κέντρα, πανεπιστήμια κλπ) αρνούνται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, παρότι απασχολούν εργαζόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, στη νέα ρύθμιση της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4378/2016

Παράλληλα με τις ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας, θεσμοθετούνται και άθλιες συνθήκες ανεργίας Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (με εκπροσώπους από : ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΠΕ) χέρι-χέρι με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνουν το ποινολόγιο των ανέργων. Δηλαδή, απειλούν τους ανέργους με στέρηση του επιδόματος των 360 ευρώ, απώλεια κάρτα ανεργία και διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν προτεινόμενη θέση εργασίας (υπό όποιες συνθήκες) είτε αν δεν προσκομίσουν αποδεικτικά αναζήτησης εργασίας όποτε τους ζητηθεί. Κοινός τόπος της συζήτησης ήταν πως αυτά τα μέτρα τα περνάει η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ ώστε την κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο να βγει πλήρως κερδισμένο. Παρ’ όλη αυτή την κατάσταση, μια σειρά από επιτυχημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους και κλάδους που απασχολούνται κάθε μορφής ελαστικά εργαζόμενοι (όπως οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που οδήγησαν στην αναστολή της παύσης πληρωμών). Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν αρκεί να δίνουμε μεμονωμένα τις
μάχες. Είναι η ώρα να συντονιστούμε, να διαμορφώσουμε τις διεκδικήσεις και τις μορφές του αγώνα μας. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους! Και για αυτό κρίνεται αναγκαίο τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι σύλλογοι κλπ να βγουν μπροστά να συντονιστούν μεταξύ τους στο επίπεδο των αποφάσεων των συνελεύσεών τους και να μπουν σε θέση μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Σε σύγκρουση με τα κυβερνητικά σχέδια και με την κάθε είδους εργοδοσία και σε ρήξη με κάθε μορφή παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και με γραφειοκρατίες που εμποδίζουν τους εργαζόμενους να δράσουν.

Όλοι εμείς λοιπόν μπορούμε να συγκροτήσουμε μια δύναμη για να ανατρέψουμε την κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-εργοδοσίας. Βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο των εργαζόμενων και των ανέργων, ένα κέντρο αγώνα που μπροστά στους αριθμούς των διεθνών οργανισμών, στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων και των δήμων, στους υπολογισμούς των εργοδοτών και της ΕΕ, θα αντιπαρατάξει την περηφάνια και αξιοπρέπεια των εργαζομένων!
Αγωνιζόμαστε για:
 ΜΟΝΙΜΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους και όλες! Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών και μαζικές προσλήψεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης –τίτλους κτήσης. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας και αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας μας. Καμία μείωση αποδοχών.
 Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους.
 Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση συμβασιούχων και αναπληρωτών. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομές.
 Κατάργηση όλων των νόμων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
 Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, των εγκυκλίων εφαρμογής του και αυτών που νομιμοποιούν τα μπλοκάκια. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Καλούμε σε:
 Κινητοποίηση στις 5 Απρίλη, πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην ελαστική εργασία και την ανεργία, έξω από τον ΟΑΕΔ Κνωσού στις 09:00 ενάντια στο ποινολόγιο ανέργων και τις διαγραφές των καταρτιζόμενων από τα μητρώα ανεργίας.
 Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5/4 στις 10.30 στην επιθεώρηση εργασίας, που καλεί το παράρτημα ηρακλείου του σωματείου μισθωτών τεχνικών για την στήριξη συναδέλφου μηχανικού που δούλευε με μπλοκάκι σε εταιρεία η οποία δεν τον αναγνωρίζει ως εργαζόμενο και αρνείται να του καταβάλλει δεδουλευμένα.
 Συγκέντρωση στα Λιοντάρια στις 7 Απρίλη στις 19:00 ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup.
 Συγκρότηση πρωτοβουλίας για συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων με πρώτο στόχο την οργάνωση της απεργίας της 1ης Μάη.
Σύλλογος Ερευνητών/-τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου
Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Ηρακλείου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook