Γραπτή ανακοίνωση – απάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στην ανοιχτή επιστολή του Λευτέρη Κοπάση προς τον πρόεδρο της ΝΔ για τον ΒΟΑΚ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Σε σχέση με την επιστολή του κ. Κοπάση που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη 4-4-2017 σε ΜΜΕ των Χανίων και αφορά στο έλλειμμα σχεδιασμού για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης πρέπει να αναφερθούν τα εξής:

1)    Η πρόσκληση για την ένταξη της πράξης για τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδια-σμού του ΒΟΑΚ (Καστέλι Κισσάμου – Σητεία) δημοσιεύτηκε στις 16/6/2016, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αντιστοιχεί σε ποσό ύψους πε-ρίπου 4.000.000 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται τέτοια πρό-σκληση και είναι η πρώτη φορά που δεσμεύονται χρήματα για αυτόν τον σκοπό. Αναμένεται η ένταξη του τεχνικού δελτίου και η προκήρυξή της. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η μελέτη θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο και ο ΟΑΚ Α.Ε. θα είναι η διευθύ-νουσα υπηρεσία.

2)    Στις 27/3/2017 υπογράφθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΑΚ Α.Ε. και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να προχωρήσει άμεσα ο δια-γωνισμός για το επιχειρησιακό σχέδιο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΑΚ Α.Ε. θα παραδώσει την προωθημένη αναγνωριστική μελέτη και τους επικαιροποιημένους κυκλοφο-ριακούς φόρτους για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές του Φθινοπώρου 2017.

3)    Έχει εγκριθεί από 3/11/2016 ποσό 500.000 ευρώ και έχει διατεθεί ισόποση πίστωση για την επιχορήγηση του ΟΑΚ για την ανάθεση με ανοικτή διαδικα-σία της μελέτης «Μελέτη Οδικής Ασφάλειας στον υφιστάμενο Β.Ο.Α.Κ. Κα-στέλλι – Σητεία». Ο ΟΑΚ Α.Ε. συνέταξε τη διακήρυξη και τα τεύχη δημοπρά-τησης της μελέτης η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.

4)    Η πρόσκληση για την ένταξη πράξεων για την αναβάθμιση / βελτίωση της οδικής ασφάλειας του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου – ΔΟΔ μέ-σω εντοπισμένων παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Κρήτης δημοσιεύτηκε στις 8/3/2017, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 20.000.000€ με δυνατότητα υπερδέσμευσης μέχρι 120% του προϋ-πολογισμού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Με-ταφορών στην πρόσκληση θα ενταχθούν ώριμα έργα (π.χ. μελέτη Αγ. Πελα-γίας, Γεωργιούπολη – Καβρός) καθώς και κατά προτεραιότητα έργα για σημεία που υποδειχθούν από την μελέτη οδικής ασφάλειας που θα εκπονηθεί (βλέπε 2).

5)    Οι νομικές δεσμεύσεις των έργων του ΒΟΑΚ που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ε-ΣΠΑ 2014-2020 είναι μέχρι σήμερα : 60.862.037,18 € (Γούρνες 57.296.933,00 €  και Μουρνιές  3.565.104,18 €) ενώ μαζί με  όλα τα υποστηρικτικά υποέργα (απαλλοτριώσεις, μεταφορά δικτύων ΟΚΩ, σύμβουλοι) είναι 84.483.399,66 €. Εκκρεμούν οι εντάξεις του Πανόρμου περί τα 75.000.000 € (προετοιμάζεται για επαναδημοπράτηση) και του Α/Κ Μοχού περί τα 3.500.000€.

6)    Τα παραπάνω παραθέτουν με συγκεκριμένο τρόπο το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο αντιμετωπίζεται και ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο αφενός η υλο-ποίηση του Β.Ο.Α.Κ όσο και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας του υφιστά-μενου Β.Ο.Α.Κ μέχρι την αναβάθμισή του σε ένα σύγχρονο και ασφαλή αυ-τοκινητόδρομο. Τα υπηρεσιακά στελέχη και η διοίκηση του Οργανισμού Α-νάπτυξης Κρήτης σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τα υπη-ρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και σύμφωνα και με την σχετική απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής της κυβέρνησης προχωρούν συντεταγμένα και με βούληση στην υλοποίηση της βασικότερης υποδομής της Κρήτης χωρίς να δίνουν φθηνή υποσχεσιολογία και φρούδες ελπίδες στους κατοίκους του νησιού από τις οποίες έχουν άλλωστε χορτάσει τις προηγούμενες δεκαετίες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΗΣ ΚΑΖΑΣΗΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook