Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο της Volkwagen

Την ανάγκη προστασίας του Ευρωπαίου καταναλωτή αλλά και το πως θα αποτραπεί ένα νέο σκάνδαλο στο μέλλον, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις εκπομπές στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος ήταν πλήρες μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, ζήτησε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εποπτείας Οχημάτων, ο οποίος θα έχει αυξημένες ελεγκτικές αρμοδιότητες και θα μπορεί αν χρειάζεται να επιβάλλει ακόμα και πρόστιμα στους παραβάτες.

Επίσης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «δεν μπορούμε να μιλάμε για ενιαία αγορά, χωρίς ισχυρή και ίση προστασία για όλους».

Τέλος, κάλεσε την Επιτροπή να σταματήσει «να νομιμοποιεί μέρος της παρανομίας» και να μειώσει άμεσα τον συντελεστή συμμόρφωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

"Είναι πλέον ξεκάθαρο: Πρόκειται για σκάνδαλο με ευθύνη αυτοκινητοβιομηχανιών, Κρατών Μελών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για αυτό πρέπει να αποκτήσουμε ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εποπτείας Οχημάτων ο οποίος θα μπορεί:

• να διενεργεί ελέγχους σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες των Κρατών Μελών,

• να εποπτεύει την αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο

• και αν χρειάζεται να ζητάει την ανάκληση τύπων αυτοκινήτων και να επιβάλει πρόστιμα.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η αποζημίωση των καταναλωτών που εξαπατήθηκαν.

Στις ΗΠΑ οι ιδιοκτήτες αυτοκίνητων αποζημιώθηκαν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι. Γιατί;

Σε μία ενιαία αγορά, χρειάζεται να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο προστασίας. Όπως παραδέχθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτησή μου δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενιαία αγορά, χωρίς ισχυρή και ίση προστασία για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως του Κράτους Μέλους στο οποίο διαμένουν.

Τέλος, είναι απαράδεκτο, μετά από όσα έχουμε μάθει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίζει να νομιμοποιεί μέρος της παρανομίας κρατώντας τον συντελεστή συμμόρφωσης τόσο ψηλά, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τις επιτρεπόμενες εκπομπές".