Εκτεταμένες αυξήσεις σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, θα επιφέρει η μετάταξη του κλάδου της εστίασης και των ξενοδοχείων από το συντελεστή 13% που είναι σήμερα, στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου.

Χθες,  όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω εγκυκλίου, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Σε αυτή περιλαμβάνονται τα αεριούχα νερά, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, οι καφέδες, και τα έτοιμα ροφήματα, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα οινομαγειρεία, τα ψητοπωλεία, οι καφετέριες, τα σνακ-μπαρ, οι πιτσαρίες, τα ταχυφαγεία, τα κυλικεία και catering, τα οβελιστήρια, αναψυκτήρια και γαλακτοπωλεία, τα καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιτών, παγωτών κ.ά.

Γενικά στο συντελεστή 23% ΦΠΑ «ανεβαίνουν» όλα τα σερβιριζόμενα από καταστήματα αγαθά για επιτόπια κατανάλωση, καθώς και εκείνα που παραδίδονται σε πακέτο.

Επίσης, στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ μετατάσσονται οι υπηρεσίες εστίασης στα πακέτα που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους πελάτες τους (πρωινό, ημιδιατροφή, πλήρης διατροφή, all inclusive).

Αντίθετα, δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ για τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, για τις παραδόσεις ορισμένων προϊόντων από συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων, όπως τα γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία, τα έτοιμα εδέσματα από κυλικεία εντός νοσοκομείων και σχολείων, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, καθώς και οι παραδόσεις τυποποιημένων ειδών διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και διατίθενται χύμα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, τυριά, τουρσί και άλλα.

Παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν, ότι το μέτρο θα οδηγήσει αυτόματα σε ανατιμήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 10%, ενώ προβληματισμός υπάρχει για τον τουρισμό.

Η λίστα με τα προϊόντα

  • Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.
  • Τα έτοιμα ροφήματα και παρόμοια είδη, όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ.
  • Τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά.
  • Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.
  • Τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά εν γένει).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η μετάταξη των ανωτέρω αγαθών από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό συντελεστή ισχύει, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.

Υπηρεσίες εστίασης
Η εγκύκλιος ορίζει ότι στις υπηρεσίες εστίασης περιλαμβάνονται:

Η άμεση επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ ? μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών κ.λπ.

Η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Οι παραδόσεις αγαθών, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από μέρους της επιχείρησης για την επιτόπια κατανάλωσή τους (παραδόσεις πακέτο).

Η παράδοση παρασκευασμένων εδεσμάτων, πρόχειρων ή μη γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, τα οποία είναι έτοιμα και μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, χωρίς να απαιτείται προς τούτο περαιτέρω επεξεργασία από τον αγοραστή. Πρόκειται για φαγητά που παρασκευάζονται με βρασμό, ψήσιμο, τηγάνισμα, ζέσταμα ή άλλο τρόπο, π.χ. ανάμειξη υλικών, από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις.

Ως συναφείς επιχειρήσεις θεωρούνται και οι κινητές καντίνες, τα κυλικεία σε γήπεδα ή άλλους αθλητικούς χώρους, τα μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering), οι επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής πίτσας, κινεζικών γευμάτων, γευμάτων διαίτης ή υγιεινής διατροφής, τα σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς, συμπεριλαμβανομένων των αρτοποιείων ή ζαχαροπλαστείων στην περίπτωση που πωλούν αντίστοιχα είδη.

«Πακέτο»
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα εδέσματα ή γεύματα ή φαγητά που παραδίδονται ως «πακέτο», χωρίς να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες που να εξυπηρετούν την επιτόπια κατανάλωση, όπως σερβίρισμα, συνεπώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών, ανεξάρτητα αν παραλαμβάνονται από τον ίδιο τον πελάτη ή απλώς αποστέλλονται με ευθύνη των επιχειρήσεων αυτών, στον τόπο που επιθυμεί ο πελάτης.

Διευκρινίζεται, ότι η διάθεση έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων, γευμάτων ή φαγητών, γενικά από 1.9.2011, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ανεξάρτητα αν πρόκειται για παροχή υπηρεσίας ή για παράδοση αγαθών, με στόχο την ίση αντιμετώπιση των πράξεων αυτών και την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που διαθέτουν έτοιμο φαγητό είτε για επιτόπια κατανάλωση είτε σε «πακέτο».

Τι αλλάζει στα ξενοδοχεία
Ανεβαίνουν συντελεστή οι υπηρεσίες εστίασης στα ξενοδοχεία

Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 01.01.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Στην περίπτωση που οι εν λόγω επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ή και περισσότερες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, από 01.09.2011, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.): 40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook