Η δημοτική αρχή Χανίων υπολογίζει να δώσει 120.000 ευρώ στη φιλοξενία στα Χανιά ενός τουρνουά πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ εφήβων – Το Ρέθυμνο για την ίδια διοργάνωση θα δώσει μόλις 15.000 ευρώ! – Το Ηράκλειο που θα αναλάβει το πιο σημαντικό κομμάτι των τελικών θα δώσει λιγότερα λεφτά από τα Χανιά – Σοβαρές αιχμές για το γεγονός ότι οι χώρες των ομάδων πληρώνουν τα έξοδα επομένως είναι απορίας άξιο πού θα πάνε τα λεφτά – Αντάρτικο και από συμβούλους της δημοτικής αρχής

Το θέμα δεν ήταν προς ψήφιση ωστόσο συζητήθηκε εκτενώς στο πλαίσιο της ψήφισης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Η αρχή έγινε καθώς το ποσό που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα απαιτούσε η φιλοξενία του τουρνουά στα Χανιά, που περιλαμβάνει διαμονή και σίτιση, άγγιζε τα 220.000 ευρώ (!) και τελικά όπως ανέφερε η δημοτική αρχή μετά από έρευνα αγοράς, η δημοτική αρχή το κατέβασε στα 120.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 100.000 τα επιστρέφουν στο αποθεματικό.

Το θέμα προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο πολλές αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής!

Ο δήμος Χανίων θα πληρώσει 120.000 ευρώ αυτό που ο δήμος Ρεθύμνου θα πληρώσει 15.000;;;

Αρχικά ανέφεραν την εξωφρενική διαφορά τιμών σε σχέση με τους άλλους δυο δήμους που θα αναλάβουν επίσης της διοργάνωση. Συγκεκριμένα ο δήμος Χανίων με τον δήμο Ρεθύμνου θα μοιραστούν από κοινού τους ημιτελικούς, 8 ομάδες κάθε δήμος. Ο δήμος Χανίων γι’ αυτό προϋπολογίζει ότι θα δώσει στη φιλοξενία από το ταμείο του 120.000 ευρώ, ενώ ο δήμος Ρεθύμνου 15.000 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν από τον κ. Κεμεσίδη στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμος Ηρακλείου, για τη διοργάνωση του σημαντικότερου μέρους της διοργάνωσης που θα λάβει και τη μεγαλύτερη προβολή, των τελικών, για όλες τις ομάδες και τις 16, θα δώσει λίγο παρακάτω από τον δήμο Χανίων, περίπου 100.000 ευρώ.

Η έρευνα αγοράς που “έκοψε” αμέσως 100.000

Δριμεία κριτική ασκήθηκε στη δημοτική αρχή για την έρευνα αγοράς που επικαλέστηκε και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού από τα 220.000 στα 120.000. Όπως τονίστηκε τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από συμβούλους της δημοτικής αρχής (!) από τη μία μέρα στην άλλη δεν γίνεται να μειώνονται 100.000. Μάλιστα, τονίστηκε ότι αν δεν είχε γίνει θόρυβος στα Χανιά για το θέμα, ακόμα 220.000 ευρώ θα το είχαν αφήσει.

Αναφέρθηκε ότι όλα τα έξοδα των ομάδων καλύπτονται από τις χώρες τους – Πού πάνε τότε τα λεφτά;;;

Στο δημοτικό συμβούλιο τονίστηκε αρκετές φορές ότι τα έξοδα είναι πληρωμένα για τις ομάδες από τις χώρες τους και τέθηκε το ερώτημα πού θα πάνε τα λεφτά που θα δώσει ο δήμος; Μάλιστα, ιδιαίτερα έντονα, αφήνοντας με νόημα αιχμές, επέμεινε ο κ. Λειψάκης αλλά και ο κ. Φραγκάκης της συμπολίτευσης, εγείροντας ερωτήματα για το τι παιχνίδια παίζονται και κάνοντας λόγο για κοροϊδία!

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Χανιά σαπίζουν και εμείς σκορπάμε χρήματα;

Έντονες ήταν οι βολές για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γήπεδα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Χανίων, παρόλα αυτά ο δήμος Χανίων προτίθεται να διαθέσει υπέρογκα ποσά σε τουρνουά ημιτελικών εφήβων

Τα μάτια του λαγού κόστισαν 6.000 ευρώ και τα ματια της κουκουβάγιας 120.000

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι η μεγάλη διοργάνωση του Αll star game στα Χανιά είχε κοστίσει μόλις 6.000 ευρώ την ίδια ώρα που υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο τουρνουά θα κοστίσει 120.000 ευρώ

Δείτε συνοπτικά τις τοποθετήσεις

Δημήτρης Λειψακης

Η ομοσπονδία τα χρήματα για τους αγώνες αυτούς τα έχει πάρει ήδη από τους χορηγούς της. Αυτά που θα πάρει από εμάς είναι έξτρα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα απαγορεύσει σε εμάς να έχουμε τοπικούς χορηγούς.

Το 2014 είχε γίνει πρόταση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να γίνει στα Χανιά αθλητική διοργάνωση που θα κόστιζε περίπου 80.000 ευρώ και τότε το είχαμε απορρίψει αμέσως.

Δεν υπάρχει χώρα που να μην πληρώνει τη διαμονή, τη διατροφή και τα έξοδα των ομάδων. Τα ποσά είναι όλα πληρωμένα. Όλα! Τα έξοδα των αθλητών είναι πληρωμένα από τις ομοσπονδίες. Τώρα πού πάνε τα άλλα χρήματα ας το ψάξουν.

Να υπενθυμίσω ότι το All Star Game, αυτή η μεγάλη διοργάνωση που διοργανώθηκε στα Χανιά και όπως και να έχει δεν συγκρίνεται με τη σημερινή διοργάνωση, με 6.000 ευρώ. Το αφήνω στην κρίση σας.

Άρης Παπαδογιάννης

Μετά από έρευνα αγοράς και με ελαφρά τη καρδία αποσύρουμε 100.000 λες και είναι στραγάλια. Πώς θα εμπιστευτώ μετά εγώ τη διαδικασία αυτή, όταν χθες αφορούσε 220.000, σήμερα γίνονται 100.000 γιατί κάνατε έρευνα αγοράς – λες και το θέμα προέκυψε σήμερα το πρωί – μια έρευνα που έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και καιρό. Αυτό δείχνει πλήρη διαχειριστική, οικονομική ανεπάρκεια του δήμου. Δεν με πείθει η διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Γιάννης Σαρρής

Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες στην Οικονομική Επιτροπή και τώρα μας είπε ο δήμαρχος ότι μέσα σε 2-3 μέρες έγινε έρευνα αγοράς και τώρα κατεβάζουμε το ποσό 100.000. Δεν παίρνετε ξεκάθαρη θέση. Υπάρχει οικονομική κρίση. Από τη μια μεριά έχουμε τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους σε διάλυση, δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθούν και την ίδια στιγμή προϋπολογίζουμε 120.000 για ένα τουρνουά. Είναι πολυτέλεια αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο τουρνουά. Πέρα από το ποσό δεν είναι ξεκαθαρισμένο πού πάνε τα χρήματα.

Νίκος Παπαντωνάκης

Και τα 120.000 δεν χρειάζεται να δαπανηθούν. Έχουμε επικίνδυνα, για τη ζωή των παιδιών γήπεδα και εγκαταστάσεις και πάτε έτσι και “πετάτε” 120.000; Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τον αθλητισμό να μαζευτούμε να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των Χανίων.

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης

Αν δεν γινόταν βαβούρα θα είχαμε 220.000 σήμερα, όχι 120.000. Η βαβούρα οδήγησε σε μείωση στις 120.000.Δεν μπορούμε να διαθέσουμε το ίδιο ποσό με το Ηράκλειο όταν θα γίνει διπλάσιος αριθμός αγώνων και από τη στιγμή που θα κάνει τους τελικούς που είναι όντως η διοργάνωση με τη μεγαλύτερη προβολή.

Αντάρτικο από συμβούλους της δημοτικής αρχής

Μανώλης Κεμεσίδης

Δεν ψηφίζω και τα 120.000. Εγώ θα δω τι κάνει το Ρέθυμνο, έχω πληροφορίες ότι ο δήμος θα βάλει 15.000. Και είναι 8 ομάδες στα Χανιά και 8 ομάδες στο Ρέθυμνο. Επίσης έχω την πληροφόρηση ότι οι Ομοσπονδίες του εξωτερικού δεν φεύγουν από την πατρίδα τους, αν δεν είναι πληρωμένα τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία τους. Όταν θα έρθει το θέμα προς ψήφση και τότε θα το καταψηφίσω.

Μανώλης Φραγκάκης

Να λάβουμε υπόψιν τι εποχή ζούμε. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και σε αθλητικές υποδομές και σε κοινωνικές ανάγκες στις οποίες θα μπορούσε ο δήμος να διαθέσει αυτά τα χρήματα.

Τα 220.000 σε μια βραδιά γίνανε 120.000; Ε, να δώσουμε παράταση άλλο ένα 24ωρο να μηδενίσει το ποσό.

Η σύγκριση με τους άλλους νομούς. Το Ηράκλειο παίρνει τους τελικούς εμείς τους ημιτελικούς μοιρασμένους με το Ρέθυμνο και θα δώσουμε παραπάνω λεφτά από το Ηράκλειο;

Αυτές οι διοργανώσεις μπορούν να γίνουν και χωρίς να βάλει λεφτά ο δήμος. Είναι πληρωμένα όλα. Είναι κοροϊδία!

Γιώργος Κουκλάκης

Ο κ. Κουκλάκης τήρησε ουδέτερη στάση τονίζοντας ότι ο δήμαρχος προσπάθησε, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει από την αρχή με το ποσό.

Εγώ είχα διαφωνήσει από την αρχή σε μια σύσκεψη που είχε γίνει, για το ποσό. Ο δήμαρχος Χανίων είχε κάνει προσπάθειες με τους ξενοδόχους των Χανίων, το πάλεψε δεν βρήκε ανταπόκριση. 

Η πλευρά Βάμβουκα

Μιχάλης Βλαχάκης

Δεν ψηφίζουμε αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα, ούτε έγκριση πίστωσης κάνουμε, ούτε υπάρχει πρόταση ανάληψης υποχρέωσης, Θα έρθει όταν θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός, το θέμα εδώ για να ψηφίσουμε τους όρους. Η έρευνα αγοράς δεν γίνεται ούτε από την οικονομική υπηρεσία, ούτε αλλάζει το ποσό από τη μια μέρα στην άλλη. Το συγκεκριμένο ποσό προτάθηκε από την υπηρεσία να γίνει 220.000 για να έχουμε τη δυνατότητα να μην βγει εκτός ο διαγωνισμός. Το ποσό μπορεί να αλλάξει, τα 120.000 απλώς είναι η οροφή , δεν σημαίνει ότι αυτά θα δώσουμε.

Γιάννης Περάκης

Όταν θα τελειώσει η διαδικασία και φέρουμε τους απολογισμούς, αυτά τα χρήματα είναι για τη διαμονή και διατροφή. Θα έχουμε μια κατάσταση να δούμε τι προτάσεις έχουν κάνει στο Ηράκλειο για 16 ομάδες τις ίδιες ημέρες και το ίδιο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού; Για να κάνουμε μια σύγκριση. Θα υπάρχουν ούτως ή άλλως παραστατικά.

Η απάντηση του Τάσου Βάμβουκα

Η περίοδος κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το τουρνουά, το καλοκαίρι, είναι μια επιβεβαρυμμένη περίοδος και υπάρχει overbooking. Οι επαγγελματίες όχι μόνο δεν κάνουν εκπτώσεις αλλά ζητάνε πολλά χρήματα.Κάναμε μια έρευνα που οδήγησε στην εκτίμηση ότι για το σύνολο των 8 ομάδων που θα φιλεξενηθούν η τιμή θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Επειδή το ποσό αυτο θεωρείται υψηλό, αναζητήσαμε διάφορους τρόπους να ελαφρύνουμε αυτό το ποσό, είτε μέσω χορηγιών, διαφημίσεων, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. 

Κάναμε μια έρευνα αγοράς και το δυσκολότερο δεν ήταν να πετύχουμε καλές τιμές αλλά να μπορέσουμε να κρατήσουμε ελεύθερες θέσεις δωματίων για εκείνη την περίοδο. Οι τιμές που έδωσαν οι επιχειρηματίες στα Χανιά σε σχέση με το Ηράκλειο είναι διπλάσιες!

Το αν πληρώνουν οι ομοσπονδίες, έχουμε ρωτήσει τους διοργανωτές που είπαν ότι πληρώνουν ένα μέρος που δεν επαρκεί όμως για να καλυφθούν τα έξοδα. Στο Ρέθυμνο που είπε ο κ. Κεμεσίδης υπήρξε επιχειρηματίας που έκανε δωρεά ένα πολύ μεγάλο μέρος της φιλοξενίας. 

Το All Star Game ήταν ένα διήμερο, ενός αγώνα νομίζω για το οποίο δώσατε 6.000. Αν το πολλαπλασιάσουμε επί 16 που είναι το τουρνουά βγαίνει ένα νούμερο 96.000. Προσπαθούμε να συγκρίνουμε ανόμια πράγματα για πολιτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook