Έντονη, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στο πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της βάσης από την οποία -σύμφωνα με το Πεντάγωνο- έγινε η επίθεση με χημικά. Η Μόσχα μίλησε για επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους. 

Το Κρεμλίνο σημειώνει επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιτεθεί με πυραύλους Τόμαχοκ, αποτελεί πλήγμα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Για επικίνδυνη εξέλιξη μιλά η Τεχεράνη, καταδικάζοντας παράλληλα και τη χρήση χημικών, χωρίς πάντως να κατηγορεί ευθέως για αυτά τον Άσαντ.

Το Ιράν εκτιμά ότι τέτοιους είδους ενέργειες απλά ενισχύουν τους τζιχαντιστές και κάνουν ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Συριακό.

Σε άλλο μήκος κύματος η Δύση, που έτσι κι αλλιώς δείχνει τον Άσαντ για τα χημικά. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς». Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη φρίκη με τα χημικά.

Το ΣΑ συνεδρίασε μεν, αλλά δεν κατέληξε σε ψήφισμα καταδίκης του Άσαντ, λόγω Ρωσίας.

Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους σταθερότερους συμμάχους των ΗΠΑ εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στήριξη και από τη Βρετανία, η οποία επίσης χαρακτήρισε το χτύπημα ως τη δέουσα απάντηση στα χημικά που το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε.

Στο πλευρό του Τραμπ το Ισραήλ και η Τουρκία. Ο Ερντογάν είχε υπογραμμίσει ότι θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε τυχόν χτύπημα κατά του Άσαντ και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα του αντιδρά στη στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας.

in.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook