Η Δνση Δασών Χανίων ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα (2014-2016) βιολογικής καταπολέμησης  του  έλκους της καστανιάς που βασίζεται στην εισαγωγή στην περιοχή του Ν. Χανίων υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα Cryphonectria parasitica.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ -Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσνίκης και τη Γενική Δνση Ανάπτυξης και προστασίας Δασών και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Στόχος της καταπολέμησης δεν ήταν η θεραπεία της ασθένειας στον καστανεώνα του κάθε παραγωγού αλλά η εισαγωγή και η εγκατάσταση υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα (του «αντιμύκητα» ή «εμβολίου») και η μετάδοσή του στη συνέχεια σε όλα τα ασθενή δέντρα με φυσικούς μηχανισμούς.

Τα αποτελέσματα της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα όπου τα μυκητικά εμβόλια τοποθετήθηκαν σε ασθενή δέντρα ηλικίας 5-20 περίπου ετών και περιμετρικά των ελκών.  Στο Ν. Χανίων, δυστυχώς, δέντρα τέτοιων ηλικιών βρέθηκαν ελάχιστα.  Έτσι, αναγκαστικά τα εμβόλια τοποθετήθηκαν και κατά μήκος τεμαχισμένων κλαδιών όπου δεν υπήρχαν έλκη και τα οποία κλαδιά στη συνέχεια τα «σκαλώσαμε» επάνω στα δέντρα ώστε τα κονιδιοσπόρια να βρεθούν πιο κοντά στο φύλλωμα των δέντρων.  Είναι επόμενο το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος να  υστερεί σε σύγκριση με τα εμβόλια που τοποθετούνται περιμετρικά των ελκών, όμως για τους καστανεώνες του νομού μας ήταν η βέλτιστη υπάρχουσα τεχνική. 

Παράκληση της Υπηρεσίας είναι οι παραγωγοί να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο που υλοποιήθηκε και υπομονή καθώς θα πάρει τουλάχιστον μία 5ετία μετά το πέρας των επεμβάσεων για να έχουμε αισθητή γενική υποβάθμιση της ασθένειας.  Επίσης, να μην αρχίσουν να ψεκάζουν τα δέντρα τους με χαλκούχα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση της μελάνωσης γιατί θα νεκρωθούν τα κονιδιοσπόρια των υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα C. parasitica με αποτέλεσμα τη διακοπή της εξέλιξης της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Εξ άλλου η μελάνωση σε μεγάλης ηλικίας και όγκου δέντρα δεν αντιμετωπίζεται με χαλκούχα μυκητοκτόνα.  Τέλος δεν πρέπει να πληγώνουν τα δέντρα κατά το κλάδεμα, το μπόλιασμα, το φρεζάρισμα ή την κοπή των ζιζανίων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook