Η μείωση συνεχίστηκε και τους δύο πρώτους μήνες του 2017 – Ποιές οι αιτίες και τι προβλέπει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης

Με αρνητικό πρόσημο και πτώση της τάξης του – 5,8% έκλεισε για τις Κρητικές εξαγωγές το 2016 σε σχέση με το 2015, η συνολική αξία των οποίων έφτασε τα 457,7 εκ. ευρώ, έναντι των 486 εκ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. 

Να σημειωθεί ότι το 2014 οι εξαγωγές της Κρήτης ανήλθαν σε 486 εκ. ευρώ, το 2013 σε 363 εκ. ευρώ και το 2012 σε 265 εκ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, «Το 2016 τελικά κατέληξε να είναι μια καλή χρονιά για τις εξαγωγές της Κρήτης, με δεδομένο ότι κατά το 9μηνο του 2016 η μείωση είχε αγγίξει σχεδόν το 11,4%, λόγω κυρίως της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο, και αναμέναμε τη μείωση στο κλείσιμο του έτους να παραμείνει διψήφια. Οι πολύ δυναμικές προσπάθειες των εξαγωγέων του νησιού κατάφεραν να αντιστρέψουν τη μεγάλη πτώση και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχουμε θέσει διαχρονικά στην πολιτεία, η Κρήτη αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας». 

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 62,9% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, παρουσιάζει μείωση ίση με 12,6%.  Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 25% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 11,7%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά κ.α. 

Το ελαιόλαδο, το οποίο  αποτελεί το 66% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών, παρουσιάζει μείωση η οποία ξεπερνά το 21%.  

Ακολουθούν τα νωπά Κηπευτικά, με εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 20%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 85% του συνόλου των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου. 

Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Ψαριών & Θαλασσινών (+39,5%), Κρέατος & Παρασκευασμάτων (+25%), του μελιού (+13,3%) και των Αρτοποιημάτων (+14,3%). Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Φρούτων (-3%), ενώ οι εξαγωγές Κρασιού διατηρούν σταθερή πορεία. 

Μείωση παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας (-49,2%) και των Μηχανών & Συσκευών (-7,4%%), ενώ αύξηση σημείωσε ο κλάδος των Δομικών Υλικών (+10%).

Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 30,4%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,2%, τρίτη η Αυστρία, με μερίδιο 4,6%, τέταρτη η Ολλανδία με μερίδιο 4,5% και πέμπτη η Γαλλία, με μερίδιο 4,3%. Τη δεκάδα των σημαντικότερων αγοραστών των Κρητικών προϊόντων συμπληρώνουν οι Η.Π.Α. (μερίδιο 4,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), η Ισπανία (3,4%), η Κύπρος (2,5%) και η Βουλγαρία (2,1%). 

Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία με μερίδιο 44%, η Γερμανία με 18%, η Αυστρία με 6% και ακολουθούν οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, με μερίδια 3,7% και 3,4% αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αυστρία και οι Η.Π.Α. καταλαμβάνουν κάθε χρόνο καλύτερη θέση στη λίστα με τους σημαντικότερους αγοραστές των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης. 

Όσον αφορά στο 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που επεξεργάστηκε ο ΣΕΚ, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το σύνολο των Κρητικών εξαγωγών παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6,9%, φτάνοντας τα 97 εκ. ευρώ, έναντι των 104 εκ. € το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. «Το 2017 αναμένεται επίσης να είναι μία χρονιά με διακυμάνσεις και οι Κρήτες εξαγωγείς θα πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους για να μπορέσουν οι εξαγωγές μας να παραμείνουν στα πλαίσια του 2015 και 2016. Η συστράτευση των δυνάμεων των εξαγωγέων, των Επιμελητηρίων, με υποστηρικτή την Περιφέρεια, είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσουμε μέσα στην οικονομική κρίση να διατηρήσουμε τις επιδόσεις των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο κος Καλαμπόκης. 

Σε αυτά τα πλαίσια και για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων και την αύξηση των εξαγωγών του νησιού, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, σε συνεργασία με την Eurobank, προγραμματίζει μία ακόμη καινοτόμο δράση στο πλαίσιο του Προγράμματος Go International: το Go In Crete. Το Go In Crete θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο κατά το διάστημα 24 – 26 Μαΐου 2017 και ο ΣΕΚ θα είναι ο συντονιστής φορέας. 

Στην 7η κατά σειρά διοργάνωση του Go International και 2η εντός των συνόρων, θα δοθεί η ευκαιρία σε 100 και πλέον έλληνες εξαγωγείς από τους κλάδους των αγροτοδιατροφικών προϊόντων και των φυσικών καλλυντικών να παρουσιάσουν την προϊοντική τους γκάμα σε περισσότερους από 70 στοχευμένους ξένους αγοραστές από 20 και πλέον χώρες, με στόχο την αμοιβαία εδραίωση επωφελών εμπορικών συμφωνιών.

Πέρα από τις προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις, που στόχος μας είναι να ξεπεράσουν τις 1.000, θα υπάρξουν πολλές παράλληλες δράσεις, όπως παράθεση παραδοσιακών γευμάτων στους ξένους επισκέπτες, εκπαιδευτικά σεμινάρια επιλεγμένων προϊόντων, προβολή ταινιών, Food Blogging,  κ.α. 

Ο ΣΕΚ, πιστός στη δέσμευσή του για την προώθηση των προϊόντων μας, πραγματοποιεί, σε συνεργασία με την Eurobank, τη συγκεκριμένη δράση, η οποία θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Κρήτης και τις εξαγωγές του νησιού. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook